#79 - The Persistence

Igra: 7.8/10
Težina Platinuma: 3/10 (oko 19h za Platinum)
Roguelike igra koju sam već neko vrijeme imao na picku jer mi se činila zanimljiva, ponajviše jer ju je netko usporedio sa Dishonoredom. Moguće, nisam igrao Dishonored. Originalno VR igra, za PS5 je dobila Enhanced verziju koja se može normalno igrati, bez VR-a. Priča je stvarno nezanimljiva, mi smo na nekom svemirskom brodu usred svemira, mutanti su zauzeli brod i sad nam je cilj preći 4 (tehnički 5, ali da ne spojlam) levela. Svaki put kad umremo samo kompiramo novu verziju sebe i krećemo ispočetka, ali leveli su svaki put drugačije složeni i randomizirani, kao i protivnici, znači klasični rougelike.
Igra stvarno nagrađuje stealth, a realno i ne možeš drugačije igrati. Trčanja nema, samo je moguće sporo hodati, a jednom kad te protivnici skuže, nema bježanja. Moraš se boriti. A jako udaraju, stoga je najbolje rješenje tiho im prići s leđa. Na početku će te biti stvarno slabi, ali ako se dovoljno istražuje, naći će se 3 vrste valuta: Tokeni, Steamcells i Fabchips i s njima si onda možete kupovati razne abilitye i resurse koji će vam pomoći u borbi: od oružja (bilo vatrenog, bilo melee) droida, seruma koji neke protivnike mogu dovesti na vašu stranu, kao i pojačavanja healtha, stealth abilitya itd. Kako budete igrali, tako će te osjećati moćnije. Na samom početku će te se osjećati bespomoćno dok će te do kraja igre biti baš moćni. Ne možeš baš glumiti Ramba, ali nećeš ni više ovisiti samo o stealthu.
Igra ne izgleda baš najljepše, kao neka indie igra s početka PS4 ere, a i zna imati povremene padove FPS-a, no zato to sve nadoknađuje odličnom atmosferom u mračnim hodnicima gdje si uvijek napet znajući da možeš umrijeti jako brzo. A i gameplay je stvarno dobar. Traži malo privikavanja jer je dosta spor i clunky, ali jednom kad skužiš kako se obračunavati protiv različitih neprijatelja i što najbolje funkcionira za svakog, postaje odlično iskustvo. AI protivnika je malo blesav, nekad znaju biti bolesno opasni, a nekad te ne skuže iako si im bio u vidokrugu, makar nakratko.
Platinum nije pretežak (iako me iznenadila njegova rijetkost, 3.9% na PSN Profiles, jedan od mojih najrjeđih Platinuma). Zapravo kad kreneš igrati neki trofeji se čine užasno teški (poput posjetiti sva 4 levela na jednom životu bez da išta pokupiš), ali kako si budeš ulagao u statse, shvatiš da će kad tad postati relativno lagani. Ovisiš dosta i o RNG-u jer moraš naći 10 različitih Epic Scematica (pomoću kojih onda napraviš boostere za neke svoje abilitye). Znao sam dobiti i po 5,6 Epic Scematica za Harvester, dok nijedan za Supersense i onda je samo trebalo biti strpljiv dok se nije sve skupilo. Ali realistično 15-20h je timeframe za Platinum.
Btw, ova igra je bila dio PS+ Essentiala u studenom 2021. za PS4, ali ima free PS5 upgrade koji onda vašu licencu pretvara kao da ste kupili igru, pa to iskoristite ako ste imalo zainteresirani za ovakav tip igara.