• Offtopic
  • Marko Perković THOMPSON (hrvatski glazbenik)

foggy ovo si odlično napisao. Meni je pjevač kao i svaki drugi, a pozivat ga ili čak očekivat da predvodi bilo kakve promjene u društvu, to mi je glupo. Davat moral u ratu, to je ok, za ovo drugo ima pametnijih i sposobnijih ljudi. Po mom ukusu i neutralnijih.

A on je pritom sasvim sposoban pokrenut nešto i povest mase u bilo što, više nego Škoro, ali bolje neka se drži ovog zabavnog djela Ha-Ha-Ha

Meni je isto fascinantno recimo kolko postoji ljudi koji obožavaju Sabaton, a Thompsona ne podnose jer se stalno bavi ratom.

Thompson je bio problematična figura u periodu kad se sudilo Gotovini i o legitimnosti Oluje. Tad je bilo jako bitno da se bilo kakav oblik našeg nacionalizma potisne i sakrije od međunarodne zajednice pošto imamo zločinački režim u povijesti. Možda se varam, ali dobro se sjećam svoje osnovne i srednje škole i kolko je bilo kakvo isticanje hrvatskih nacionalnih obilježja bilo "cringe", a domoljub je bio uvredljiv pojam.

Nakon oslobođenja Gotovine i legitimizacije Oluje sam baš primjetio ogromnu relaksaciju po tom pitanju i Thompsona više niko nije ni spominjao.

Ne vjerujem da postoje neki zapisi koji bi potvrdili da je to eksplicitno bio razlog marginalizacije Thompsona, ali mislim da je sigurno doprinjelo.

wooddiebone

Sjećam se jako dobro tog dana kad su generali došli iz Haga. I taman kad su došli na Jelačić prebacili su na Čavoglave.

milicevic87

Ovo si dobro rekao.

Da se razumijemo ne podržavam ratove (općenito), ustaše, mrzim HDZ, i stvarno me sram u što su nam pretvorili državu. Mogli smo biti mala Švicarska. Ali MPT mi je sasvim okej kao pjevač.

I čim se počelo pričati da će vjerojatno biti na Hipodromu odmah sam rekao da želim doživjeti to uživo. I sad kad je krenuo hype znam dosta njih koji bi išli samo jer je sad to in.

Inače obožavam gledati live nastupe di publika pjeva pjesme. A zamisli sad 300k ljudi pjeva Sude mi ili niste niprije 😁😁

Također imam frenda koji je još jači od mene što se tiče live koncerata. On ide čak i na ono što nikad nije slušao. Obožava gledati ljude i cijeli taj show program dal to bila Avril Lavigne, MPT, Metallica, Paramore, Eminem itd.

Bilo jednom u Hrvatskoj je svojevrsni hrvatski AMOLAD i to mi je ok sa glazbene strane. Korektan album i pokusaj popularizacije heavy metala i hard rocka medu domaci puk. Samo taj puk je toliko tulav da ne kuzi zanrove, svirku i utjecaje

brena sa četnicima super može u Zagreb, cajke na svakom koraku može top.

Thompsnon najveci problem trenutno u sređenoj Hrvatskoj di je med i mljeko Thompson je zlo i svi koji ga slušaju su maloume budale.

Evo nam hit dana

Prijetnja oružjem, protupravno oduzimanje slobode i za kraj silovanje. To je sve kaznjeno jednom strašnom kaznom od 6miseci zatvora.

Ne vidin da je za ovo itko kriv osim Thompsona

https://www.24sata.hr/news/sramotno-silovao-djevojku-a-u-zatvor-ce-na-6-mjeseci-ovakve-presude-ne-ispunjavaju-svrhu-1042631?24sata_ref=frontpage-home

Ma kad stavljate svasta evo jedan brutalan mix

Od svih ranijih koje je otpjevao i meni su onak jake i mogu ih poslušati bez frke.

Pa bih izdvojio jednu koju sam odabral zbog prvenstveno stihova kad nabraja naša podneblja, tad mi je srce veliko pogotovo u stihu pozdrav Liko, Velebita diko jer sam porijeklom po maminoj strani koja je iz kršne Like i svi ti stihovi savršeno se stapaju sa mjuzom.

Drugu sam izdvojio najviše zbog završnog dijela pjesme gdje zbor izvodi stihove iz opere Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta. Dobra mi je ta obrada. Početak je malo AC/DC-jevski sa njihovom Thunderstruck ali ok. Svi sve svakog nekaj kopiraju pa ni neki problem.

Bas sam sad opet slusao Rammstein(mozda i najbolji koncertni i opcenito band ikada, cak ukljucivsi i Queen) i nevjerojatna je razlika.
    Ne moze se poreci polticki angazman i Thompsona i Rammsteina. ali kad Rammstein izbaci pjesmu poput Deutschland, ne libe se kritizirati najmracnija poglavlja njemcke povijesti (doduse ta pjesma nekome tko ne razumije njemacki zvuci kao slavljenje upravo onoga sto rammstein kritizira "wer hoch steigt, der wird tief fallen" ). Kod nas se bilo kakva kritika samih sebe smatra izdajom drzave. To je ta razlika velicine.

Nece Thompson naravno rjesavati politicke probleme, ali ne moze se poreci politicki angazman, namjerno sam spomenuo izbore 2000. gdje se bilo sto protiv HDZa i Thompsona smatralo prakticki da si protiv Hrvatske. Muzika je mocan medij.

Da, da…

Početakom 2000ih je bilo svega i svačega.

Promjena vlasti, izlazak iz međunarodne izolacije.

Postupak Lora, Norac, prosvjed na Rivi. I na to sve je sjeo Thompsonov koncert na Poljudu. Račanu je Thompson jebava mater u njegovoj verziji pjesme Jasenovac. Komunjara će nam predat generale u Haaga a na Rivi Sanader sere o veleizdaji nehrvatske vlasti. Račan nikoga ne predaje, ali domoljub Sanader koju godinu kasnije laganini to obavlja. Jebiga kad to radi državtorni HDZ nema problema. Nema Rive, nema jebavanja matere Sanaderu u pjesmama. Šlag na kraju je legendarno uzimanje pola milje od istog iz crnih fondova za nepjevanje na skupovima drugih stranaka. To je obavljeno na carini, posao je odrađen uz nazočnost nekog svećenika.

Zaboli me na kraju neka stvar ali nemoj mi nakon toga svega prodavat priču i srat tko je Hrvat a tko antihrvat. Licemjerno. Sada više nije toliko ekstreman, nama razloga zašto bi mu se nešto zabranjivalo.

Stare pjemse su mi OK za napit se na kominu i zapjevat… Ove nove mi iskreno i nisu nešto.

Što se tiče domoljublja, za mene je tu pojam Vice Vukov. Čovjek koji je za vrime Juge stvarno najeba bezveze. Vratia sa se, imao svoj stav i nije zajašio na jeftini nacionalizam.

On je prototip tog modernog domoljuba. Mislim da Thompson više doma sluša Brenu, nego Thompsona. 🤣

dormin Što se tiče domoljublja, za mene je tu pojam Vice Vukov. Čovjek koji je za vrime Juge stvarno najeba bezveze. Vratia sa se, imao svoj stav i nije zajašio na jeftini nacionalizam.

Potpis, jedan i jedini

Meni je bilo najjače u ono vrijeme dok sam izlazio van, grad zabave itd, gledati ekipu kako se nabrijava uz MPT, majica HRV grba omotanih oko glave umjesto jel kako se roba inače nosi, agresivni, pijani i čekaju svaki krivi pogled za napraviti pravo hrvatsko sranje. A kad epizoda domoljublja završi jedini bar kasno u noći otvorenih vrata ih dočeka sa pjesmom "Uđi slobodno" uz ostali popraćaj folk poslastica… tako da, na kraju…

Osobno, MPT mi ima lijepih pjesama koje uvijek mogu poslušati bez političkih osjećaja.