Žanr: (oldschool / hipster / too deep for you) RPG
Developer: inXile Entertainment, Obsidian Entertainment (čitaj: Chris Avellone)
Izdavač: Deep Silver
U prodaji od: 19. rujna 2014.
Prosjek ocjena: 81
Platforme: PC, PS4, Xbox One
Reizdanje: Director's Cut

Kakva je to uopće igra?

Wasteland 2 is a post-apocalyptic role-playing video game developed by inXile Entertainment and published by Deep Silver for Microsoft Windows, OS X, Linux, PlayStation 4, and Xbox One. It is the first official sequel to the 1988 video game Wasteland (though 1990's Fountain of Dreams, the cancelled Meantime, and the original Fallout from 1997 were considered spiritual successors). The game was successfully crowd funded through Kickstarter, part of a trend of high-profile developers launching projects on the site.

...

t is a turn-based and party-based role-playing game with tactical combat. The player's party has room for seven characters,including the four player-designed characters and up to three non-player characters (NPCs). The player characters can be highly customizable and the player's choice of statistics, skills, and appearance will give them an individualized personality. The non-player characters in the party each have their own personality, motivations, opinions, and agendas.
Setting?

The game is set in an alternate history timeline, in which a nuclear holocaust took place in 1998 in relation to an impact event involving a cluster of meteors that sparked a global nuclear war. On the day of the cataclysm, a company of U.S. Army Engineers were in the desolate southwestern desert constructing bridges in an area with a number of small survivalist communities and a newly constructed federal death row prison with light industrial facilities. The soldiers sought shelter in the prison, expelled the inmates, and invited nearby survivalists to join them shortly thereafter. Years later, together they formed "the Desert Rangers, in the great tradition of the Texas and Arizona Rangers", to help other survivors in the desert and beyond it.
Plot?

The game begins fifteen years after the events of the original Wasteland, with the Rangers now occupying the former Guardian Citadel, which had formerly housed deranged technology-worshipping monks (the Guardians), but is now fully under Ranger control after the monks had been wiped-out by the Rangers. The experienced ranger Ace is found dead by locals with signs of violence on his body. This greatly troubles General Vargas, the leader of the Desert Rangers. General Vargas, just a few days prior, sent Ace out to investigate a strange radio signal that speaks of "man and machine becoming one" while threatening to attack and wipe out the Desert Rangers. Controlling a squad of newly recruited rangers, the player is tasked with finding out who killed Ace and why they did it, and try to complete Ace's original mission.
Je li igra za mene?

Ok, dosta citiranja Wikipedije.

Ovisi. Ako voliš Fallout 4 i Fallout 3, vjerojatno ne. Ako voliš Fallout 1, 2 i New Vegas, ooo da.

Kako izgleda?

(nebitno, no baci oko na screenshotove ako moraš)

Ima li sexy žena?

Naravno.

*************************************************************************************

Imam već dugo neku ideju (konačno) odigrati The RPG trojac - Wasteland 2, Pillars of Eternity i Divinity: Original Sin.
Počeo Pillarse i Wasteland već u nekoliko navrata, no uvijek stao nakon prve trećine jer je previše obveza uletilo u raspored, a te igre imaju statistike i mikromenadžmenta koliko moj novi job.

I to je u biti najveći razlog zašto je u ovom slučaju Wasteland 2 teško probabljiv. Znači igrač kreće s partyjem od 4 lika, svatko ima neki svoj set vještina + preferirana oružja i preživi brate u wastelandu.

A nije lako.

Borbe u pravilu znaju potrajati cca 15-20 min, sve nekako liči na šah, a pogrešni potezi se skupo plaćaju. Kada se te borbe znaju u par navrata ponavljati, može biti u glavi "isusa ti, prestar sam za ova sranja". I bude još tu skill checkova pa pizdiš kada nemaš lockpicking 8 da konačno otključaš ta vrata. I usrana kamera na PlayStationu 4 (da, igram ovo na PlayStationu :( )

No tu je onda odlično pisanje, priča i siva moralnost. Nešto što Bethesda ne bi bila sposobna napisati da radi igre još 200 godina. I crni humor. I popravljanje tostera. I pripitomljavanje stada ovaca koje kmeče toliko da ih želiš propucati 2 minute kasnije. No dobiješ za ovce achievement. I jebena atmosfera od koje te jeza hvata. I Mark Morgan glazba, bog isus krist za stvaranje najbolje moguće audio pozadine apokalipse.

Tek sam počeo igru, po treći puta mislim. Valjda ću je ovaj puta završiti. Ako je i ne završim, već nakon 5-6 sati igranja mogu reći da se ovo čudo s 80 ocjenom popiša po Bethesdinom Falloutu uzduž i poprijeko.

(otvorio topic da stavim tu i tamo nekakav screenshot s dobrim crnim humorom)

Možda jedino nadodati da je prva verzija igre krenula u prodaju 19.9.2014.
Odlična tema i pohvala za otvaranje. :
Meni osobno najveće iznenađenje 2014. Proveo sam hrpu sati uz igru i planiram preko ljeta Director's Cut preći.
Najveći plus u igri mi je što se likovi stvarno razlikuju i na kraju se ta ekipa od 4 lika savršeno upotpunjuju. Svatko je sposoban za nešto ključno.

Kupio skupa s Divinityem kad je bio popust na PSN.
Prvo san igrao Divinity, odlična igra. Wasteland 2 san samo upalio jer kao što kolega kaže ovakve igre zahtjevaju totalnu pažnju
i nekoliko ponovnih početaka da se uhodaš.
Inače nisam neki tip kojem mi nešto lošije kontrole/kamera smetaju da uživam u igrama ali igrat ovo nakon Divinity na PS4 je pokora, kontrole, kamera, menagment jako loši i tromi. Ono malo što san igrao mi se jako svidilo. Definitivno ima onu Fallout 1,2 atmosferu.
Igrat će se.

Ovo čeka na red već duže vrijeme, zajedno s Divinitijem. Barem su Pillarsi rješeni kompletno, heh.

FicoLegend
Thx, ispravljen datum :)
Yup, uvijek su mi bili draži squad-based RPG-ovi, šteta što je izvorni squad bez background storylinea kakvog recimo imaju followeri. Fora mi je uvijek čitati njihove komentare.

Inače, dođem jučer u Rail Road camp gdje su posvađana dva indijanska plemena. Ništa čudno da nisu posvađani oko izgradnje željeznice. A štuju kao boga Johna Henryja.

Umro.

Ova igra i Divinity su mi naslovi koje ponekad razmišljam da nabavim za PS4, ali se bojim da će mi onda jednostavno godinama ležati u rezervi i pitanje je da li bih ikada i odigrao.
Na primjer, ubrzo će dvije godine kako sam nabavio Tales of Symphonia Chronicles za PS3, odigrao sam prošle godine par sati ToS, prekinuo i ko zna kada ću opet početi, a Wasteland traži mnogo više vremena i pažnje....
Ukusi su mi se promijenili, primjećujem da imam sve manje strpljenja za spore početke, duge borbe i slične stvari....

13 dana kasnije

Situacija nakon bitke. 6 dobro naoružanih rangera vs 5 mutiranih guštera.
Bogovska realnost i imerzija.

EDIT: Dobio i achievement za to

Inače easter egg, u biti radi se o ovome:

It's a joke about the old E.T. Atari game and how they buried thousands of copies in the desert after nobody bought it since it was so badly made.

Kakav je still borbe ? Turn based ili ko u pillars of eternity,dragon age etc ?

Turn-based. Slično XComu ako si igrao. :)

Lijepo, izgleda da igra ima i dobru dozu humora.

Lijepo, izgleda da igra ima i dobru dozu humora.
Tebi bi se sigurno svidjelo. :)
Storytelling kao u Pillars of Eternity, s time da combat turn-based.

Budem se bacio na W2, samo vjerujem da će ipak prije doći na red Divinity. Za ovu godinu sad ionako ima prostora da uleti RPG, budući da je riješen The White March Part II za PoE, Dark Souls 3 i uskoro BaW ekspanzija za W3. Ok, tu je još i Tyranny od zanimljivih naslova, i da, Divinity: Original Sin 2...ako bude izdan u prosincu kako je i planirano.

Ja sam zadnje od RPG-a odigrao Dragon Age: Inquisition (prije toga Witcher 3), tako da nakon Wastelanda 2 idem na Pillarse i potom na Divinity (ili ću između ubaciti Fallout 4 tak da se smijem malo očajnom Bethesdinom storytellingu sad dok su dojmovi svježi).

Inače si nabavio PC verziju Wastelanda - probao prvo igrati na PlayStationu, al nezz, previše mi je to tamo petljavo s kontrolerom. S time da mi je font bio presitan (čak nakon što sam stavio na large) + očajna kamera. Osposobio igru da radi na laptopu u 30+ fps-a što je za takav RPG skroz ok.

Budem negdje na pola igre napisao dosadašnje dojmove.

(...) tako da nakon Wastelanda 2 idem na Pillarse i potom na Divinity
E tebe čeka čisti gamerski užitak, sve odlične igre.
Jesi li već prešao Pillarse? Znam da si pisao kako si krenuo s prelaskom, ali ne znam jesi li dovršio. Ako već jesi, javi dojmove, baš me zanima kako ti je sjela. Ukoliko nisi, javi kad pređeš.

Jesam, al' onda su mi uletile neke obveze i nisam stigao nastaviti. Kasnije mi je već bilo bezveze krenuti dalje kad se nisam ni sjećao što je sve bilo u igri tako da ću bolje krenuti od nule opet.

Inače ovo što sam počeo bio, za svršiti. Bogastvo opcija, storytelling, gameplay, ART (<3), vizuali... osjećaj kao dok sam prvi puta pokrenuo Planescape: Torment.

Inače, fakat sam si zacrtao da odigram ta tri RPG-a ove godine, nadam se da neću posustati :)
Baš sam skužio koliko sam "casual" postao i koliki su mi smor nekad takve igre. Znam da ima ekipe koja voli svršavati na "modernu reviziju" starih igara govoreći pritom da je sve moderno smeće jer hej, ne mogu više sam dizati statse za 50 skillova i 10 atributa, al' ono što je recimo u Wastelandu 2 gomila opcija i izbornika s manualnim boostanjem skillova, to je u nekakvom Falloutu 4 elegantno riješeno isključivo kroz perkove bez da moraš za svaka vrata za nekakav lockpicking napraviti 5-6 klikova (ili dva puta toliko ako imaš peh da ti se ponavljaju negativni ishodi skilll checka). Napredak game designa, jel. Malo si lišen slobodnijeg role-playa, al' bokte, kada imaš igru od 50+h, nekada popizdim koliko radnji moram ponoviti za najgluplje stvari.

Al' jbg - igre za niche publiku imaju zato jebeni storytelling bez drame forsiranih sapunica za široke mase. Svakom (bedaku) svoje (veselje).

Tako je i u PoE. Bilo je mnogo zahtjevnije prije nego su ustvari uvrstili automatski AI menadžment za NPC-e. Dublje proučavanje i pažljivo nadograđivanje likova potrebno je na većim težinama, inače se možeš usredotočiti isključivo na svog glavnog heroja. Naravno, čak i uz sve to, neke borbe su fakat zahtjevne, ali radi se uglavnom o opcionalnim stvarima i tada je najbolje ručno zadavati akcije likovima. Inače ima i story mode za sve one koji se žele sačuvati frustracija. Tako da, što se tiče PoE, način prelaska igre je na tebi, što je eto zgodno.

To automatsko upravljanje imao je još najbolje riješen Dragon Age: Origins - mogao si de facto kreirati macroe za sve moguće scenarije i tako si automatizirati borbu za većinu manjih encountera. Iako borba nije mi nikad problem - veći je smor interakcija s okolišem i u slučaju Wastelanda, užasan UI pa sve zahtijeva previše klikova za bazične stvari.