#48 - inFamous: Second Son
Napokon pa je i prvi next-gen (odnosno sada već current gen) inFamous došao na red pa da popunim kolekciju:
Nije bilo nikakvih problema, vremena bjesomučnog stiskanja R3 u potrazi za zadnjim shardom su davno prošla.
Je li prvi PS4 inFamous deliverao? U neku ruku da, a u neku ne. Grafički je super, to već znamo, o tome se pisalo još od kad je PS4 bio najavljen. Singleplayer me zabavio i u globalu je vrlo dobar, ali je prekratak. I to je glavna boljka cijele igre, oskudijeva u svemu osim broju moći kada ju usporedimo s prijašnja dva naslova. Nije samo u dužini singleplayera čija me kratkoća zbilja iznenadila, nego općenito stvari za radit. Manja je mapa, manje je "side misija" (ako ih uopće tak možemo zvati, možda bi primjerenije bilo "aktivnosti" jer švrljanje po zidu i uništavanje kamere koja stoji odmah pored tebe svakako ne mogu smatrati nekakvom misijom, za razliku od prva 2 koji su ipak imali nešto kompleksnije misijice, opet ne bogznakak, ali ipak je uzelo malo više vremena) i još su te aktivnosti manje raznovrsne. Uništavaj kamere, skupljaj shardove, ulovi DUP agenta u civilu, crtaj grafite i uništi pokoju DUP stanicu, taj je najkompleksniji. I to je to.
Više nema vizualno distinktnih frakcija kao u prošlima (Reaperi, Trashmeni, Kesslerovi First Sons, Bernardova Militia, čudovišta,...), nego je sve to zamjenio D.U.P. i ponekad generični dileri/mafijaši. Pa je i raznovrsnost neprijatelja s kojima se sukobljavamo također manja, makar se to možda ni ne primeti toliko zbog kratkoće singleplayera. Ali to mogu progutati, for story's sake.
Priča je interesatna, iako straightforward u odnosu na prva dva, i napravili su dobar posao sa svim likovima. Osim pokojeg easter egg, eventi iz prošlih igara se uopće ne referenciraju. Odnos Reggia i Delsina mi je bio super, Brooke Augustine je bila dostojan villain. Mogli su staviti još nekog manjeg villaina, nekog narednika u D.U.P.-u koji je podređen Brooke, ali ništa od toga. Fetch i Eugene su ok dodaci, ali su prekratko u igri. Doslovce svatko dobije po dvije misije i više ih ne vidimo do kraja, mogli su im dati još malo vremena pa da se sve to bolje razvije.
Igra mi je valjda dva puta bolja u good prelazu, jer u evil Delsin zna biti takav šupak, još i onaj evil kraj. Valjda je to jednostavno tako ako igraš kao zlo. Nema pretjerane razlike, ali ono malo u dijalozima je bolje za good stranu, na kraju su Augustineini postupci bili razumljiviji. Ili nisu?
Primjetio sam da se odnos Betty i Delsina razlikuje ovisno o karmi, ali i Augustineino izlaganje motiva pred kraj. Kad igrate kao evil, njezin glavni motiv je osiguravanje financija za D.U.P. (doduše, to je Delsin naglasio), sa malo brige o Conduitima sa strane. Dok je za dobru karmu puno naglašenija ta njena briga za dobrobit i sigurnost Conduita, a o financiranju D.U.P.-a nema ni riječi. Sad, radi li ona za svoju dobit (novac kojim ju financira vlada) ili zbilja ima neke više ciljeve? Mijenja li se ona ovisno o good/evil karmi ili se jednostavno prilagođava Delsinu, pa ako je dobar više igra na njegovu empatiju. A možda je i greška u prijevodu, pa sam se ja previše uhvatio za to financiranje koje je tek trebalo biti usputna opaska.
Moralnih izbora ima jako malo, a nije da je falilo situacija, pa makar bile sitnice - od tamo se počinje. No da navedem jednu veću situaciju koja je bila idealna:
Na samom kraju evil endinga, kada Delsin uništi Akomish zajednicu. Mogli su nam dati tri opcije: walk away, force yourself on them (da ih izliječi na silu, ipak je to bio njegov glavni cilj) ili to uništavanje. Znam da je taj njegov čin trebao značiti moralno propadanje, ali mislim da bi samo nuđenje takve opcije bilo dovoljno efektno, a nama bi dalo malo više slobode u krojenju priče, slobode koje je nedostajalo čak za jedan inFamous naslov.
Možda na kraju napuste taj sistem karme, vjerojatno ih ograničava u pisanju. Koliko se sjećam, u First Lightu ga nije bilo.
Od moći su mi se neonske učinile najkorisnijim.
inFamous: Second Son je vrlo dobra igra i svakako bi ju svaki vlasnik PS4-a trebao probati, no PS3 naslovi su mi i bolji i draži. Po količini sadržaja je bolno jasno kako je ovo skoro pa launch igra i vjerojatno je rushana. Umjesto da smo dobili najveći, najraznovrsniji i najduži inFAMOUS (next-gen jelte), dobili smo samo onaj s najnapucanijom grafikom s jedinom raznovrsnošću u moćima (a opet nisu ni sva ta 4 tipa moći jednako razrađena, da ne govorimo o tome da jedan dobijete na samom kraju). Točno imam osjećaj da im je trebalo malo više vremena. Šteta kaj nisu napravili standalone DLC-e u formi First Lighta za Eugenea i Brooke, njih bi volio vidjeti. Pogotovo za Brooke da vidimo tu njenu tranziciju iz vojske u D.U.P., ali i da se malo pozabavimo concrete moćima koje su najslabije razvijene u igri.
Soundtrack rastura, škoda što nije najbolje iskorišten, pa da završim s odjavnom špicom:
https://www.youtube.com/watch?v=wQIutbZWAqU