Ove godine su se javili svakakvi rumori o onome što nam Sony sprema, a polako se kristaliziraju i sve ukazuje na to da će Sony isporučiti svojevrsnu "međukonzolu". Postoji mogućnost da 3 godine nakon izlaska PlayStationa 4 ugledamo i njegovu poboljšanu verziju, navodno interno nazvanu NEO, a u medijima znana i kao 4.5 ili 4k (aludirajući na content u 4k rezoluciji).

Sony mudro šuti, igrači su nesigurni, a Giant Bomb baca nešto svjetla na cijelu frku sa zadnjim leakom. O tome izvješćuju i druge stranice poput Eurogamera.

CPU: The good news is that there will be a CPU upgrade over the lacklustre x86 cores found in PlayStation 4. The bad news is that the cores themselves have not been changed at all - they have simply been overclocked from 1.6GHz to 2.1GHz - a 31 per cent improvement. As with the current PlayStation 4, one core and a time-slice from another is reserved for the operating system.
Memory: We're still at 8GB of GDDR5, with a 24 per cent boost to bandwidth compared to the original PS4. The current machine uses 5.5gbps memory modules. Basic maths suggests that Sony has pushed this to the same 7.0gbps modules we see on high-end graphics cards like the GTX 980 and GTX 980 Ti. There are some concerns here. The boost to bandwidth isn't exactly huge, it will still be in contention with CPU utilisation (they both share the same interface), and the bandwidth doesn't scale particularly well with the mooted GPU boost, which - to be frank - is massive.
GPU: This is the most exciting aspect of the spec. Compute unit count doubles from 18 to 36, and clock-speed increases from 800MHz to 911MHz - a 14 per cent increase. That's an overall increase of 2.3x in FLOPs. The question is, what technology is being used here? AMD has created both of its current-gen console processors so far by taking older, off-the-shelf components and disabling a couple of compute units. In effect, Xbox One got the Radeon HD 7790, while PlayStation 4 got a more capable, semi-custom Radeon HD 7870. Here's where things get interesting - the 36 compute unit count cannot comfortably fit any of AMD's existing GPUs. It suggests that Sony and AMD have pushed the boat out, that they are using the upcoming Polaris technology.
Sony seemingly acknowledges the need to integrate the two models of PlayStation 4 available simultaneously on the market - internally dubbed as 'Base' and 'Neo'. There will be no games exclusive to the Neo model, every title will be available on both, and there's no suggestion of VR-exclusive Neo modes at this point. Developers are prohibited from creating Neo-exclusive gameplay features, and enhancements are expected to be graphical and performance-based in nature. Gamers on both systems will be tied into the same ecosystem, meaning that users of both models will be competing against one another in online games. The user interface and PSN systems will also be identical.

Well, according to Sony's own documents, there is a focus on delivering 4K gaming content, though upscaling to UHD resolution is likely. Owners of 1080p screens can expect benefits too, explicitly stated as:

-Higher frame-rates
    -More stable frame-rates
    -Improved graphics fidelity
    -Additional graphics features
Čini se da Neo nema previše veze sa guranjem PlayStation VR-a:

There's also no indication at all that any of the functionality found in PlayStation VR's external processing box will make its way into the Neo hardware, nor is there any mention at all that Neo will benefit PSVR, though we would expect that the same base/Neo spec differentiation will apply to those titles just as they would to any PS4 game.
Vaši dojmovi? Zainteresirani ili ne?

Čemu thread?
Imamo konzole nove generacije i PS4 threadove...nema smisla baš.

Čemu thread?
Imamo konzole nove generacije i PS4 threadove...nema smisla baš.
Uvijek je bilo threadova za nove varijacije prošlih konzola (slim verzije), a ovo je po rumorima kudikamo veća stvar, tako da nema razloga trpati u postojeći PS4 koš.
S druge strane, ovo ne predstavlja konzolu nove generacije, tako da ti to samo po sebi odgovara.

U svakom slučaju je zgodno imati izdvojenu temu o konzoli, gdje će se voditi diskusija samo o njoj. KNG je mišung svega i svačega, u igri su i Microsoft i Nintendo.

Ako mi crkne PS4 vjerovatno bi uzeo, inace ne bi.

Poslano sa mog D5503 koristeći Tapatalk

Ako budem imao viska para, uzet cu ga. Ali sumnjam da ce biti velika razlika u grafici.

Ne bi ga uzel iz principa,jedino da mi ga nekim cudom neko pokloni.

imam hd-ready plazmu......koji će mi onda ovo k...c kad ni ne iskorišavam maksimum ps4....a šanse da ću uzimati 4k tv i ps4.5 radi nešto bolje grafike su nikakve....mislim da će se ps4.5 puno više vani prodavati nego kod nas jer mislim da kod nas jako malo ljudi ima 4k tv (a možda sam u krivu)

Ja sam igrom slučaja kupio 4K teve, tako da prodat stari PS4 i nije loša stvar i uzet novog, bar da iskoristim i teve.

Ja sam igrom slučaja kupio 4K teve, tako da prodat stari PS4 i nije loša stvar i uzet novog, bar da iskoristim i teve.
Pa nećeš dobiti 4K igre.

https://www.youtube.com/watch?v=eJzVTN2Hyrg

Interesantan Eurogamerov članak o PS 4K-u koji nam donosi još novih informacija

• neće biti nove verzije kontrolera, DS4 ostaje - sva periferija bi trebala raditi i na base modelu i na Neu

• nativnih1080p je minimum na kojem će se igre morati vrtjeti

• nema online podjele PS4/NEO baze igrača, svi će se međusobno igrati u online igrama

• nisu dopuštene NEO-only ili PS4-only igre, također nije dopušten ni ekskluzivan sadržaj za ijednu od tih konzola (DLC npr.)

• Framerate neke igre mora biti jednak PS4 verziji ili veći

• Neke starije igre će vjerojatno dobiti NEO support putem patcheva

• Primarna konzola može biti ili PS4 ili NEO, nećete moći staviti obje istovremeno kao primarne

imam hd-ready plazmu......koji će mi onda ovo k...c kad ni ne iskorišavam maksimum ps4....a šanse da ću uzimati 4k tv i ps4.5 radi nešto bolje grafike su nikakve....mislim da će se ps4.5 puno više vani prodavati nego kod nas jer mislim da kod nas jako malo ljudi ima 4k tv (a možda sam u krivu)
Ljudi saberite se malo. Nema Boga Isusa da Neo vrti igre u 4k rezoluciji. marksman ima GTX980. Zvijer koja košta više nego cijeli PS4 pa kada stavi 4K rezoluciju ne može uopće igrati tj. nije igrivo. Radi mu u 5 FPS-a.

19Marksman89 ovo su vec provokacije!

To su istine! Mogu vam snimit video iz Bf4 gdje imas opciju resolution scale stavit na 200%.To bi bio kao neki 2K pa je neigrivo

Izgleda da sam jedini koji koji podržava izlazak NEOa uz uvijete...

- nema online podjele PS4/NEO baze igrača, svi će se međusobno igrati u online igrama
- nisu dopuštene NEO-only ili PS4-only igre, također nije dopušten ni ekskluzivan sadržaj za ijednu od tih konzola (DLC npr.)
- Framerate neke igre mora biti jednak PS4 verziji ili veći

Pošto nisan hardware manijak i ne trošin ogromne svote novca na nove komade hardwarea (osim mobitela) neće mi biti problem izdvojiti novac za ovo pogotovo ako kupin na 12 rata, uz plaću na kraju mjeseca neću ni osjetit a dobit ću (ako je virovat najavama) veću rezoluciju i fluidnije igranje. Ova odluka je dočekana na nož od strane publike, no ako konzola neće starog korisnika zakinut za nikakve featurse osin 4k igranja (koje se neće dogoditi) ne vidim problem. Ako se nismo bunili kad su nakon 3 godine kvarljivog FAT-a najavili SLIM sa četverstruko većim hard diskom i boljim chipsetom neznan zašto se buniti sada.

Drugo je Slim verzija ,a drugo je skroz nova konzola sa novim hardverom.
Nije ni približno isto, ta usporedba ne stoji uopće, isto kao i one usporedbe sa mobitelima itd.

Dođe na isto jer plaćaš i za jednu i za drugu konzolu.:

Došlo bi na isto kada bi NEO košta manje od običnog ps4 :

Placas vise za naknadu "drago mi je sto sam na pobjednickoj strani "