wooddiebone Ne umanjujem vrijednost niti jedne od te dvije igre, ali RE4 je donio puno, možemo se ne složiti, ali subjektivno i veći utjecaj na industriju od GeoW (koji ponavljam, nije prvi cover TPS). RE4 je prvi donio imerzivnu over the shoulder kameru koja dotad nije bila u upotrebi u žanru (ujedno i stavljajući fiksnu kameru za RE serijal u mirovanje), redefinirao je akcijski horor žanr (kretanje tijekom pucanja namjerno nije bilo omogućeno iako je ta odluka povučena u remakeu), za dobro ili loše dao je velik poguranac QTE u animacijama. Dalje, strašno je utjecao na realističniji i ograničeniji pristup inventoriju u igrama (makar su to radili i prethodnici), za razliku od mnogih igara RE4 je savršeno balansirao između ozbiljnosti i komedije u dijalozima. I konačno, RE4 je sadržajno ogromna igra za ovaj žanr i imao je toliko različitih dionica i područja da je to čudo. Sjeti se koliko varijacije je imao GeoW i koliko je trajao. Da…ako je bilo 6h manje više istog napucavanja s jako deficitarnim brojem bossova (eto, meni je jedino general Raam ostao u pamćenju).
Uglavnom, stojim iza onoga što sam naveo. Kritički i kulturološki, RE4 je diskutabilno puno veća revolucija u gamingu nego što se na prvi pogled čini. Da nije bilo GeoW-a, bio bi neki drugi GeoW, ak me bereš. Ideja je bila tu, trebala je samo egzekucija na visokom produkcijskom nivou. Ono što je Capcom napravio je ipak puuuno hrabrije i na koncu im se to i isplatilo u svakom pogledu, bez obzira na grintanje nekih fanova starijih igara s većim naglaskom na horor. I da, originalni RE4 je igra za sebe i bez obzira na remake i dan danas može samostalno stajati i igrati se bez problema jer: a) nije uopće toliko zastario i b) remake neke dionice odrađuje dovoljno drugačije da original ne bude totalno u drugom planu, odnosno nije remakean 1:1.