Evo, samo kratka anegdota na ovu temu.

Idem neki dan u Studenac (btw, užasni dućani, a ima ih na svakih 300m) po pecivo. Puno radnika, pauza je. Svi "naši" pravi, domaći, bijeli radnici s onakvim rukama što crnim, što bijelim od morta, blata, žbuke, grabe pecivo i kruh bez zaštite.

Dođe ovaj strani, "fujfuj" Nepalac/Indijac, što već. Uzme onu zaštitnu rukavicu, uzme pecivo, baci rukavicu i lijepo ode na blagajnu.

Moja 2 centa.

Tzereen

Oces rec da je vec naucen ne pustat otiske prsta kad uzima stvar po trgovini?

Naši se naradili i umiru od gladi pa ne stignu misliti još i na higijenu, za razliku od ovog statiste.😃

Zaštitne rukavice su kontrola stanovništa od strane “stručnjaka”. 🙃

Zaštitne rukavice su oličenje kulture i empatije prema drugima. Nekoliko puta sam zamolio ljude po Kauflandu i lidlu da stave rukavice pa se još krenu derat na mene.

Još bi reko ok da samo uzmeš kruh i odeš. Ne, on/ona pipa koji mu je najbolji.

Vjerojatno filipinac a ne indijac, filipi su jako osjetljivi na higijenu, pristojni ponizni pitomi zahvalni i prilagodljivi, radim s njima priko 10 godina po brodovima i svaki dan mi olaksaju ili ulipsaju, grle me i placu kad idem doma, godinama nakon i dalje salju poruke i pitaju kako sam, cestitaju bozice, nove godine itd. Njih bi prima i bez radne dozvole. Indijci su takvi, pricam o visoko skolovanim oficirima koji imaju status "čunki" tamo u svojoj kanalizaciji od zemlje a ne ovima bez skole koji nama dolaze, da sam u dosta ugovora od prakticnih i ozbiljnih charterera za prijevoz plina procita jasno naglasenu stavku da brod mora bit manned sa europskim casnicima, a ne indijskim. To dovoljno govori o njihovim radnim navikama i sposobnostima, higijenu cu izostavit jer se istu pritom ne uzima u obzir ali ona je toliko porazavajuca da je za ispovracat se. Njih nebi prima u zemlju ni da su jedini na svitu.

Blitz Priča mi kolegica iz bivše firme da imaju dosta stranaca.

O Filipincima sve najbolje. Da su vrijedni i pristojni. Nikad problema. I općenito da su pozitivni, vedri i nasmijani.

Drugi su valjda Uzbekistanci ili Pakistanci… Samo jednu riječ je rekla: Gamad.

Tako da sam od više ljudi čuo pozitivno o Filipincima.

Blitz identično je i moj otac nekad pričao o njima. Kad je preminuo, primili 10-ak mailova od filipinskih kolega, od naših ništa

Btw, ovi po ZG u trgovinama većinom već pričaju naš jezik, rade na blagajnama i uslužuju, dosta ugodni ljudi. Ni karakterno nam nisu daleko

Filipinci su skromni ljudi, naučeni ne imati ništa jer kod njih nije bajna situacija ali njihova ljubaznost nije proizašla iz toga već kućnog odgoja. Vrlo su pobožni ljudi u pravom smislu riječi što u startu znači da su bogobojazni i neće nauditi drugome i religija im je vrlo bitna a ne kao kod nas kad se obilježavaju vjerski blagdani pa čak se identificiraju kao vjernici a od toga pravoga ništa, jedno veliko 0. Priznaj ateista si i šlus.

Nikad neću zaboravit na moru vračajući se lokalni ljudi koje poznajem sa nedjeljne mise i u istom tom danu opsovali su Boga nekoliko puta pa i svojoj djeci a nemigu to ni napisati koliko mi je ružno jer im je to poštapalica.

Pitam se zar u crkvi ništa ne nauče o lijepom ponašanju pa i onda ako ti ne ide ništa od ruke.

Ne generaliziram ali u večini skučajeva takvi ljudi ne mogu biti bazično dobri.

Filipinci i Nepalci sve 5. Ljudi došli trbuhom za kruhom i rade. Afganistanci, Palestinci, Sirijci i ostali neradnici/silovatelji/ubojice nazad odakle ste došli.

Kod mene stanovala indijka, studirala neki kurac u laboratoriju, zdere sve rukama i kruto i polutekuce, a u stanu joj smrdilo za popizditi. Ovako je bila pristojna i sve 5. Indijci je poznato da su puzgavi ko vrag.

Imam kolegu iz Švicarske kojem je mama filipinka i o momku samo sve najbolje.

S Neplacima nisam imao iskustva, niti znam ikoga da je imao.

StarFox_N Drugi su valjda Uzbekistanci ili Pakistanci… Samo jednu riječ je rekla: Gamad.

StarFox_N Priča mi kolegica iz bivše firme da imaju dosta stranaca.

Di ona to radi lol?! Pakistanci su poznati šljam, a i sta to oni uopće znaju raditi? Kod nas skoro sve sto je došlo iz Afganistana i takvih vukojebina nije bilo zanista. Sirijici i Afrikanci pak ok dečkiju bilo i jos ima nekoliko u firmi.

Brijac Nepalci

Nepalci su skroz druga priča od filipinaca.

Bar po pristupu osobnoj higijeni i čistoći okoline.

Priča mi poznanik koji im je iznajmljivao prostor za stanovanje da su ga u dva mjeseca pretvorili iz novo adaptiranog i uređenog stana u apsolutni svinjac. Razmazuju stvari po zidovima, pljuju na pod, nepojedenu hranu bacaju u kadu i onda to tak stoji i gnjili.

Kaže da su zidovi još uvijek smeđi i masni i da ništa s čim proba premaljati ne pokriva ništa.

Tzereen

Sori, ali 300 000 godina nitko ne nosi rukavice da bi uzeo i jeo kruh i sad u zadnjih 10 godina je najedamput to neka velika norma i očekuje se da svaki put stavljam plastične jednokratne rukavice, a s druge strane plastične slamke ne smijem dobit jer jednokratna plastika bad.

Kad sam ja bio mali, klinci u vrtiću su se igrali u pješćanicima u koje su redovito pišali psi lutalice. Znali su imat puna usta pjeska.

Nije ni čudo da se rađa sve više alergičara i da je imunitet najgori u povijesti.

Tzereen

Vjerovatno i ovi što siluju ili imaju neuspjele pokušaje silovanja po Zadru stavljaju rukavice jer su pristojni i drže do higijene.

Stanje je takovo da i ko nije rasista postao je rasista

Miro

Miro pa jebemu mater. Jeesu ljudi postali rasisti prije par godina kad je onih 3-4 degenerika silovali onu curicu na kolovarima (pardon bilo ih je 6)? Ili kad je opet još jedna curica isto silovana? Šta kada je ona budala početkom godine u Zadru išao ženu ubiti nožem. Za dilere i ostale maskote Zadra neću spominjati. Sve te lijepe geste humanosti su napravili ne stranci nego fino Zadrani tj da se točnije izrazim Hrvati.

Lijepo je susjedu gledat u dvorište, ali nedaj bože da se ponekad pogleda u svoj.

wooddiebone Woodie, gdje ti je nestalo razumijevanje za druge i empatija? Ako toliko želiš da svi razumiju krivo shvaćenog Trumpa i Muska, probaj ti razumijeti druge.

TEBI je ok da ti sa šmrkljivim i popišanim rukama neko dira kruh, meni nije. Meni nije bilo nikad. Btw, nekad kruh nisi pipao, već ti ga je dala prodavačica, koja je stavila barem škarnicl na ruku.

Upravo tako kako ti razmišljaš, sad kod djevojke u školi, u skroz novoj školi, obnavljanoj 4 godine, klinci stavljaju noge gore, šaraju, uneređuju, jer me NJIMA to ok. Nije svima.

Neku imaju opću kulturu. Ako je čak meni i ok doma raditi kaj hoću, to radim tamo. Mogu i sjediti gol i ako treba, npr. kopat i jest šmrklje, jer znam da meni to paše, ali vani ne.

Ma kvragu, već i ako partnera imaš, prilagođavate se jedan drugome, jer imate različite navike i poglede.

Zalažeš se šatro za poštovanje Trumpa, ali ti je idiotski stavit rukavicu na ruku.

Zato i pričam da ljudi nemaju empatije. Nemaju. To što neki od vas i dalje brane Trumpa nije zato što samo vas troje imate empatije prema njemu, vjeruj mi. Veća je mogućnost da želite biti edgy ko nekad u srednjoj školi.

prayer Lijepo je susjedu gledat u dvorište, ali nedaj bože da se ponekad pogleda u svoj.

Ti jebeni ljudi su dosli u nasa dvorišta, ne mi u njihova. Sa dolaskom istih je porastao broj kriminala za nemali postotak u HR, a u drugim zemljama poput UK, Njem ili Švedske da ne pričam. Pametnom dosta. Očekivati da ce ljudi samo tako imati razumijevanja za sve njih je vrlo utopijski i svaka cast ako si ti i slicni takav Samaritanac, samo de znam ih ja par sto nemaju prebijene i žive u čoporu pa primi kojega kod sebe na doranu, znamo da imas love i trošis na usrane preordere od 100€.

Tzereen kakve veze ima sada Trump sa jebenim rukavicama lol?! Baba prdne u Crkci "To je zbog Trumpa"

Stvarno ste ošli kudikurac.

Sto se tice kruhova i tih peciva usranih, doslovce Miševi znaju hodati u tim regalima i biti muha unutra. Vise puta sam to cuo, muhe čak i vidio, a vi cete sada o nadosranim rukavicama. Pa valjda uzmeš rukom to pecivo koje hoces i ne kužim kakve onda veze ima jel hvatas u rukavicama, ionako ces ti jesti.

Jesu muški postali pizdurine pa to nisu istine. Nedaj Bože da dodje do rata, kada bi krenuli svi u rukavicama na bojno polje sa papirnatim slamkama u ustima.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/kinezi-koji-su-podigli-peljeski-most-dobili-novi-projekt-spojit-ce-pozegu-s-autocestom-20250404

I kod nas se gradi. Ogroman projekt, ogroman novac nakon Pelješkog mosta, opet Kinezi najpovoljniji. Mislim da bi EU isto trebala razmisliti o nekom zakonu ili poticajima koji bi bolje štititi ili barem bolje poticali domaće tvrtke i projekte od nacionalnog interesa. S druge strane možda i izvođači trebaju razmisliti što nude u odnosu na konkurenciju, da i tu budemo pošteni.