Pročitah raspravu Chonoa i Deadwalkera, zanimljivo, moram priznati. Bez upuštanja u neke detaljnije analize i navođenja primjera, činjenica jest da većina današnjih naslova ima neke RPG elemente i da su granice žanrova u nekim slučajevima poprilično zamagljene i vrlo arbitrarne.
Jednoznačan odgovor na pitanje je li nešto RPG ili nije u nekim ''dvojbenijim'' situacijama vjerojatno ne postoji jer i jedna i druga strana može naći argumenata za svoje tvrdnje, no, po meni barem, treba se koncentrirati na prevladavajuće odrednice žanra i po njima odrediti pripadnost cjeline. Ako u nekoj igri prevladavaju RPG elementi, onda je ta igra primarno RPG bez obzira što sadrži i neke akcijske ili ine elemente. Isto, naravno, vrijedi i u obrnutom slučaju.
Ne osvrćem se ovdje na nijedan konkretan naslov, a o Horizonu ne znam dovoljno da bih mogao donijeti neki relevantan sud, no po onome što sam vidio i informacijama koje imam čini mi se da se prije radi o akcijskoj avanturi s RPG elementima nego o ''čistokrvnom'' RPG-u, jer ako bismo tako olako lijepili etiketu RPG-a, onda bismo je mogli dodijeliti i, primjerice, Resiju 6 u kojem također možeš kupovati skillove i na taj način, kao i promjenama oružja, prilagođavati lika određenim situacijama.