Ok, ja sam odlučio za sebe, od sad pa na dalje izbjegavam koristiti, a pogotovo kupovati sve što je na bilo koji način povezano s generativnim AI-om u umjetnosti.
Moj glavni problem u cijeloj ovoj priči i razlog zašto od starta instinktivno osjećam animozitet prema AIu je što je zapravo antiteza svemu što bi istinska umjetnost trebala predstavljati. Umjetnička djela - knjige, slike, pjesme, filmovi, video igre….., su ljudima bitna i ljudi se u njima pronalaze, budu njima inspirirani, nadahnuti, taknuti jer su u suštini direktna interpretacija ljudskog iskustva, proizlaze iz ljudskih osjećaja, događaja, želja, snova koji su univerzalni za sve ljude. Prava umjetnost odraz je umjetnika, njegova priča i pouka povezuje ljude jer dolazi iz mjesta koje nam je zajedničko svima, svi ljudi se kroz život bore s tugom, traumom, uživaju u sreći, dive se novim iskustvima.
Generativni AI kompletno preskače taj korak. U njemu nema nikakve poante. Nikakvog iskustva s kojim se drugi mogu povezati. Nikakve ljudskosti ni ljepote. Kako i da bude jer je sve kopija. Fabricirani osjećaji s svjetlećim filterom. Nema nikakve vrijednosti.
Ok, ima dobre i loše umjetnosti, nije isto album Pearl Jama i Jakova Jozinovića, ali ovo AI smeće ne rješava taj problem.
Boli me kurac za fotorealizam. Da mi je to bitno nebi postao gejmer prije 35 godina.
Nvidia DLSS 5 prelazi granicu jer direktno mijenja originalnu viziju i integritet djela. Ovo je isprazno sranje namijenjeno ispraznim potrošačima.