wooddiebone nije svaka ista i nije to odlika svake korporacije. MS je kongleromat sa poprilicno sigurnim priljevom love, a ovo sto radi je zato sto si moze to dopustiti. Ostale manje iste korporacije bi smanjile broj ljudi, forsirale nove projekte i pokusale izvuci lovu i napraviti dodatnu zaradu. MS moze odluciti da mu Xbox divizija ne treba, MS moze zatvoriti studio, moze loviti neku daleku viziju u slijedecih 10 godina ili moze pumpati u PoCove slijedecih 5 do 10 godina, pa sta ispadne iz toga. Dokaz ti je sto trenutno rade sa AIem i Azureom
Microsoft gasi četiri studija, među njima tvorce Redfalla, Hi-Fi Rusha, Evil Withina…
Dobro tko je donio odluku o gašenju ovih studija?
Xbox ili Microsoft?
Ne vjerujem da je na sastanku Microsoftovog upravnog odbora bilo uopće priče o ovome, a ljudi koji tamo sjede nisu čuli za Bethesdu, a kamoli za ova četri studija.
Xbox, odnosno Microsoft Gaming je poseban entitet unutar Microsofta.
- Uređivano
Autobot Njima je uglavnom cilj taj isti studio onda utopit nekoj korporaciji, a za sebe ko osnivače uzet novce.
To je uglavnom starija ekipa šta je vec bila ispljunuta iz ralja korporacija, npr. Leslie Benzies, koji je bio među glavnim kretorima GTA i RDR serijala u Rockstaru. Zna ta raja da se moraju fokusirati na kvalitetu iznad kvantitete, povremeni uspjesi nekih AA naslova to potvrđuju.
- Uređivano
wooddiebone Microsoft je donio odluku, jer akviziciju od 68 milijardi dolara ne odobrava i ne provodi neprofitabilna divizija koja nije ni korporacija. Xbox divizija cak i djeli store, MS store sa maticnom firmom. Nema sastanka upravnog odbora, zasto bi ga bilo? Moze se donijeti odluka kroz hijerarhiju MSa.
Itekako su svjesni studija i onoga u sto investiraju:
“Gaming is the most dynamic and exciting category in entertainment across all platforms today and will play a key role in the development of metaverse platforms,” said Satya Nadella, chairman and CEO, Microsoft. “We’re investing deeply in world-class content, community and the cloud to usher in a new era of gaming that puts players and creators first and makes gaming safe, inclusive and accessible to all.”
Količina igara na tržištu je i tak prevelika,…
- Uređivano
Brijac Trebao je biti treći dio??
Ne.
Nisu ni prva dva pobrali neke dobre kritike niti su se bogzna kako prodali, posebice drugi dio.
Znam da je bio podatak da je prvi dio prodan oko 4 milijuna , a drugi 4 puta manje. Jeste da je to bilo davno, ali svejedno.
Samim time ni ja ne bih radio na 3. dijelu…
Čisto za podsjetnik, Microsoft je u siječnju otpustio 1900 ljudi, Sony odmah nakon oko 900 ljudi uz zatvaranje jednog studija. I sada opet zatvaranje studija od strane MS-a.
Baš usrana godina.
- Uređivano
Vjerojatno je i ovaj drugi Arkane na putu da im se isto dogodi. MS ima puno veću povijest studija koje je zatvorio, a ova ekipa baš i ne radi igre za širi krug gamera…pogotovo ako će se još platformski ograničavati ili ih budu tjerali da im igre budu na Gamepassu day one.
Ali općenito posao u gaming firmi kod poslodavca koji stalno očekuje rast samim time znači i da nemaju pravu sigurnost. Alternativa sigurno ima, možda ih je nekad bolje i sam potražiti prije nego te okolnosti na to prisile.
Zero ma nije ti vise ni rast garancija, apetiti izdavača su toliko narasli da bi se svaka igra trebala valjda prodavati u 20 milja primjeraka.
Napraviš lošu igru, dobiješ otkaz / zatvore te.
Napraviš odličnu igru, dobiješ otkaz / zatvore te.
Napraviš odličnu igru koja se dobro prodaje, dobiješ otkaz / zatvore te jer to nije dosta.
Deadwalker Da, i to. Naravno, za bonuse CEO-ima i ostalim VIP-ovcima će uvijek biti. Mislim da su jedino ovi iz Nintenda svojedobno išli sebi rezati značajnije primanja kada su im poslovni rezultati podbacili. Sumanuto je to sve, ali vjerujem da za manje kompanije i dalje ima mjesta…samo pitanje na koliko dugo. Larian mi je tu jedan zlatan primjer, ali i njihova priča je isto vjerojatno van nekog prosjeka tipičnog dev studija koji kontinuirano izbacuje kvalitetne igre s dobrom prodajom.
Za Tango se nadam nekom dodatnom pojašnjenju kako je došlo do ovoga. Izgleda kao nemar i nerazumijevanje koje je dovelo do ovoga, a radili su kritički jako dobro prihvaćene igre.
Zero mislim da je u MS-u došlo do neke promjene gdje valjda svaka igra mora biti brutalno profitabilna da valjda opravdaju silna ulaganja u gaming diviziju. Nedavno su portali Hi-Fi Rush za plejku pa kako se to nije dobro prodavalo ni tamo, odlučili su zatvoriti studio.
Ali koji idiotizam - kupiš studio i njegove talente pa ga zatvoriš.
Općenito mi se ovu generaciju zgadila cijela gaming industrija - nikada bolje igre i nikada lošiji tretman svih koji su radili na njima. Pa ti onda kupuj igre day one i podržavaj dobre naslove. Sve to skupa nema smisla vise. Kako je rekao Fico, indie scena i AA naslovi.
Meni se vec dugo ne svidja pravac u kojem ide ova industrija. Projekti koji nece donijeti barem 300% povrata ulaganja kroz dvije tri godine se u pola razvojnog ciklusa prekidaju, ljudi dobijaju otkaze dok smradovi poput Bobby Koticka primaju godisnje bonuse u visini koliko kosta izrada nekakve igre srednje velicine. Samo jebiga takve igre ne mogu donijeti povrat koje bi zadovoljio glavonje pa bolje poceti ispocetka samo da bi dosli u priliku ubosti nekakav hit koji se moze izmonetizirati do mile volje.
Deadwalker Općenito mi se ovu generaciju zgadila cijela gaming industrija - nikada bolje igre i nikada lošiji tretman svih koji su radili na njima.
TBH, meni je ova "generacija" zasad najgora ikad (stvar spašava backlog i BC), a sumnjam da će to promijeniti i GTA VI i bilo kakvo eventualno iznenađenje od Sonyja ili MS-a do sljedeće generacije. S obzirom koliko igram, ovaj PS 5 bi mi mogao biti a zadnji, kontam da će ukoliko cijene PC hardvera ostanu relativno normalne to ujedno biti i najsmislenije rješenje za moje potrebe.
Ali idem sad u digresiju, isprike.
Generacija nije toliko loša koliko se priča. Ima nezaboravnih naslova.
Ali, ne bih se iznenadio da za par godina ispadne da je Microsoft uništio cijelu generaciju ili barem posadio temelje koji će imati dugoročno loše posljedice. Dalo se to naslutiti i prije trakavice oko Blizzarda, ali naročito oko toga se vidjelo svo licemjerstvo.
Mene samo fascinira fokus na blockbustere u vrijeme kada treba 5+ godina da se igra takvog kalibra uopce razvije. Jos sam i par godina premalo rekao.