Zavrseno, zavrseno jedno divno putovanje starim zapadom ispunjeno svakim djecackim mastanjem dok sam ko klinac zamisljal ultimativnu western igru i nakon 20 godina ju i dobil, apsolutno sva ocekivanja su debelelo premasena i s ponosom mogu reci da sam svjedocil velicanstvenom postignucu game developmenta jer ovo je nedostizno i svaka cast svima koji se budu uopce potrudili doci makar blizu ovom epu.
Arthur Morgan mi je direktno usel medju elitu najboljih charactera u igrama, a bome i puno sire, toliko kompleksan lik da sam stvarno ostal u cudjenju jer iako sam ocekival dobro napisane likove, ovakvo postepeno gradjenje lika iskreno nisam vidio u igrama do sada, ima dosta igara sa genijalnim likovima, ali Morgan je klasa za sebe, a ni ostali likovi ne zaostaju za njime jer su svi odreda odlicno napisani, pocevsi od lijenog, ali simpa Unclea pa do smirenog i mudrog Charlesa, za puno likova sam se vezal jer ako si date truda da ih upoznate nisu samo ''prolaznici'' u kampu nego pravi likovi sa fenomenalnim pozadinskim pricama, Dutch mi je isprva bil dobar lik sa natruhama 'otrovnog' jezika, ali kako je radnja odmicala tak mi se sve vise gadil i u biti tu je Rockstar napravio fantastican posao mentalne degradacije jednog lika koji je stup outlaw obitelji koju je gradil desetljecima, o prici necu jer je posebna i filmski odradjena i stvarno je gust sam gledat i igrat njezino raspletanje, ali konflikti koji se stvaraju u Arthuru su cudo, emocije se vide u svakom kadru u kojem ima neko neslaganje sa Dutchom i ova scena
dok Arthur shvati sve o Dutchu kaj ga je mucilo vecinu igre bude ostala uz mene vjerojatno zauvijek.
Raspisal sam se o likovima, ali samo zato jer su posebni i zasluzuju da se prica o njima.
O svijetu RDR-a nema bas nekog smisla previse pisat jer smo u ovih mjesec dana vise manje svi sve napisali, meni osobno najzivlji svijet u kojem sam obitaval 100+ sati i jedan od rijetkih kojem cu se uvijek rado vracat, ljudi zive zivot(cak sam neki dan tu i stavil video o tome), znaci doslovno vode zivot, sve reagira na nas, ali bas sve i gledati to pred svojim ocima je stvarno magicno, misija ima hrpa, od glavnih do sporednih pa do stranger misija i svaka je posebna na svoj nacin i u svakoj sam maksimalno uzival, ovo je prva open world igra nakon duuuugo vremena, a da nema odurnog grinda i ponavljanja jednog te istog stalno, vidim da se neki zale kak za svaki ''prekrsaj'' te lovi sva policija svijeta, ne, drage kolege, car ove igre je da dosta toga kaj vam padne na pamet fakat i postoji, pa recimo da nekoga trknete konjem ili se potucete, netko vas prijavi, nemojte bjezat, ostanite na mjestu incidenta i svaki put policija prihvati nasu ''ispriku'' i pusti nas da odemo, bez zatvora, bez kazne i bez potjere, znaci za svaki prekrsaj koji nije ubojstvo ne mora se bjezat.
Hunting je na moje cudjenje izuzetno zanimljiv i kompleksan i za svakog lovca san snova, osobno nisam previse vremena lovil jer volim zivotinje, a tu malo i prerealno umiru.
Vizualno se nema stvarno nista za prigovorit jer ovo je next gen na current genu i svaka kritika na racun vizuala shvacam ko flame jer ovo je nevidjeno na konzolama u ovakvom obujmu, open world sa grafom najbolje linearne ekskluzive, strasno kakvi majstori rade u Rockstaru, osvjetljenje je nestvarno stvarno, a sami art jos dize nenormalno visoko ljestvicu.
Razina posvecenosti detaljima je sumanuta i granici sa bolescu jer ovak nesto nije vidjeno nigdje pa cak ni u onoj velicanstvenoj igri koju se ne smije spominjat vise ;)
Napucavanje je meni osobno odlicno i nisam imal nikakvih problema, cak stovise, free aim mi je stvaral stvarno okrsaje koji znoje dlanove i pumpaju adrenalin u svaku venu, kontrole opcenito su meni jako dobro odradjene i zadovoljan sam kak su iskoristili apsolutno sve tipke za toliko radnji.
Za kraj jedna scena koja me slomila u sirem kontekstu price i koja mi je zacementirala Morgana na vrhu
trenutak iskrenosti gdje se napokon oslobodil svoje zatvorenosti i konflikata i prepustil se najuobicajenom osjecaju kojeg jedan covijek ima
Hvala Rockstaru na najboljoj igri, najboljoj prici ispricanoj na ovom mediju, najboljem svijetu stvorenom za nase uzavrele konzole, najboljim likovima napisanim za razmazene gaming primadone i hvala im kaj su mi dali da igram sa Marstonom dobrih 30 sati i pokazali mi zakaj mi je uz Arthura najbolji lik.
Nagrade godine sam podjelil pa ne morate otvarat temu.
Rockstare hvala.