• Gaming FFA Focus
  • O The Last of Us 2 tri i pol godine kasnije: Analiza priče, remaster, mržnja i posljedice

Pročitaj na portalu
Članak

O The Last of Us 2 tri i pol godine kasnije: Analiza priče, remaster, mržnja i posljedice

The Last of Us Part 2 je posebna igra. Najkvalitetniji story-driven naslov svih vremena razjedinio je igrače kao nijedan drugi. Povodom PS5 remastera analiziramo i seciramo priču, reakcije, mržnju, doživljaje…

Pripremam se pomalo psihički da ju prijeđem po drugi put. Bit će to dug i bolan put koji ostavlja dubok trag.

Sjajan pregled priče i nakon ovoliko vremena sam već i zaboravio da Ellie zapravo nikad ne sazna tko je Abby

Svaka čast na ovome!! I tebi na analizi, vjerojatno i prijedlogu iste, a hvala i Hrvoju što je pristao na ovo.

S obzirom da sam vidio i link na video, moram dodati i ovo ispod.

Meni osobno je jedna kratka, ali vrlo on point, analiza bila i od inače šašavog para - girlfriend reviews:

Fenix Ellie zapravo nikad ne sazna tko je Abby

Ali je najveća glupost da ju nikad ne pita.

Kad mi kao igrač saznamo?

Morat će i meni Fenix dopustiti da napišem svoj osvrt hehe

Hvala Fenixu na objavi, na moju inicijativu sam napravio osvrt. Zapravo sam radio tekst za video pa rekoh zašto ne napraviti i u tekstualnom obliku. (Hvala mojoj dragoj ženi što je odradila čitanje za video)

chono čuj to je osobni dojam, pogotovo nskon šta sam odgledao hrpu reakcija i vidio koliko su ljudi emocionalno reagirali na obje igre, iz momenta u moment

Brijac saznamo tek kad počnemo igrati sa Abby

chono upravo to. Ima sve elemente. Sam sasržaj priče možda i nije svačiji ukus, to se niti treba niti mora naglašavati. Kako sam i naglasio u tekstu ND radi odličan posao kod unošenja igrača u igru i/ili glavnog lika. Tu je hrpa stvari koja se treba posložiti da to doista tako i bude.

Definitivno igra koja je imala najveci impact na mene. Sad jel TLOU2 ili RDR2 najbolja igra svih vremena tesko mi je rec, iako mi je TLOU2 bolja nekako naginjem vise prema RDR2 jer je puno veca zato i teza za napravit.

Svakako sam siguran da ce se i za 10god ova igra spominjat i sto vise vrimena bude prolazilo to ce vise ljudi prominit misljenje (na pozitivno).

escoban da, već se događa ta promjena čak i kod onih koji su poneseni inicijalnim valom mržnje imali vrlo iracionalne ispade na bilo što vezano za TLOU 2. Zapravo je u to vrijeme TLOU2 iskorišten kao savršena platforma pojedincima za prikriveno i otvoreno iskazivanje šovinizma i rasizma, a sve zamotano u "neozbiljni" svijet video-igara.

U videu sam pokazao par streamera i Youtube-persona koji su na launch day imali streamove sa izjavama tipa: "sve bi bilo u redu da je Abby ljepša ili muško" i slično i još gore. I još najgore je što su potaknuli cijelu jednu vojsku debila da prijete smrću cijelom castu TLOU i developerima, čak i djetetu od Laure Bailey(koja daje glas Abby)

Da, bilo bi definitivno zanimljivo citati i drugu stranu kojima se nije TLOU 2 svidio, odnosno kako su ga doživjeli skroz na drugi način. Nešto na tragu posta koji je Brico objavio. Argumentirano.

Flipper bilo bi i osvrnuo sam se na to dosta puta i u tekstu, pogledao sam desetke reviewa ljudi koji imaju negativno ili miješano mišljenje o igri u pripremi za video. Ako izuzmemo one iracionalne reviewe ili mišljenja koja su napisana na "prvu" ponesena izgledom Abby, odnosom Ellie i Dine i samim ubojstvom u prvih sat vremena, većina zamjerki se odnosila na kronologiju priče, teme osvete(što i jest i nije zapravo tema i poanta igre i priče) , i po nekima, nepotrebnog zadnjeg dijela igre.
            Naravno ovdje pričam o reviewima od igrača i youtube/twitch personalityja jer sveukupni dojam profi reviewera je iznimno pozitivan. Mislim da je još uvijek 95/100 .

S guštom sam pročitao cijelu analizu.

Osim prve kontroverze (ubojstvo Joela) koja me nije nešto potresla sve ostalo sam doživio otprilike kao što si opisao u tekstu.

Sada nakon dugo vremena kada su se dojmovi odavno slegnuli ništa ne bih mijenjao što se tiče razvoja događaja.

Imam prijatelja koji je gamer i teški filmofil. Jednom smo dijelili dojmove o igri i rekao mi je da ga u igrama i filmovima ništa više ne može iznenaditi. Ali da ga je TLOU 2 šokirao i iznenadio kao niti jedna igra prije.

Neka misli tko šta hoće ali tamo gdje većina igra na sigurno trebalo je imati muda izdati nešto ovako kontroverzno.

Vezano za smrt Joela. Ja sam naletio na lažni spoiler gdje je pisalo da Ellie umre. Došao sam do dijela kada krenemo igrati s Abby. Bio sam uvjeren da će Abby ubiti Ellie. Da ćemo drugi dio igre igrati samo s Abby. Nisam to mogao prihvatiti i išao sam guglati dali Ellie preživi na kraju. Kakvo je to bilo olakšanje kada sam pročitao da ne umre.

Da je to zaista bio slučaj mislim da bi za mene to bio gamebreaker i da nikada ne bih odigrao igru do kraja.

Tako da razumijem igrače kojima je Joel bio drag kao meni Ellie.

Evo sada dok razmišljam i pišem o igri nevjerojatno mi je da je nakupina piksela uspjela izvući toliko emocija iz mene. Mislim da to dovoljno govori o kakvoj se igri radi.

Još jednom svaka čast na analizi !

StarFox_N Hvala, i da, doista brdo muda za odraditi to na ovaj način. Da su odradili kao nastavak na prvu igru, sa malo drame i neizvjesnosti bez ovakvih šokova, praktički po Uncharted formuli, igra bi bila daleko manje kontroverzna. I… nitko danas ne bi pričao o njoj.

Zaboravio sam spomenuti jednu interesantnu stvar, naime, Druckmann je, očito dobro svjestan težine tema kojima TLOU2 obiluje, spomenuo da je htio između ostalog napraviti sigurno okruženje u kojem bi se igrač mogao uhvatiti u koštac sa takvim emocijama.
              Otprilike citat iz dokumentarca: "we wanted the players to experience such strong emotions and themes in safe environment"..

Evo sada dok razmišljam i pišem o igri nevjerojatno mi je da je nakupina piksela uspjela izvući toliko emocija iz mene.

Što se tiče ovog citata. Iza te hrpe piksela stoje sjajni glumci koji su se unijeli u likove Ellie, Joela,Abby itd. Može se u dokumentarcu vidjeti s koliko emocija su glumili te uloge. I dakako ogroman tim koji je igru radio dugo godina.

Rijetko koja igra, naizgled vrlo lako, tako uvuče igrača u svoj svijet. A ovo poigravanje s očekivanjima igrača je doista još i korak dalje.

Flipper da, rado bi ga čitao od bilo koga tko se ozbiljno uhvati