Zavrsil igru i da krenem :)
Prica, nacinom na koji su ispricali svoju pricu Insomniac je izbjegao sve zamke ovog zanra i nije se zapleo u ogromnon loreu comic povijesti Marvela, Spidey i gomile likova, uspjeli su dostavit jednu zabavnu i toplu pricu koja je postala savrsen temelj za gradnju(nadam se) buduceg MGU-a, Peter Parker aka Spiderman je meni osobno najbolja verzija tog lika ikad, brizan, suosjecajan, moralan, hrabar i nadasve covijek, a ne superhuman kakav u biti i je, sporedni likovi su isto tako odlicno napisani i odglumljeni, apsolutni svaki iole bitan lik ima dovoljno prostora da se razvije sa svojom minutazom i da vidimo pozadinu njihove price i apsolutno svaka pohvala Insomniacu na ovom mozda i najtezem zadatku.
Gameplay je doveden do savrsenstva, ovakvo fluidno kretanje u zivotu nisam videl u nekoj igri, ako netko treba dobit nekakvo priznanje za mocap onda je to definitvno Insomniac, koreografi i svi koji su sudjelovali u stvaranju ovakvih pokreta, suludo dobro izgleda svaki pokret Spidermana, od leta po gradu, nehoticnog odbijanja od okolnih zgrada pa izbjegavanja kojekakvih prepreka u vidu balkona, flag polesa, za sve postoji perfektna animacija i vidi se ogroman trud ulozen u samo tu jednu stvar, postizanje brzine je adrenalin rush kakav se rijetko vidja, ima poprilican broj poteza za bas neprekidan flow brzine i savrseno se protezu bez ikakvih prekida u kretanju ili samoj animaciji, cudo.
Fajt je savrsen, ko balet, spidey je doslovno ko balerina, fluidnost dolazi i tu do izrazaja jer svaki pokret izgleda prokleto realno i u skladu sa likom poput spidermana, poteza ima velik broj, svaki se veze na prethodni i moze se bez problema napraviti jedan ogroman combo protiv nekoliko desetaka protivnika, a da to izgleda kao sto sam vec napisal, ko jebeni baletni act, uz to dodajmo i raznorazne gadgete i dobivamo dikutabilno najbolji fajt sistem trenutno na svijetu.
Vizualno igra je trenutno jedna od najljepsih i treba ju vidjet vlastitim ocima da bi se vidjela sva raskos raznoraznih efekata kojima ne znam naziv, ali razina ispeglanosti je zacudjujuca.
Grad je jedan od najdetaljnijih koje sam do sad videl u nekoj igri, ljudi se krecu, pricaju medjusobno, na telefon, sjede na klupama, sviraci sviraju za novac, ekipice igraju kosarku, po parku se vjezba joga, baca frizbi, prodavaju voce, hranu, kokice, fun fact- svaki interijer je modeliran i moze se gledat kroz prozor, recimo pekara, kroz izlog se vidi da je full modeliran, ljudi stoje u redu i kupuju, stanovi, uredi takodjer, mislim da to nisam u nijednoj igri videl, iz trgovina, restorana, music shopova dopire muzika na ulicu, samo se prosecite malo ulicom i cuje se razna glazba iz stanova i gore navedenih objekata, ima cak i onih newspaper kutija po ulici gdi se fakat mogu uzet novine(jedan od collectiblesa), kad sam vec kod sakupljalica mogu se skupljat i torbe od Petera, svaka daje uvid u prosle pustolovine ili dogadjanja u zivotu Spideya/Petera i svaki je popracen simpaticnim komentarom, svaki sam sa odusevljenjem sakupil, Spidey ima i Twitter i ima stvarno urnebesnih komentara i isplati se odvojiti desetak minuta uz kavu da se malo nasmijete, genijalni JJ ima svoju radio emisiju koja nakon nekog dogadjaja u igri pocne sa emitiranjem i iako uglavnom pljuje po Spidermanu svaki put je odlican i zabavan, onda dolazim do side misija kojih ima poprilican broj, od lovljenja golubova di se Spidey zali sam sebi da Avengersi sigurno to ne rade(😁), do Taskmasterovih izazova koji su meni osobno bili prezabavni, ima jos i stanica za istrazivanje koje daju zadatak da odrzimo NY cistim od kojekakvih zagadjenja, raznoraznih baza sa kriminalcima koje treba pocistit, par opcionalnih bosseva koji imaju svoju mini pricu koje su zanimljive, pojavljuje se i Spider Cop sa svojim misijama, ali to ne zelim spoilat nikome, nisam dosta toga nabrojal jer bolje da sami otkrijete, ali sve side aktivnosti su zanimljive i u duhu one poznate “Friendly Neighbourhood Spiderman” i to ih cini posebnima jer koliko god neke izgledale blesavo bas zato i jesu takve, jer je to Spiderman i on je jednostavno dobricina koja bi i macku skinula s drveta da treba.
Nakon odigrane igre dolazim do zakljucka da je meni ovo najbolja igra po predlosku stripa, najbolja superhero igra i jedna od najboljih igara koje sam ikad odigral jer apsolutno sve je dovedeno skoro do perfekcije i zato treba zahvaliti suradnji Marvela i Sonya, a najvise Insomniacu na ogromnom trudu koji su ulozili da nama fanovima podare najbolju Spiderman igru ikad.