Ovu ću temu ukrasti iz jednog drugog foruma, ali smatram da bi bila pun pogodak za razna prisjećanja (nije limitirano na neki period izlaska igre, ako ćete napisati Pong-it's valid).
Dakle da objasnim šta pod naslovom teme mislim, znate u igrama onaj "moment" kada se sve zvijezde poklope, kada se spoje muzika+priča+gameplay, sve u jednu maestralnu mješavinu koja će vam zauvijek nešto značiti. Znate onaj trenutak kad razgovarate sa frendom/frendicom: "Kako je samo predobra, ima jedan moment kad se..." ili "Onaj fenomenalan početak iz TLOU-a jednostavno moraš odigrati..." i ta spika.
Da započnem, navesću pet momenta iz pet različitih igara, iako sam počeo prvobitno sa tri (ima ih naravno puno, ali srećom topic je dovoljno velik za sve nas, tako da ima vremena opet da se raspišem):
Metal Gear Solid
_(Disc_1)-1.jpg)
Najbolja mi igra na svijetu, ubjedljivo. Samim tim, izdvojiti samo jedan moment koji me ubjedljivo osvojio se sada čini skoro pa nemogućim zadatkom. Odgovor na ovo pitanje mi je mrzak u jednakoj mjeri kao kada me pitaju koji ti je poredak MGS igara...
Ali potrudiću se dati odgovor.
To bi vjerovatno bila Psycho Mantis borba, pogotovo u ono vrijeme bez interneta i guideova, saznanje da mi je upravo "pročitao" misli sa memory kartice, vibracija gamepada, Merryl koja me želi ubiti, otkrivanje kako ga se riješiti... I to sve popraćeno ovom temom
https://youtu.be/uqN6bizDbTM
To je smatram definitivno moment kada sam rekao sebi "kvragu, pa da li je ovo moguće".
Naravno nije to jedini moment, ali je definitivno meni kao klincu bio jedan od najupečatljivijih i dan danas ne propustim priliku svima koji me žele poslušati objasniti kako je neki tamo japanac pokušao napravio nešto što nitko nikad do tog trenutka nije. I uspio.
Metal Gear Solid 2
Vjerovali ili ne, nisam odigrao MGS2 na launchu. Šta ću, bio klinac, PS2 skup i jedino što mi je ostalo je čitanje PSX recenzije od Reškovca po hiljaditi put. No ipak, kad je igra kroz koji mjesec došla u lokalnu igraonicu, išao sam redovito svaki dan i prelazio tanker dio. Mora da sam sate i sate potrošio samo na tom uvodnom dijelu. Ali kad sam prvi put vidio ovaj cjelokupan intro, jednostavno sam pao u nesvijest. Od HGW muzike, Hayterovog "We had classified intelligence..." monologa i sve kulminiralo Snakeovim hodom po mostu i landingu na brod.
https://youtu.be/Pcdw_KGRMYs
Odmah sam sljedeći dan zvao oca koji je također veliki fan da dođe samnom i da mu pokažem tu čudesnu PS2 konzolu i da demonstriram razliku između MGS1 i MGS2.
Sljedeći mjesec kupili smo na rate PS2.
Metal Gear Solid 3 - Halo Jump

Sjećam se kao da je jučer bilo. 2004 godina, željno isčekivanje novog Kojiminog remek djela. Već su svi previewi pročitani u Gameplayu po sto puta, sad se samo broje minute. Svakodnevno se zove lokalnog dilera za informaciju kad će nova "pošiljka", sve do momenta kad je on mene zovnuo.
Stari upalio auto, kupili igru, vratili se i navukli zavjese. Pojačali stereo zvučnike na našem "novom" CRT-u i tišina (hush hush, počinje).
Gledamo uvodni intro, nepoznati nam novi likovi, jedino pretpostavljamo da je Snake taj koji se krije iza maske. Polako se builda muzika i Naked Snake iskače iz aviona. OMG, holy shit, trnci me i dan danas prolaze. Znao sam odmah da me čeka nešto posebno. Stvarno je teško zaboraviti taj moment, iako ih MGS3 ima na bacanje, ovaj mi je nekako bio "taj" trenutak.
Demon's Souls

Da, igra koja me uvukla u Souls igre i koje su mi danas jedni od najdražih u gaming industriji. Ali da li sam se zaljubio u igru odmah na početnom levelu? Ne, ne vjerujem. Smatram da se to nekako postepeno desilo, i vjerovatno bih rekao na Tower of Latria levelu. Sablasna i mračna atmosfera, moj lik sam korača i oprezno sa štitom pravi prve korake, monstruzni čuvari koji vrebaju na svakom ćošku i prizvuk survival horora... Da, tad sam rekao "Ovo je nešto najbolje što sam ikad igrao" i od tada je preporučujem svakome tko je željan novog doživljaja.
Shadow of the Colossus

Ne treba puno pričati, ionako nisam dovoljno poetičan da objasnim trenutak kakav me prožmeo kad sam igrao ovo remek djelo nulte kategorije i susret sa ovim kolosusom. Ali svi koji su odigrali ovu igru znaju o kakvom se samo posebnom iskustvu radi.
Očigledno, spoileri su mogući, ali smatram da su godina i pol- maksimalno dvije dovoljne da ide neka igra u spoiler tag, a sve prije toga nema potrebe (tko je htio dosad odigati TLOU odigrao bi).
Dakle po mogućnosti Witcher 3/MGSV/Dark Souls 3/Deus Ex itd u spoiler.