Nikako nije u krivu, ja razumijem sto on zeli reci i to se savrseno uklapa u njegovo videnje RPGa kao zanra. Covjek je prosao vecinu WRPGova i fan je roleplaya kroz noname likove gdje se lik gradi kroz skillove, koji se reflektiraju u borbi, a tijek obavljanja questova ovisi o tvom pristupu u istom, jer ti igra pruza takav nacin igranja. Nakon zavrsetka imas osjecaj da je to bio TVOJ put koji si ti odabrao i na zamisljeni nacin izveo.
Witcher 3 to nema. Imas predefiniranu putanju do kraja price. Odluke koje donosis se ticu krajnjeg ishoda odredenih dogadaja i likova, ali taj put nije toliko odreden tvojom slobodnom voljom i nacinom na koji ces to postici. Istina, Geralt moze ubiti nekoga na tom putu tvojom odlukom, moze kroz razgovor utjecati na neki dogadaj, ali gameplayom ces to postici na nacin kojim su to CDPRovci zamislili. Razgovor, mac ili sign.
Samo se ne slazem sa tom konstatacijom da to nije RPG. Po meni je. Zanr se doista razvio u podzanrove i dalje stojim da je W3 revolucionaran u ona 3 elementa koja sam naveo. Stvar je samo svida li ti se takav RPG ili ne.
Već sam mislio da sam lud ili sam počeo pisati kineski :)
Priznajem da sam dosta staromodan po pitanju RPG-a i skužio sam kroz našu raspravu da jednostavno imamo prilično drugačije kriterije oko toga što se može smatrati RPG-om ili ne. Čim si mi napisao tamo da su Pillarsi nedovršena igra, znao sam koliko je sati :) Bez uvrede molim te :)
Da ponovim po ne znam koji puta - super mi je Witcher kao serijal i radi se općenito o jednom od najdražih gamerskih iskustava. Samo ono, iz moje perspektive igra je jako nategnuto u polju RPG-a jer prema tim kriterijama i jedan Assassin's Creed: Unity može biti RPG.
Žanr je kroz silne godine naravno evoluirao i razgranao se u mnoge podžanrove ili se spojio s drugima. Ne osporavam naravno da je igra produkcijski podigla granice u mnogo toga, al' jednostavno ne vidim ništa revolucionarno za sam RPG žanr. A sada, što je točno RPG i kakav bi trebao biti, već smo potrošili 6 stranica topica tako da ne bi započinjao novi ciklus