Odličan članak, apsolutno se slažem. Preosjetljiv je svit posta i to stvarno zna bit frustrirajuće kad ti doslovno moraš pazit na svaku rič da ne bi nekog uvridija. Još nije ni približno toliki problem u Hrvatskoj koliki je u Americi recimo. I nije samo stvar spola, nego i rase, vjere, nacionalnosti i tonu ostalog. Idi se bezazleno našalit ili reci nešto šta imalo odstupa od nečije slike u glavi i automatski si rasist, seksist, itd.
Ili npr. ono s Oscarima, jbt koja je to nebuloza bila. Šta bi tribalo, rezervirat i tamo određeni broj mista za pripadnike malobrojnijih rasa? Tek bi to po meni bija rasizam, kad se više ne gleda samo talent kako bi triba, nego i boja kože. Doduše, znamo Akademija odavno ne bavi samim talentom, nego je pola oko politike, čim imate film koji se bavi ropstvom, holokaustom ili sličnim temama znate ko je favorit. Ali dobro to je sad skroz druga tema, da se vratim na članak.
Muškarci i žene nisu isti. Nismo. Ni fizički, ni psihički, emocionalno, socijalno, nikako. Naravno da ima svakakvih pojedinaca na obje strane, ali isto tako znamo da postoje određene osobine karakterističnije za jedan ili drugi spol. I to po meni nije seksizam, tj. nije nešto negativno, ako samo primjetiš određene razlike. Jednostavno je tako, te razlike su tu. Tek ako smatraš neki spol manje vridnim zbog tih razlika, e tek onda je problem. Ili ako ideš stereotipe primjenit na 100% muške ili ženske populacije. Ništa nije 100%, ali da ima stvari koje se u velikim postotcima mogu tvrdit za određeni spol, ima.
Ovo u igrama i filmovima, rijetko da sam vidija seksizam di su ljudi tvrdili da ga ima. Vidim samo seksualizaciju, jer realno seks se prodaje. Zašto je problem ako ženski lik u igri ima pretjerano izražene obline? Koliko ima muških likova s pretjeranim mišićima i facama zbog kojih te pomalo deprimira stat pred ogledalo? Muško, žensko, ide se na privlačan izgled. Sad ako nekima to smeta jer je površno ili nerealno, to je u redu. Meni osobno odgovara gledat lipše primjerke, pogotovo kad se radi o ženskom spolu. I nisam seksist kad to kažem, nego jednostavno znam svoju seksualnu orijentaciju. Znam šta me zanima i šta želim vidit.
Svjestan sam da žene u današnjem svijetu, nažalost, još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima na dosta razina, naročito kad se u obzir uzme planiranje obitelji, nejednaki prihodi i određena zanimanja koja se bezrazložno smatraju tradicionalno muškima.
Nisu ravnopravne, tako je. Ali ne uvik u lošem smislu. Šta misliš, ko će u prosjeku više potrošit u klubu? Koga će se častit, od koga će se očekivat da časti ili napravi prvi korak? I ima isto tako poslova koja ćeš teško dobit ka muško. Recimo meni bi za studentski posal savršeno odgovaralo radit u nekom robnom dućanu, ili prodavat satove i slično. Ali šanse su mi minimalne, osim ako se ne radi o tehnologiji. Nije ni to zadnje seksizam, ako kažem da su muški u prosjeku bolji s tehnologijom, jer je istina. Ili medicinske sestre, ka i više-manje svaki posal di triba dirat druge ljude, jer bi većina radije da ako ih stranac mora dirat, da to bude žensko. Vidija sam ovo lito kad sam radija do ženske koja je lipila one tetovaže šta traju po par tjedana. Koji put bi joj ja ili drugi lik nakratko pričuva radno misto. Neće nitko da stane, ni muško ni žensko. Nego pričekaju sa strane da se ženska vrati. I znate šta? I ja bi vjerojatno napravija isto.
I to me licemjerje smeta. Jer kad žene, ili crnci, ili muslimani u kršćanskoj zemlji i drugi imaju neku prednost, vrlo rijetki su oni reć "ne, ne želim da mi se išta daje zbog toga." I ne krivim im, i ja bi iskoristija svaku prednost koja mi se da. Ali brate budi čovik, priznaj i reci "tako je". Lakše mi je bilo dobit ovo ili ono u životu zbog toga jer sam muško, žensko, crnac, bilac... Ne mora značit automatski da se nisi trudija ili zaslužija. Samo da si ima prednost.
A spadat u ijednu od više puta navedenih grupa nosi određene prednosti i mane. Tako svit funkcionira, i to zna bit i neopravdano i nepošteno, ali nije uvik tako. Ponekad se samo radi o priznavanju prirodnih razlika i ophođenju u skladu s njima.