• Gaming Vijesti
  • S 37 puta manje zaposlenika Valve zarađuje približno kao i jedan Electronic Arts

Pročitaj na portalu
Članak

S 37 puta manje zaposlenika Valve zarađuje približno kao i jedan Electronic Arts

Valve kao privatna kompanija nije dužna javno iznositi svoje financijske podatke. Osim da je iznimno uspješan zbog Steama kao daleko najveće platforme za distribuciju PC igara, o Valveu zapravo ne znamo puno.

Malo o načinu funkcioniranja kompanije - https://arstechnica.com/gaming/2024/07/valve-runs-its-massive-pc-gaming-ecosystem-with-only-about-350-employees/

350 zaposlenika i procjena od oko 6-7 milijardi dolara prihoda godišnje. Za usporedbu toliko u prosjeku okrene EA s 13 000 zaposlenika. Plaća u Valveu je od minimuma od $500 000 godišnje za zaposlene u sektoru hardvera do administratorskih od $4-5 milijuna.

Reći ću samo "zanimljive brojke". Dosta indikativne za potencijal i trenutne ambicije u poslovanju.🙂

Zero Dosta indikativne za potencijal i trenutne ambicije u poslovanju

Po meni najbolje ukazuje nedostatke modernog kapitalizma. S jedne strane golema nefunkcinalna kompanija koja djeluje isključivo u svojstvu profita svojih nebrojenih suvlasnika, čime tragikomicno potkopava vlastiti potencijal, a s druge strane jedan većinski vlasnik koji radi što treba.

Ali kad tad će sve razjebati jedna od dvije stvari. Neki političar će se pod nečijim utjecajem sjetiti da to treba regulirati i/ili će Gabenovi nasljednici komadati kompaniju.

Fenix čekaj dok valve razvije svoj neki svoj ai koji će biti carbon copy Gabenovog uma.

GaiBEN

Fenix golema nefunkcionalna kompanija koja stvara ogroman dobit sa malim headcountom? Zar nije ovo poanta i kontradiktorno u istoj mjeri?

Fenix Teško ih je kriviti u svakom slučaju, iskoristili su tu jednu priliku koja u gamingu dođe jednom u valjda 100 godina s HL2 launcherom za Steam i ostalo je povijest. Iskreno ne znam kako će itko preokrenuti situaciju na PC-u čak i ako stave neke dodatne regulacije, tipa da možeš ustvari preprodati svoju igru i sl.

Steam je okupio ogromnu bazu korisnika sa svojim bibliotekama igara koje prosječni korisnik nakon već par godina broji u desecima ili stotinama, nude najbolju funkcionalnost storea, profila, zajednice i općenito iskustva korištenja, svaki izdavač koji želi dobro poslovati jednostavno je praktički prisiljen staviti igru i na Steam, popusti su ako ne najbolji onda barem najkonkurentniji, najbliži konkurent po uloženom kapitalu (Epic store) i dalje mora igrati na kartu besplatnih igara da bi privukli gamere (i svejedno ne postižu željene rezultate i vjerojatno nikad neće).

Mislim, stvari su već dugo vremena jasne. Uz ovakav postojeći dominantni način digitalnog poslovanja, distribucije i konzumiranja igara Steam je neprikosnoven na PC-u i tako će i ostati. Nitko sretniji od tih 350 ljudi s GabeNom.

Ja, sebičan kakav već jesam, kao Steam korisnik i jedan gamer sada s već sasvim pristojnim stažom samo želim u nekoj budućnosti odigrati HL3.🙃 Mislim da Valve itekako ima sposobnosti i mogućnosti (novca nagađam da imaju na računu, ha ha) ponovno oformiti produkciju nečega što bi ponovno uzdrmalo FPS žanr I postavilo neke nove standarde (s Alyx su ajmo reći to u dobroj mjeri postigli za VR). Samo se opet vraćamo na ono prvo da su uboli zlatnu žilu i da im to u ovom trenutku ili ne treba ili možda s trenutnim aktualnim hardverom ne mogu ostvariti svoju viziju. Na stranu HL3, volio bih vidjeti i neki novi Portal, čak i nove verzije njihovih esports igara.

No nećemo se ni lagati, s obzirom na plaće više od svega bih volio raditi u Valveu.😅

Zero pa sve si super napisao. Po meni je Valve toliko uspješan baš zato što nije opterećen dioničarima, nadzornim odborima itd. Kada se dogodi jedan lošiji kvartal nikoga nije briga.

Krenulo je od par ljudi koji su točno prepoznali što treba gaming industriji kada to nisu bili sposobni prepoznati menadžeri u puno većim i bogatijim firmama. 20 godina kasnije sve je isto, osim što više ne rade igre i to je šteta, ali kad je naprave, onda je to 10/10.

A mogli su, recimo, naplaćivati online igranje.

Fenix A mogli su, recimo, naplaćivati online igranje.

Pa bas bi dobro dosao Steam Plus, ili neki Premium i Extra 🙂