p7co čak i da stvarno jest sve prevara, u što ne mogu bit 100% siguran ni ja koji ga načelno branim, pa ni ti koji kritiziraš, ovo je način na koji se predstavljaju takvi proizvodi. Bez obzira na rokove i koliko su probiveni, ako su probiveni, na prezentaciji nečega što izlazi za dvije ili više godina to izgleda tako. Kao simulacija onoga što dolazi i target kojem se teži. Naravno da dvije godine prije izlaska nečega na pozornici nemaš gotov proizvod. Hoće li te sad iznenadit kad ti kažem da čak ni onaj display nije ni 30% funkcionalan? Hoće li te iznenadit i to kad ti kažem da bilo koji proizvod kojeg ti pokažu dvije ili više godina prije izlaska nije gotov? I da je sve na pozornici fejkano i nabačeno? Što kad bih ti rekao za CGI animacije? Kao kod apsolutno svakog proizvoda koji izlazi za dvije ili više godina, bio on prevara ili ne.
To novinari koje "napadam" jako dobro znaju, znaju bolje od mene i tebe. Zato s jedne strane imaš žutilo poput Indexa i njihovog urednika koji je odlučio gurati taj narativ, a ti ga lijepo pušiš jer se očito ne razumiješ u materiju (niti se moraš razumjeti), a s druge strane ozbiljne medije koji nemaju ni približno takav pristup čisto iz razloga jer svojim čitateljima koji se iole razumiju ne mogu prodati tako glupe klikove.
Bez obzira bilo sve to jedna velika prevara ili šarlatanstvo, najmanji i nikakav problem je li ta šasija na pozornicu dovedena mobitelom, joystickom ili duhom svetim. Umjesto da se kritički pristupi temi s tehničkim razumijevanjem, otiđe napravit koji intervju, istraže knjige za malverzacije, oni su stavili naslov za klikove ispod kojeg je tekst koji ničim ne objašnjava zašto bi jedan joystick sam po sebi trebao trebao biti prevara.
Čisto da povučem paralelu, kada taj isti urednik (doslovno isti urednik) stavi naslov u kojem brani Sweet Inc, LGBT, ili bilo koju drugu temu koja ti je problematična, onda ti je novinarstvo veliki problem, a kada stavi nešto ovakvo, onda se gubi bilo kakva doza kritičnosti. Ti dalje nastupaj kako hoćeš.