Kolega izjavio nekidan ovo na pivi i urezalo mi se u glavu. On nije neki gamer, više kampanjac, odigra tu i tamo koliko mu dopušta vrijeme. Kaže stres mu je popratit sve te 9/10 i 10 od 10 igre (više u smislu igre koje imaju za cilj ganjat takve ocjene ili kojima se nameće da moraju bit 10/10), konstantno ima neku obavezu u glavi procjenjivat je li stvarno toliko dobra, vuče ga da gleda i uspoređuje svaki detalj itd i u konačnici manje uživa. Ima genijalnih igara, ali ponekad je sve što ti treba 7 od 10 igra. Isto kao i kod filmova, ne mora sve bit remek djelo.

Koje su vama najbolje 7/10 igre? Bez obzira na kriterije, bez previše filozofiranja, vodite se osobno.

Ghost of Tsushima

Giphy - Happy Dance GIF by PlayStation

Ali zajebanciju na stranu, The Dark Pictures Anthology zna biti ponekad odlično i ponekad promašaj. Tipa Man of Medan i Little Hope su generalno u najbolju ruku čvrsta sedmica osim ako ne igraš sa nekime, što bi me uvijek vratilo čisto radi co-op zajebancije.

Forspoken

Atlas Fallen (posebno nakon zadnjeg ažuriranja)

Poneki AC

I sve više volim takve 7/10 naslove. 🙂

Evo trenutno The Veilguard. Daleko od Originsa npr. po kvaliteti, no svejedno mi je gg za igranje zbog predivnih levela, akcijskog RPG gameplaya i fantasy atmosfere.

Drugi primjer BO6 - nema veze s military shooterom, uopće me ne privlači igranje kampanje, no za multiplayer napucavanje super za ubiti sat vremena navečer.

I bilo koji Borderlands, čista 7/10 igra koja će te zabavljati satima, bez da tražiš nešto posebno u njoj. Hrpa napucavanja i loota.

Fenix Isto kao i kod filmova

Kad sam krenuo čitati post pomislio sam na filmove i prije nego sam vidio da si ih spomenuo pa ću to prokomentirati.. baš to nam se dogodilo prošli tjedan (ženi i meni) kad nam je trebalo nešto za mozak na pašu i pogledali smo The Gorge. Ispao stvarno oke film s par rupa u priči, ali ništa strašno. Baš bi ga svrstao u tu kategoriju koju spominješ.

S obzirom na standarde mislio sam da u zadnje vrijeme samo takve i dobivamo?

Brijac e točno to, slučajno sam nedavno naletio na Greenland s Gerardom Butlerom. Meni predobar film, atmosfera prejebena, ostanemo oduševljeni, adrenalin me drži još par sati poslije. Idem pogledati IMDB; tamo ima samo 6. Da sam isao prvo gledat ocjenu, a često to napravim, vjerojatno nebi ni gledao. A tako ima hrpetina toga što čovjek propusti, jer svega je previše i više nego ikad, kako igara i filmova, pa tako i glazbe i knjiga.

Da otvorim temu navelo me dok sam pisao vijest za Atomfall. Izgleda kao prezabavna 7-8/10 igra koju će mnogi propustit. Pa i ja na portalu, nekako po inerciji više praktički ni ne pišem o takvim igrama što isto nije ok

Dobar primjer i Flipperov Forspoken i svaki put kad krenu ismijavanja jer tobože svaka igra mora bit 10/10, pogotovo ako je AAA. Ljudi sve više odbijaju igrat bilo što što nije s najboljim ocjenama, i ajde, to je skroz ok, ali mene smeta kad se onda javlja potreba da se ismijava i ponižava one kojima je takvo nešto dobro. Jer nedaj bože da se igra nešto što nije sam vrh industrije, ili još gore, ako netko igra nešto što nije po ukusu nekog trećeg

Realno, danas imamo i tu hiperinflaciju igara, nekad u vrijeme PSX i Gameplaya sam osobno igrao sve što bi ocijeniili s 7+, vjerojatno jer je i igara bilo manje

The Order 1886, Hellblade: Senua's Sacrifice, Death Stranding… prve igre koje su mi pale na pamet.

U svakoj sam imao dosta stvari koje mi se nisu sviđale i segmente koji su IMO bili loši.

S druge strane igre koje su mi bile odlične u nekim drugim stvarima i uživao sam.

Nije možda sad poanta ocjene, ali naletio sam na Spyro remake na popustu i uzeo iz nostalgičnih razloga i tako mi je trebala ta igra, nisam imao pojma koliko.

Baš me opušta, dovoljno je lagana da bude za djecu, a opet ako hoćeš 100% riješit level treba se potruditi. Kada gameam ne mogu slušat glazbu jer moram čuti što se događa u igri, ali u Špiri ne moram pa si još glazbu puštam sa strane, baš uživam.

Moj skolski drug je davno rekao: najbolje su one igre gdje samo ides i pucas. Nisam se slozio 🧐

A ugodne sedmice su bile: Sifu, Evil West, Planet of Lana, Jusant, House of Ashes, Crackdown 3, Mafia DE, Man of Medan, Syberia 2, Dead Rising 4, AC Unity, Infamos FL itd…

Otkad smo digli standarde.😃 Baš sam se i ja sjetio Just Cause serijala. Moram odigrati trojku barem (jedinicu i dvojku jesam, s dvojkom su posebno lijepe uspomene), to mi je u backlogu.

Yakuza serijal, Dynasty Warriors, sve Vanillaware igre a i većina jrpg-a i horor igara bi išla u tu kategoriju. 7/10 je po meni dobra igra za fanove određenog žanra/podžanra koja ima dosta očite mane ili ograničen budžet pa nije zanimljiva široj publici. Malo mi je općenito smiješna ta opsjednutost ocjenama. Ako si kupio igru koja ti je zanimljiva, ne pristupaš valjda njoj kao beta tester i pokušavaš nać svaku najmanju manu samo zato jer je dobila 9 ili 10.

Da ikad neku igru igram sa ovakvim mentalitetom:

Fenix konstantno ima neku obavezu u glavi procjenjivat je li stvarno toliko dobra, vuče ga da gleda i uspoređuje svaki detalj itd i u konačnici manje uživa

Mislim da bi mi to bio znak da mi je dosta gaminga i našao drugi hobi.

somethingwrong Otkad je Death Steanding 7/10 igra?

A svi znamo da ne zasluži više od 6, ali mislim da je cilj topica bit pozitivan 😃

Prije svega treba razlučiti igre po žanrovima i na taj način ih ocijeniti. Buz je prvi napravio grešku i procjenio da je Spyro sedmica. Spyro je uvijek bio i bit će čista devetka za žanr platformera. Suludo je uspoređivati njega s Last of Us ili Skyrimom. To je postala učestala greška koju većina gejmera radi i nepravedno se ignoriraju i zanemaruju neki manje popularni žanrovi. Moji favoriti su:

Resident Evil 5 - četvorka je postavila letvicu vrlo visoko i peticu ju nije uspjela dostići, a kamoli preskočiti. Iako ima podosta boljki poput superherojske snage Chrisa, over the top akcijskih momenata i možda previše koketiranja s čistokrvnim shooterom (u što se seštica na kraju i pretvorila), petica mi je zabavna igra, koju sam prešao na sve tri generacije konzola otkad je izašla i pogotovo briljira u co opu s frendom.

Saints Row IV - slučajno sam naletio na ovo u extra katalogu i bez gledanja recenzija joj dao šansu. Prošao 100% igre u tjedan dana. Ultra zabavan princip sa superherojskim moćima i sveprisutnim humorom.

Mafia 2 - ovo će mi uvijek ostati najdraži mafia naslov. Objektivno gledano nije se napravio dovoljan pomak u odnosu na original i zasluženo je šikanirana od strane nekih kritičara, ali meni su priča i atmosfera od početka do kraja savršeno ukomponirane i bez obzira na ostale nedostatke redovito se vraćam ovom nastavku.

GR Wildlands - najbolji co op shooter kojeg sam ikada igrao (uz Left4Dead). Raznovrsnost arsenala oružja, vozila i brdoviti teren Bolivije u kombinaciji s dva do tri frenda čine igru ultra zabavnom.

The Evil Within 2 - iako bih ovo više gurnuo prema osmici po recenzijama, svejedno nepravedno zapostavljen naslov koji zauzima sami vrh igara žanra survival horora.

XIII - u bezdanu FPS-ova ova stripovska inačica se pogubila negdje po putu. Jedna od dražih igara iz djetinjstva. Imala je i zabavni multiplayer dok smo još igrali kod kuće preko multitapa.

Od ostalih igara padaju mi na pamet Battlefield V, AC Odyssey, Watch Dogs 2, The Sinking City, The Order 1886…

sanzo A svi znamo da ne zasluži više od 6

Meni je Death Strand bio 8 mada razumijem ako je nekome 7. A 6 ako si bas nadrkan 😜

sandidam GR Wildlands

Totalno se slažem! Upravo ga prolazim i potencijal igre se najbolje vidi u co-opu. Wildlands ne pokušava ništa novo, ali elementi koji čine igru su složeni na takav način da na kraju bude zabavno iskustvo. Zbog co-opa nekako bude lakše lovit sve collectables po mapi uz Tier One mode i nelinearan pristup redosljedu zadataka, nije problem riješavat neku misiju s frendom koju sam već prošao jer me igra i dalje nagrađuje nakon max levela.

sandidam Spyro je uvijek bio i bit će čista devetka za žanr platformera

A Super Mario je onda 14 🙂

Nakon nedavne najave u glavi mi Cyber Sleuth serijal, Digimoni. Čisti feel good 7/10 serijal

Padaju mi na pamet The Order 1886, Bulletstorm, Serious Sam…

Jako dobra zabava uz po ničem posebne igre.

Fenix Ima genijalnih igara, ali ponekad je sve što ti treba 7 od 10 igra.

To su mi trenutno Star Wars Fallen Order i Jedi Survivor igre koji po prvi put prelazim.

I slagat ću ako kažem da ne uživam maksimalno na obje igre, i da se ne sjećam kad sam posljednji put guštao u istraživanju neke open world igre.

Jedi Survivor pogotovo. Igra me tako opušta i tako uživam u istraživanju svijeta, da imam brigu šta igrati dalje kad je izguštam. A kako vidim, iz nekog razloga je velike kritike dobila.

Meni je ovo baš ona 7/10 igra koja mi je trebala, i na koju ću vjerovatno ići opet na NG+ za par sedmica.