Mah, opet mi se pisu eseji o ovoj igri, ali sacuval budem to za kraj igre, ali da mi je najbolja igra ikad, definitvno.

,)
Reći da je Red Dead Redemption II igra koja ima najživlji otvoreni svijet ikad viđen već sad nema nikakvu težinu. Točnije, već pet dana ta izjava nema nikakvu težinu. Hoću reći kako je već prvi dan, prvi sat igranja RDR-a 2 bilo jasno kako je Rockstar napravio najživlji otvoreni svijet ikad. Svijet koji, za razliku od većine AAA naslova -- uopće nije građen oko
tebe, već oko
sebe.
Na internetu u ovom trenutku možete pročitati (ili pogledati) nekoliko stotina različitih situacija koje ljudi doživljavaju igrajući je. Zato je pravo vrijeme da izjavim nešto glupo.
Red Dead Redemption II ne treba
story mode.
Ova izjava ima puno više razloga zbog čega je glupa nego što ima razloga zbog čega je
možda i na mjestu. Jedan od glavnih razloga zašto je glupa je što bi u tom slučaju bio neiskorišten ogroman talent tima pisaca na ovoj igri (kao i dizajnera samih misija). To je samo jedan (dva) od primjera, više od toga ću napisati i pojasniti u svojoj blog recenziji koja neće biti recenzija.
Moram spomenuti i klasičan ciklus izlaska neke velike AAA igre, a na čijem tragu se Mirino razočaranje možda i najviše nalazi. Vjerovali ili ne, čak ga i kužim.
- Ogroman hype
- Konstantne devetke i desetke od recenzenata
- Gaming industrija se svim silama trudi igru prikazati kao najbolju koja je ugledala svjetlo dana
- Gaming zajednica jede servirano bez ikakve sposobnosti kritičkog razmišljanja i vlastitog zaključka
- 2 tjedna nakon (u najboljem slučaju) svatko ode na svoju stranu, igra je
prošla. Da se o igri i dalje piše na isti način kao i na početku, ili prije nego je uopće izašla, bilo bi dosta povučenih izjava, ali najčešće se uopće više ne priča o tom AAA naslovu, toj najboljoj igri ikad. Igra je stvarno
prošla, njezina ocjena na Metacriticu je sve što je od nje ostalo.
Pitanje je koliko će toga ostati iza RDR-a 2. To je ono što ja želim vidjeti. Bez nepotrebnog istrčavanja sa izjavama koje ću kasnije možda htjeti povući. Rockstar je u mojoj glavi uvijek bio jedan od (možda i jedini) developera koji je najbliži izradi igara koje su za svakoga (najviše zbog faktora zabave i slobodi koje glavni lik ili likovi s kojim upravljamo imaju), ali ni njihove igre nikad nisu bile baš za svakoga, naravno. Znam barem pet svojih prijatelja kojima su igre iz GTA serijala igre zahodskog humora i bezmozgovskih, nemotivirajućih akcijskih sekvenci koje se odvijaju na uvijek standardan način od točke A do točke B.
Potpuno je normalno da Red Dead Redemption 2 ne privlači svakoga na isti način.
Moj način igranja RDR-a 2 mi se u svakom trenutku može bez problema obiti o glavu, i nije da ga baš preporučam (način igranja, jel; igru preporučam zatvorenih očiju, jasno je). Više od 40 posto
total completiona, a i dalje se nalazim na drugom chapteru; i to ne na kraju, ja sam tek par story misija duboko u drugom chapteru. I to dovoljno govori što ja mislim o
open world segmentu i njegovom dizajnu u ovoj igri. I baš je to nešto što sam komentirao sa prijateljem sinoć. Da sutra završim sa svojim igranjem RDR-a 2, i ne odem ni misiju dalje od ove na kojoj se nalazim (na šta je on poludio, on igra samo story i oduševljen je njime (vjerojatno ću i sam biti), njegov problem je što igra stalno naginje realizmu, a njegov Arthur nije jeo više od 20 dana, što stvarno nema smisla, ali je i sitničarenje, netko će reći), ja bih bio presretan najboljim western iskustvom kojeg sam dobio u ovoj grani zabavne industrije. Čak i da odem iz sfere gaminga u npr. (neizbježnu za usporedbu) filmsku industriju, moje iskustvo sa RDR-om 2 bi bilo u samom vrhu. (ovo zadnje je klasičan primjer tih hiperboliziranih izjava, a bez kojih ja očito ne mogu, ali kužimo se lol)
Ono se mjeri isključivo (u mom slučaju) igrinim DETALJIMA. To je ono što će SIGURNO ostati iza RDR-a 2.
Howard Hawks je imao jednu od najgenijalnijih definicija dobrog filma.
"Tri dobre scene. Ni jedna loša."
Što reći o igri sa više od 300 dobrih scena?
P.S.
Ne trebate bit gadovi kad pišete pozitivno o ovoj igri, kao što ne trebate biti gadovi kad pišete kritke. Tuhy, dakle, opet najrealniji. ;P
P.P.S.
Nisam čuo od Blura ništa, sta i oni su skladali za igru
Nije Blur, ali je Beck. ;P
https://www.youtube.com/watch?v=watch?v=pyCkhPTU13w
Na 0 moj Tennessee Walker.
P.P.P.S.
Red Dead Redemption II
nije japanska igra. :