StarFox_N Zanimljiva teorija ali ne vjerujem u to.
Ja nikada nisam stekao dojam da mediji imaju netrpeljivost prema Hrvatskoj, tradiciji, identitetu itd.
Što se Šprajca i Mojmire tiče mislim da su onakvi kakvi bi trebali biti. Objektivni.
Nije stvar vjerovanja, nego realne situacije. Pogledaj tko predaje na navedenim fakultetima, tko piše udžbenike iz predmeta koji oblikuju vrijednosni pogled na društvo, tko dobiva sredstva za filmove i projekte, tko odlučuje o kulturnim nagradama. Sve je usmjereno prema jednom svjetonazoru.
To ne znači da se domoljublje zabranjuje, nego da se sustavno zanemaruje, ismijava ili predstavlja kao zaostalo. I to se ne radi uvijek otvoreno, nego i kroz selekciju tema, gostiju, tonova i interpretacija.
Dovoljno je vidjeti koliku su sustavnu propagandu mediji radili protiv koncerta. Nisam htio ići jer sam bio mrtav umoran od posla, ali na kraju sam išao iz čistog prkosa prema medijskoj gamadi koja je pokušala sve napraviti da od koncerta nastane fijasko. Mislim da se sad grizu od muke.
Što se tiče Mojmire i Šprajca, novinari za koje unaprijed znaš što će reći o svakoj političkoj ili ideološkoj temi, bez obzira na činjenice, ne mogu biti objektivni.
StarFox_N Ljudi jedva spajaju kraj s krajem. Ne mogu si riješiti stambeno pitanje, prisiljeni su otići raditi u inozemstvo itd.
Jesu i za to krivi "komunisti"?
Da, komunisti su suodgovorni za to gdje se danas nalazimo, zato što smo predugo ostali u socijalizmu.
Kao i sve tranzicijske zemlje (uz dodatni teret rata), nagrabusili smo u 90-ima, ali kod nas su tranziciju vodili upravo bivši partijski kadrovi, koji su u tom procesu preuzeli državne resurse i opljačkali poduzeća.
Osim toga, u Jugoslaviji je ljudima sustavno usađeno da ne smiju prosvjedovati, tražiti odgovornost vlasti ni izražavati nezadovoljstvo. Strah od sistema, potreba da se šuti i trpi, te uvjerenje da je država nedodirljiva duboko su se urezali u mentalitet generacija koje su odrasle u Jugi i njihove djece pa tako i dan-danas imamo društvo u kojem većina radije šuti nego da se usprotivi, čak i kad ih vlast gazi.
Taj mentalitet socijalizma nikada nije nestao, ideal većine ostao je “uhljebiti se” u sigurnost javnog sektora. Rezultat toga je prevelik, trom i nefunkcionalan birokratski aparat koji guši tržište i gospodaraski rast.