Jedan od problema je sto je serijal s zadnja dva nastavka otisao u u moderno ratovanje.
U to vrijeme se konkurencija taman pocinjala micala od istog. Ljudima polako na vrh glave pustinje, bliskog istoka.
A i vecina je tada igrala FPS igre radi MP i na taj nacin se nazalost gledao i MoH.
Tu je serijal izgubio jedan dio sarma koji je imao s WW2 tematikom.
Cinjenica da vecina ljudi pa i samih amera ne gleda te bliskoistocne sukobe kao neke herojske ratove kao npr WW2 ili WW1.
Ulozi su dosta drugaciji, neprijatelj visestruko slabiji. Sve to utjece na atmosferu.
Kad gledas one uvode prije misija iz starih MoH igara kad misije stavljaju u kontekst nekih vaznih dogadaja iz rata imas drugaciji pogled na igru.
Zasicenje tim pustinjskim settingom su mogle razbiti jedino igre tipa Spec Ops.
I to je na papiru genericna TPS pucacina ali atmosferom i narativom mete skoro sve ratne igre tada.
Samo sta ja se nikako nisam zasitio toga.Zapravo nikad nisam ni dobio ono sta sam htio :( Cod4MW je mi je djelomicno ispunio zelju sa onim misijama dok lovis Al Asada prije nego nuklearna eksplodira ali oduvijek sam htio jednu pravu ozbiljnu igru kao Moh 2010 u gradu onako kao u filmu Black Hawk Down ili kao Battlefield Back to Karkand mape.Dobro si napisao kako je serijal izgubio dio sarma kojeg je imao ali nije ni trunku iskocio iz svog nacina gameplaya i prikaza borbe i rata.Prelazak u moderno ratovanje nije ni bio toliki problem koliko skakljiva tematika i sukob amerike u afganistanskom ratu i prikazivanje samih amera kao good guysa.Puno ljudi je tu igru svrstalo u americki patriotizam i propagandu sta je netocno po meni.Kao prvo kao gameri nebi niti na jednu igru trebali tako gledat a drugo,u igri je prikazan stvarni događaj jedne operacije u kojoj su zapravo bili ispraseni na tom brdu bas kao u filmu Black Hawk Down i Lone Survivor i gdje je poruka jedino ta da se ti ljudi bore za prvog covjeka do sebe a uvijek zavrsi sa posljedicama i nista drugo.
Pogledajte ovaj cinematic koji pokazuje to kako se zapovijednik zapravo oglusio na generala u odjelu iz washingtona.
http://www.youtube.com/watch?v=UBD5Qg5gLkQ
Jooj,gotovo je snimam igru opet!Pogledajte samo tu scenu.Nije bitna ni grafika,ni likovi,ni dali su im facijalni efekti realni ili sta ja znam sta.Ovo je tako spontano i realno pogotovo taj chater ili kako se vec zove jer u toj igri pricaju cistim onim vojnim izrazima i siframa.Ti ljudi SEAL-si su stvarno cvrsti ko sam vrag i bez obzira u kakvim sranjima se nađu uvijek su hladni ko sprice ali ovdje je prvi moment da se lagano u zraku osjeca napetost i zabrinutost na to kako se stvari odvijaju.Izgubili su dvojicu na planini preko 1300m u sred noci.Druga dvojica su isla u pomoc i također se izgubio kontakt sa njima.I sad predator i gunship iz zraka sve to prati,na termalnom se vidi neka aktivnost ali ne raspoznaju prijatelje od neprijatelja.Vrijeme stisce jer ubrzo dolazi zora a gusnhip nemoze djelovat po danu na taj nacin.Zapovijednik ima muda preuzet odgovornost na sebe i naređuje gunshipu da opali hitac jer ako ima prijateljskih trupa dolje,oni ce prepoznat taj hitac i odvojit ce se od grupe.I lik to napravi i onda onaj moment kad kaze "c'mon,c'mon I know you're out there" i nakon hica "THERE!!Those our's guys" a sa strane neko dobaci u nevjerici "God they're alive!" a Ramin Jawadi sa svojim soundtrackom titra po srcu i emocijama jer ta 2 su likovi sa kojima si do tog djela igre vec i povezan.Najezim se uvijek! I na kraju trebaju QRF jer gunship nemoze djelovat,odjebu generala sve zastane i utihne i lik na svoju odgovornost razmislja i kaze "mobilize the QRF" i opet krene Jawadijeva muzika,Prowler 3 krece - Mission is a go!! KRISTE kakva igretina!
I zato danas kad je vec proslo 7 godina i od tih igri i kad je vec i ovo moderno ostarilo i kad smo se zasitili svega apsolutno na svakome videu,dali gameplay neke misije ili soundtrack od te igre mozete naci samo pozitivne komentare i ljudi pisu kako im je ta kampanja jedna od najboljih,kako je igra prosla ispod radara i koliko je podcjenjena.