Deadwalker - pa dobro onda, krenimo u kontru odmah. Zasto New Vegas ima bolje questove? Po cemu to zakljucujues? Sto konkretno? Znaci W3 osvoji sve moguce nagrade i pozitivne kritike kao RPG koji je zaista pomaknuo granice i sad dodes ti i pises o tome kako je New Vegas to imao u ono vrijeme? Zasto nije prepoznato u toj mjeri? Ipak se radi o Bethesdi, a ne o nekom poljskom studiju koji je tek s trecim nastavkom stekao reputaciju. Znaci nema nikakvog marketinga, navlacenja hypea vec cista kvaliteta koji su igraci i kriticari prepoznali.
Po tebi W3 nije RPG? Znaci ne igras ulogu Geralta i ne ulazes u njegove skillove i ablilitye? Super! Znaci Fallout New Vegas nije RPG jer izgleda smijesno u usporedbi s Path of Exile mehanikom? Mislim stvarno... Pored PoE New Vegas izgleda kao Cod s statsioma. To upucuje na los RPG? Nikako.
Za početak jer se ne svode svi na isti kalup - dođi na mjesto "zločina", upotrijebi witcher senses, slijedi tragove, slušaj Geralta što komentira, ubij što se nalazi na cilju (ili poštedi ako dijalog to dopusti) i završi quest. Nije loša mehanika, al' se previše ponavlja za moj ukus i ne pruža zapravo nikakav izazov za igrača (osim encountera naravno) osim što se igrač osjeća pametno dok Geralt glumi detektiva.
U New Vegasu sam doživio svašta - od pukog "odi na lokaciju i ubij nešto", preko provali na čuvanu lokaciju imajući u vidu vještine koje imaš (možeš na više načina) pa do riješi nam problem sa zagađenom vodom pa završiš u nekom vaultu i otkriješ neke detalje s kojim se otključa neki novi quest koji se nadoveže na prethodni ili otvori potpuno novu priču (ovo zadnje sam u Witcheru doživio možda jednom). Niti ne ulazim u neke detalje gameplaya tipa da zahvaljući roleplayu možeš zaobići neke stvari ili si olakšati prelazak questa jer si ne znam, dobar s lockpicking ili speech skillom. Ili utjecaj na daljni tok priče jer si nehotice ubio nekog quest givera koji se kasnije pokaže bitnim. Ono, ne vodi te igra za rukav kroz main storyline, nego se od početka sve grana i imaš nekakav dojam jedinstvenosti tvoje priče koja se raspletljava na način kako ti ideš kroz igru (a nije unaprijed sve skriptirano i definirano kako se mora odviti). Nezz, sloboda mi je jako bitna stavka za RPG.
I nije Bethesda u pitanju, nego Obsidian. Bethesda je samo izdavač u slučaju te igre, iako nažalost je developer bio dosta ograničen mehanikom i engineom trojke pa su u vrlo kratkom vremenu popravili ono što se moglo popraviti. Medijska neupućenost oko te igre išla je do te mjere da su recimo mnogi pisali da je survival mod u četvorku izmislila i uvela Bethesda, iako je to bilo recimo od početka u New Vegasu i učinilo je igru kudikamo boljom (pa je to Bethesda jednostavno iskopirala u četvorku).
Zašto se nije pričalo toliko o toj igri? Pa ono, guglaj si Obsidan i Kotaku pa pročitaj tekst malo o tom studiju koji je onako, valjda najpodcjenjiniji dev unutrag 10 godina. :)
Da se vratim na Witchera - "nije RPG" sam spomenuo u kontekstu toga da se danas sve živo i neživo naziva RPG. Skillove i abilityje imaš već i u pucačinama, to je ono što sam komentirao s FicoLegend s pomalo sarkastičnim tonom. No nije bitno toliko u konačnici - želim reći samo da ne mislim kako je Witcher revolucionarna igra u kontekstu RPG-a jer sve izuzev nevjerojatno dobre produkcije, je već prije bilo napravljeno (čak i bolje u nekim igrama).
Uspjeh Witchera više gledam u kontekstu savršeno napravljenog proizvoda za ciljano tržište - vrlo pristupačan RPG napravljen na fenomenalnom engineu, s jako dobrim pisanjem gdje igra narativno uspijeva kod igrača probuditi jake emocije, obrađujući pritom neke aktualne teme na "srednjovjekovni način" (posljedice rata, rasizam, epidemije itd). Dugo nećemo dobiti takvu igru s tako dobrim plasiranjem na tržište relativno neiskusnog deva / izdavača i to je zapravo najveći uspjeh Witchera. Više je igra revolucionarna za druge developere (kao savršen case study), nego li je revolucionarna za sam žanr (bio to RPG ili neka izvedenica).
I da još kratko prokomentiram Bethesdu (developera) - fakat je ne volim, al' ne mogu reći da rade loše igre. Štoviše, sa svakim projektom su realizirali nevjerojatno detaljne naslove i redovito pokupili sve nagrade. Četvorka možda nije opravdala očekivanja igrača, al' industrijski gledano, opet je napravljen nevjerojatno zaokružen naslov. BAFTA nagrade se ne dobivaju slučajno :)