Fenix Appleovi M procesori.
Ja imam u svojem Macbooku Pro M2, platio sam laptop nešto manje od 2 tisuće eura dok sam ga kupovao. De facto savršen stroj za raditi u kontekstu snage, autonomije baterije i performansi.
Sada za Mac Mini kojeg platiš možda trećinu te cijene dobiješ M4 procesor koji je poprilično jači i može odraditi apsolutno bilo kaj što baciš u njega, s time da je to "stolno računalo" smiješno malo, potpuno nečujno, skroz neprimjetno na radnom stolu, troši kudikamo manje struje od bilo čega s Windowsima i konačno dolazi s 16 GB radne memorije (moj laptop ima 8 GB) tako da je i zadnja eventualna mana uklonjena. Apple te naravno opelješi oko SSD diska kao što rade kod svih svojih proizvoda, no kupiti nekakav vanjski kojeg spojiš preko USB-a C nije neka greda.
Funny thing, M4 ima od M2 negdje 4x bolje grafičke perfomanse tako da se na tome vjerojatno možeš i gejmati, naravno, ovisi koliko je hlađenje dobro pod maksimalnim opterećenjem.
Uglavnom, ako se ne igraš na računalu, ja bih bilo što od Windowsa kraj ovoga bacio kroz prozor van. Jednostavno Apple tu više nema konkurencije u pazi, best-buy kategoriji 😃
Iako Mac Mini "nema ekran", toliko je malen i lagan da ga možeš potrpati u torbu od laptopa i nositi uokolo, ako na odredištu imaš monitor na kojeg ga možeš spojiti 😂
Disclaimer: ovo pričam naravno u kontekstu snage kakvu treba većina prosječnih korisnika, neću uspoređivati takav Mac s računalom koje npr. ima 16-jezgreni Ryzen 9.