Objavio/la: @zero
Rockstarov dizajn misija je zastario, o tome se i prije vodila polemika i manje-više smo svi to i priznali. Kako sam dosta lijen ponavljati se, opet bih linkao jedan video koji je suštinski prikazao sve one najkbitnije nedostatke ove igre.
https://www.youtube.com/watch?v=MvJPKOLDSos&t=1435s
Pokušat ću bit kratak oko ovoga. ;P
Ja sam *zapravo* pogledao ovaj video. Cijelih trideset i šest minuta, vjerovao ili ne. Inače, ovakva vrsta video eseja ima svoj naslov (koji zapravo nikad ne završi kao naslov istih).
"Imenujte svoju najdražu igru, a ja ću je onda izudarati kao beba zvečku."
I to je nešto što možeš napraviti bilo kojoj igri. Možeš izudarati The Last of Us do iznemoglosti, možeš izudarati i Super Mario Bros. 3 do cviljenja; jebote, možeš izudarati i jebeni Tetris ako želiš izudarati jebeni Tetris. Ono što želim reći je ono što svi znamo još od prvih zaigranih igara u životu.
Ne postoji perfektna, bezgrešna igra. Postoje igre koje su perfektnije i bezgrešnije od drugih. Red Dead Redemption II je definitivno jedna od njih.
Kao što jedno poglavlje ne čini knjigu, tako ni jedno loše poglavlje ne čini lošu knjigu. Red Dead Redemption II je prilično opsežan (i ne žuri mu se previše).
Ovaj simpatični tip nije "pokušao" stvoriti dobru poantu, on *je* poentirao već na samom početku. I to je nešto s čime ne samo da će se složiti i najzagriženiji fanovi RDR-a 2, već i sam Rockstar, ali o tome nešto više kasnije. Ono što je najbolje i najurnebesnije od svega . . .
Ne kužim zašto mu treba trideset i šest minuta da objasni kako je kutija razbacanih ‘legića’, bolja od već preliminirano definiranog Lego seta. Prilično je jasno, zar ne? Ako imaš open world, želiš i open (creative) mind. NakeyJakey želi slagati 'legiće' *stalno*, zato video traje trideset i šest minuta.
Da je simpatični tip u mnogočemu ipak rastavljen od realnosti, shvatio sam kad je, da bi dokazao svoju poantu, počeo sitničariti i predstavljati "svoj" Red Dead Redemption II. U suštini, NakeyJakey mašta i prezentira savršenu igru, pritom zanemarujući realnost u kojoj se i za NEsavršenu igru polomilo više od dvije tisuće ljudi. NakeyJakey ima potpuno pravo zahtijevati da Rockstar napravi savršenu igru, ali nije potpuno u pravu zbog toga.
Uopće neću komentirati njegove usporedbe RDR II - Fallout: New Vegas.
Kao što nitko ne bi trebao komentirati usporedbu njegovog video eseja s (hipotetski potencijalnim) mojim video esejom u kojem sam ljut jer Bioware od Mass Effect-a 2 nije napravio svemirsku operu anime sisa i anđeoskih ženskih butina, jer . . .
Imam pravo željeti tako nešto. I ne treba mi trideset šest minuta. Za to mi treba maksimalno šest minuta i toliko bujna i uvježbana imaginacija da postignem erekciju pomoću tridesetak slova.
Fundamentalno, NakeyJakey nema problem s Rockstar dizajnom misija ili sa samom linearnošću njihove priče; NakeyJakey ima problem s 97% open world igara. Cijela poanta Rockstar priče je: Da bude ispričana. Tražiti preveliku slobodu u tom dijelu bi razvodnilo cijelu dinamiku, kako dijaloga tako i scena, i bit ću obrambeni Rockstar snob na trenutak — to nije nešto što Rockstar radi. Toliko je valjda jasno.
Maverick se dotakao ključne stvari u svom postu i ne mogu se ne složiti s tim.
Ljudi jednostavno ne znaju što žele ili jednostavno žele sve. Obe stvari su prilično teške čak i za developere kao što je Rockstar, kamoli za neka manja gaming studija.
Rockstar konstantno pokušava zadovoljiti oba spektra. S obzirom da su Rockstar, oni osjećaju obvezu imati što živopisniji svijet, svoje karikature bizarnih questova i konjske testise koji se ponašaju u skladu s vremenom. Oni su uvjereni da jedino bolesnim detaljima mogu pojačati imerziju konzumenata i pogurati žanr koji su, realno, sami i stvorili. S druge strane, Dan Houser *stvarno* voli The Wild Bunch (filmsku kinematografiju općenito) i želi nam to dokazati i ispričati preko svojih likova, dijaloga i scena. I otkrit ću vam tajnu: Rade to prilično dobro. Gledajući oba spektra. Baš zato su toliko dobri. Njihove igre su baš zato toliko dobre. Postoji razlog zašto toliko iščekujemo njihove igre i zašto su te igre toliko hvaljene i prodavane i upravo ste ga pročitali.
Mogu li biti bolji u onome što rade? Naravno da mogu. Hoće li biti? Naravno da hoće. Nisu glupi. Oni vide stvari na isti način na koji ih i mi vidimo.
Njihova linearna priča ne treba biti toliko linearna u smislu same zatvorenosti. Ako itko ima pisce sposobne napraviti razne varijante i opcije dijaloga, grananje priče, onda su to oni. Zašto ne već sa sljedećom igrom u kojoj ćemo igrajući igru paralelno s našim najboljim prijateljima proživljavati i raspravljati o istoj igri potpuno različitih iskustava. Neprocijenjivo za ovaj medij, složit ćemo se.
Ono što NakeyJakey želi, a i ja sam osobno, je proširena verzija Angelo Bronte arc-a iz RDR-a 2 u obliku Rockstarove "Mafije" s otvorenim pristupom samih misija, ali i La Noire otvorenim svijetom u čučnju. Razina detalja, opcija i mogućnosti u oba segmenta je naprosto nemoguća, čak i u atomskim uvjetima.
Rockstarov dizajn misija treba osvježenje i nema ni jedan prst u zraku koji to želi opovrgnuti. U svemu ostalom, Rockstar je toliko svjež da će svaki sljedeći open world pokušaj detaljno secirati Rockstarovu razinu bolesne fanatičnosti.
Naposljetku, nemoj me krivo shvatiti, ali ponekad je jako teško ozbiljno shvatiti mišljenja da je nešto (dizajnom) — zastarjelo. Iz današnje perspektive Final Fantasy IV (da, četiri) je zastarjela igra u odnosu na moderni Final Fantasy XV. Pitanjem "Koja je od navedenih igara bolja?" bih te zapravo pitao "Jesi li normalan čovjek ili nisi?" Kužiš što ti pokušavam reći. Ne samo da je FF IV bolja igra od FF XV, FF IV je jedna od najboljih i najvažnijih igara u žanru i općenito.
Ako je RDR2 "dizajnom" zastario, kako onda nazvati 30% čitave industrije koja teži Rockstar kvaliteti i miljama joj daleko?
Ako je RDR2 "outdated" onda je RDR2 najbolja "outdated" igra koju sam ikad odigrao.
Da zaključim ovo neobjašnjivo i sebi nesvojstveno branjenje Rockstara:
Bez problema bih mogao preživjeti sljedeće tri godine s "RDR2 zastarjelim" igrama. Čak štoviše, svaki dan u godini sljedeće tri godine bih ih uzeo prije "modernog-osviještenog-osvježenog-preporođenog-pušem neke nove vjetrove Assassins Creeda”.
Sad sam stvarno gotov. Ne znam ni koga izigravam uopće. Red Dead Redemption II ne samo da nije najbolja igra prošle godine, nije ni moja najdraža, a bome nikada neće imati ni lika koji juriša s katanom u blještavom shopping centru Miamija osamdesetih, a najmanje od svega Red Dead Redemption II je — japanska igra.
OK, ispratit ću se sam. Trebam oprati ruke nakon ovoga.