#61 - Call of Cthulhu (2018., PS4)

Igra: 6.5/10
Težina Platinuma: 2/10 (oko 18h za Platinum)
Solidna igra, moj prvi susret sa Lovecraftom. Više sam se raspisao o igri u temi 'Što ste zadnje odigrali', pa ću ovdje samo kratko. Uglavnom, zanimljiva i misteriozna priča, ima jedna odlična misija koja mi je ostala u pamćenju i jump scare. Ali ipak nedovršena i mogla je biti i bolja igra. Ponajviše RPG elementi i AI protivnika. No isplati se na nekom popustu kupiti za par €.
Platinum je stvarno lagan, može se sve riješiti u prelazak i pol, meni je trebalo 3 prelaska za sve. Prvi prelazak je bio nekih 11h i bio je blind playthrough, ali kako ima dosta collectiblea i odabira odluka koje utječu na priču, taj prvi prelazak je bio za ništa ako gledamo iz perspektive efikasnosti osvajanja Platinuma. Ali to mi je nebitno jer u prvom prelasku uvijek želim uživati što više i sam kroz sve prolaziti, a ne svako malo gledati walkthrough. Zato je 2. prelazak bio speedrun gdje sam pokupio sve collectible i odradio određene krajeve, a 3. prelazak je bio čisti speedrun koji sam odradio radi jednog trofeja, a to je drugačiji kraj (koji nisam mogao dobiti u prva 2 prelaska zbog nekih odluka) te mi je trebalo oko 2 sata za speedrun. Stvarno se brzo može preći igra ako ne istražuješ i preskačeš razgovore. Ali ono, pola trofeja povezana sa pričom, ostali vezani za collectibles i odluke vezane za priču, a to se uz walkthrough lagano riješi. Jedina teška stvar bi mogle biti boss borbe kad se prvi put sretneš s njima, ali i to nije teško kad skužiš što treba raditi.
#62 - Testament of Sherlock Holmes (2012., PS4)

Igra: 6/10
Težina Platinuma: 2.5/10 (oko 17 i pol sati za Platinum)
Nedavno sam nabavio 2 Sherlock Holmes bundlea za ukupno 15€ u kojem se nalazi zadnjih 5 SH igri. Volim detektivske igre, nadam se naći novi LA Noire, pa nabavio SH igre u nadi da će to biti blizu. Krenuo sam sa prvom izašlom SH igrom, Testament of Sherlock Holmes, koja je izašla još 2012. za PS3. I igra mi je u redu, ali ipak nije ono čemu sam se nadao. Iako ovo je detektivska igra, ipak se može vidjeti velike razlike u odnosu npr. LA Noire. Jer ovo mi je više puzzle, point and click igra. I dalje solidno, ali nije ono što sam htio. Priča je oke, krene čudno, i ne baš previše zanimljivo, ali postaje zanimljivo s vremenom jer Holmes s vremenom postaje sve više kao villian pa je zanimljivo u kojem smjeru ide igra.
Vidi se da je igra stara i baš je iz PS3 ere i to bih rekao ranije. Dosta drveno sve izgleda. Nije mi se ni svidjelo što često Watson bude tu da kaže neke očite komentare koji su sasvim nepotrebni jer je očito što se desilo (tipa Watson baca neke kamečiće na zatvoreni prozor i govori kako to radi kako bi pridobio Holmesovu pozornost, što je sasvim nepotreban komentar jer je očito zašto to radi, ali valjda developeri misle da su igrači glupi). Previše je takvih situacija. U nekim trenutcima isto imam dojam da je nepotrebno razvučena scena i da se moglo to skratiti. Ali su zato zagonetke većinom odlične i bome dosta teške. Njih par nisam iskreno uopće skužio i bile su mi bezveze pa sam nabadao, ali većina ih je stvarno odlična i trudio sam ih se riješiti. Posebno mi je jedna zadala glavobolju gdje sam izgubio nekih 45 min i onda jednostavno morao pogledati walkthorugh. Mislim da si mi dao par sati tek bih onda došao do rješenja. Igra nije kratka, trebalo mi 12 sati za prelazak. Priče stvarno ima, a i igra te tjera da sve pomno istražuješ.
Platinum nije pretežak uz walkthroughove, ali ako planiraš sve sam riješiti, onda je bome dosta zajebana. Može se sve riješiti u jednom prelasku, ali kao što sam rekao, nikad ne gledam walkthroughove pa sam propustio par trofeja (80% ih je vezano za priču) i onda sam speedrunao 2. prelazak uz Walkthrough.
Sad neću odmah na sljedeću SH igru, sigurno ću odigrati barem par igri između. Ali svakako se nadam da će sljedeća igra biti više detektivska.