Smatram da su prve tri igre u serijalu jedni od najboljih igara ikad izišlih iz zlatne Capcomove ere i iako razumijem da i danas postoji određena niche publika koja ih nije zaboravila, nisu ni blizu cijenjene poput Capcomova druga dva serijala: -Resident Evil i Devil May Cry. Onimusha ima jedinstveni setting lociran u feudalnom Japanu i igrivost je rekao bih perfektna fuzija Resident Evila (sa svojim zagonetkama, kontrolama, realističnog settinga i fokusa na istraživanje nekih od ključnih područja kroz igru) i Devil May Crya (sa svojim upgrade sistemom, snažnim fokusom na akciju i nadnaravnim temama). Od prve tri igre, teško mi je izabrati favorita, zato što su sve redom kvalitetne igre (uključujući i četvorku, ali koja je malo odlutala od stubova prve tri igre, ali kvalitetna svejedno), no kad bih izabrao, definitivno bi to bila:

Vjerovatno jedna od najpodcjenjenijih igara koje je Capcom ikad napravio. Capcom je uzeo sve što je iz Genma Onimushe sa Xboxa bilo odlično i dodatno unaprijedili za nastavak i ps2 verziju. Ozbiljna historijska drama je zamaskirana u svojevrsnu Kabuki predstavu, sa više melodrame, magije, humora i tragedije.
Mnogi ljudi (uključujući mene kad sam prvi put zaigrao) su bili razočarani izbacivanjem Samanosukea iz priče, međutim, nakon brojnih prelaženja igre, Jubei mi je prirastao srcu kao heroj ove priče. Ali kao jedan od ključnih momenata kad sam zaključio da je ova igra nešto posebno, je zapravo lokacija na početku igre, mali gold-mining gradić u kojem se nađete u prvoj polovici igre.

Možete kupovati i prodavati iteme, možete razmjenjivati iteme sa 4 prijatelja da poboljšate njihovu privrženost prema Jubeiju itd... Ovi likovi, zavisno od njihove "ljubavi" prema Jubeiju, će se pojaviti na određenim događajima u igri (ili neće). Ovdje ima za svakoga ponešto i svaki lik je poprilično svojstven sebi. Ovo selo je jedno od najbližih iskustava samurajskom rpg-u koje sam imao priliku iskusiti kao klinac. Da ne spominjem muziku, predivne lokacije i odličan combat, koji sve podižu na jednu sasvim visoku razinu. Onimusha 2: Samurai's Destiny je pravi primjer kako bi nastavak trebao izgledati.