Prešao The Volga dio i evo ponešto dojmova....
Odmah sam krenuo na Ranger Hardcore kao i svaki Metro do sada. Prva pohvala ide na količinu metaka koju mogu popit određeni mutanti i ljudi - dakle na toj težini nije potrebno istresti trideset metaka u njih da bi ih likvidirali! Ali isto tako od dobro spremljena dva, tri metka i Artyom pada... No svakako bolje dorađeno nego u prethodnim igrama. Također municije je na knap i treba malo i promozgat prije neke akcije...

Napucavanje je "mesnato" i potpuno drugačije nego npr u COD kampanji te ako netko voli COD igru ne znači da će mu se svidjeti i ovo. Ja osobno volim sporiji gameplay i mogućnost biranja stealth / guns blazing opcije tako da mi se ovakav pristup sviđa. Dobrom osjećaju napucanja pridodaje i vrlo dobar zvuk oružja...
Stari Metro gameplay djelovi su i dalje tu - pumpanje lampe, mijenjanje filtera, čišćenje maske te novo super odrađeno modanje oružja...
Također i kretanje lika ima svoju težinu te nemam osjećaj da kontroliram samo lebdeće ruke.
Treba reći da AI bandita i nije baš blistav, kao u skoro niti jednoj FPS igri... Često su trčali ko muhe bez glave do sada!
Atmosfera u igri je odlična; kao i u svakoj Metro igri do sada. Tu je i veliki napredak kod dizajna likova koji i dalje nije vrh vrhova no uvelike bolji nego prije! Igram na ruskom jeziku i puno mi više paše tako nego sa onim forsiranim englesko ruskim naglaskom...
Odnos sa Anom je po meni napravljen odlično! Baš su mi pogodili njihov međusobni odnos i fora je kada u vagonu slušamo njene priče, kada je izvučemo iz nezgodne situacije i slično te kada krene izljev ljubavi... Odlično, ali tu dolazi još jedan problem - ima mnogo pričanja u igri, likovi žele emocije bla bla, ali mi opet imamo mutavog protagonista koji samo priča na loading screenu, a kada mu žena izljeva ljubav šuti kao da mu je mutant pojeo jezik; možda je, tko zna...

Još malo po pitanju atmosfere unutar igre. Kada počne padat kiša, sve se zamagli i počne grmiti to izgleda i djeluje fantastično! Kako voda sve smoči, interakcija likova i živog svijeta sa vodenim površinama sve to izgleda super... Ali uz sve te tehnikalije i razne sitnice unutar enginea i prezentacije nije mi jasno kako npr naši likovi niti itko od beštija ne ostavlja tragove u snijegu, tj snijeg je samo tekstura!? Snijeg, koji je toliko bitan zbog "nuklearne zime" unutar ove igre dobije toliko malo pažnje jer je unutar svih raznih đinđa minđa to moralo biti integrirano!
Općenito su zvukovi u igri odlični - oružja, jeka, kiša, vlak...
Ali zvukovi naših koraka nekad tako čudno zvuče da se zapitam koji im je vrag bio?
Igra mi je odlična, bolja od prethodna dva Metroa, težina je taman, mnoge stvari mi se sviđaju, ali mogli su još malo polir paste uzet i pozabavit se poliranjem...