Zadnje dvije platinice za 2024-tu
#127 Far Cry: New Dawn
Igra 8/10
Tezina 3/10

Klasicna Far Cry igra koja mi je na momente bolja od Far Cry 5 dok i dalje su mi FC2 i FC3 najbolje FC igre napravljene.
Radnja se događa u Hope Countyu nakon desavanja sa kraja petice no ovaj put kao glavni neprijatelj ispred nas stoje Twins ( Lou i Mickey ) sa svojom Highwaymen vojskom kojima ste prepreka u osvajanju Hope Countya. Ono sto je zanimljivo je to da nema nikakve novčane valute kojima kupujete resurse nego jedina "valuta" je etanol koji možete dobiti lootanjem supply dropa, kradom tankera koji prevoze etanol, ali najviše ga dobijate osvajanjem neprijateljskih outposta. Svaki put kada osvojite outpost možete ga "ocistiti" te dobiti određenu količinu etanola, ali Highwaymen će ga preoteti sa jačim vojnicima. Postoje tri razine težine odnosno obrambene linije za svaki outpost i najteži daje najvise etanola te ga dobijate još dodatno kao bonus ako osvojite outpost a da vas nitko ne vidi. Postoje još i razne komponente koje možete skupiti lootanjem novootkrivenih naselja, ali najviše komponenti dobijate rješavanjem ekspedicija. Ekspedicije su male dodatne misije van Hope Countya gdje morate locirati opremu, skupiti je te potom preživjeti do dolaska helikoptera. Također postoje 3 težine ekspedicije, a ukupno ima 7 misija. Sa većom težinom dobijate i više komponenti kojima craftate bolja oružja I vozila. Igra nije duga, ali je ispunila moja ocekivanja za tipicnu FC igru.
Platina je lagana, dosta toga se dobije regularnim igranjem i prelaskom storya, postoji dio misc trofeja skupljanja životinja ili određenih zadataka. Morate sve outposte riješiti na level 3 težini i ekspedicije također. To je lagano kad dobijete jača oružja jer ubijate neprijatelje veoma brzo. Postoji jedan coop trofej gdje mi je pomogao @blazkowicz za koji treba riješiti bilo koje 3 ekspedicije u coopu. Igra nema klasični matchmaking pa to mora biti neko sa vaše friend liste.
Sve u svemu nije me razočarala igra i ostao mi je jos Far Cry 6 kojeg nisam odigrao.
#128 The Evil Within 2
Igra 9/10
Tezina 8/10

Zadnja platina ove godine pripada EW2. Cetiri godine je prošlo od igranja i platiniranja prvog dijela i tri od igranja drugog dijela ovog genijalnog naslova i sad je došlo vrijeme da se platinira i drugi dio. Jedinicu pamtim i dan danas kao tešku psihodeliju koja te u nekim scenama drži na rubu, pamtim i traljave kontrole i tehničku stranu te igre, pamtim Ruvikovu kucu i kad se jednom teleportiro ispred mene u facu nenadano a ja bacio joystick prema TV-u, pamtim kuću u plamenu i zombije sa machine gunovima na Akumi. Lijepo se sjetiti.
Dvojka nastavlja u sličnom tonu iako od nekih stvari odskace od jedinice. Prvo, nije tolika psihodelija iako u ranijim chapterima Stefana dobro prati jedinicu. Drugo, uvođenje open worlda malo ubija taj element horora, ali daje nam puno na planiranju idućih poteza i organizaciji. Treće, ono što mi je mana je nedostatak šibica koji su bili glavni element jedinice ključan za preživljavanje, ovamo ih nikako nema. Flashback bossevi su mi natjerali skoro suzu iz oka, odlican i nostalgican detalj. Neću cjepidlacit jer igra u paketu je tehnički napredak od jedinice i odličan proizvod dostojan nastavka te za mene apsolutni kralj horora.
Platina je zajebana, tu negdje kao i jedinica. Stvar je u tome da su različite vrste težine. Jedinica ima Akumu mode koji je no damage mode ali sa dosta checkpointa dok dvojka ima Classic mode koji je nešto ala Dead space 2 djir samo ovamo imamo 7 saveova kroz cijelu igru. Mislim da mi je EW2 bio mrvicu gori od Dead Space 2 iz tog razloga sto si u DS2 imao upgradeove, a vamo su isključeni bilo kakvi upgradeovi a obični enemiji te ubiju u 2 poteza. Igrao sam prvo na Nightmare i radio manual save gdje bi imo problema, zatim sam igro new game+ do ch 11 kako bi skupio sve komponente za upgradeanje svih oružja. I zatim sam se mislio ocu li vjezbat dionice ili ovaj 1 ipo playthrough će bit dovoljan za classic. Odlučio sam se odmah na classic, pratio sam preporucenu shemu za strateški važne save pointe i sa sigurnošću mogu reći da chapter 10 u kući sa Torres i ch 13 firewalk sa onom Yukiko su najteži dijelovi jer nemozes ubiti nikoga stealthom, nego sve na borbu, a oružja nikad slabija. Da sam kojim slučajem pokupio freeze bolt ranije i sjekiru sačuvao za ch 10 puno bi ga bezbolnije prošao, ovako sam se dosta namucio. Firewalk iako na papiru teži, mi je bio zapravo lakši jer sam imao taj freeze Bolt koji kad ih smrzne možeš ih one shootat. Zadnja boss borba nije teska, ali postoji razina stresa jer ima jedan dio koji je insta kill. Snimio sam sve pa ću uploadati na yt u nekih 12, 13 dijelova. Classic mode se može I varat sa cheatovima poput one shot kill i infinite stamina i health, ali odlučio sam legit putem ic. Izazovno je, umiralo se glupo na nekim mjestima i zbog krivih odluka da bi najrade sam sebe plesnuo, ali učenje iz svojih grešaka je najbolja skola koju možete imat.
Još kad bi najavili EW3 i izbacili ga za PS….