Preliminarno dijagnosticiranje mogucih uzora:
U prvim minutama CO: eX33 pali se lampica na vise igara npr. Personim lepezno-komandni sistem… ali ono sto se vidjelo i prije izlaska igre je debela aluzija na maestralno remek djelo - Lost Odyssey!
Lost Odyssey nije direktno naveden kao uzor za Expedition 33, ali dijele sličnosti u tonu, atmosferi i mehaničkoj strukturi.
Dev team Sandfall Interactive se više pozivao na Final Fantasy 8 i Personu kao ključne uzore, ali:
Clair Obscur koristi temeljni QTE borbeni sistem sa skill-based mehanikama, što jako podsjeca na Lost Odyssey i njegov sistem prstena pri napadima.
Obe igre imaju melanholičnu, emocionalno nabijenu naraciju i fantastični svijet sa zrelim temama. Voice logovi iz prošlih expedicija također indirektno podsjećaju na Kaimove priče "1000 Years of Dreams”.
Vizualna estetika i narativna prezentacija kod Clair Obscur podsjećaju na ono što je Lost Odyssey postigao s poetikom besmrtnosti i prošlosti.
Dakle, iako Lost Odyssey nije eksplicitno naveden kao inspiracija, vrlo je vjerovatno da je bio indirektan uticaj na Dev team, posebno jer ciljana publika obuhvata ljubitelje JRPGa sličnog tona i stila u koji su se ulovili i oni koji možda nikad i nisu završlili neku turn based igru a kamo li Lost Odyssey.
Da se objasnim prije nego me neki pijani navijač sa afirmacijske tribine ne pogodi bocom u glavu:
Nastavak Lost Odysseya potajno i nerealno isčekujem 18 godina - a Clair je najblize ostvarenju tog sna…
resident_evil i ja isto osim u rijetkim slučajevima gdje igra izleda preplastično.
sanzo isto sam pomislio u prvim momentima igre.