• Gaming Vijesti
  • Budućnost PlayStationa je na PC-u i mobitelima, ali konzola ostaje u fokusu

Pročitaj na portalu
Članak

Budućnost PlayStationa je na PC-u i mobitelima, ali konzola ostaje u fokusu

Kada vas u podcast zove norveški fond koji u investicijama diljem svijeta broji preko bilijun eura, onda se na njega odazovete i pokušavate govoriti što je realnije moguće. Najnoviji gost bio je šef Sonyja Kenichiro Yoshida. Ovim povodom pružio je uvid u jednu od, kako kažu Norvežani – najkreativnijih kompanija na svijetu.

To se zna od 2020. i izlaska PS5.

Htjeli neki to ili ne.

Konačno smo dočekali, vidiš da Sony više nema niti jedne ekskluzive sada. Sve će izlaziti na PC i PS5 istovremeno bez čekanja.

Malo je bedasto da PC igrači moraju čekati godinu dvije iza konzole.

Piratizacija krepava, PC tržište nekoliko puta veće nego u konzola unatoč skupim ciframa hardvera. Nema smisla ignorirati ili zakidati publiku.

Ono što sad treba je Sony launcher ili nekakva integracija/kooperacija uz Steam da imaš svoj Sony PSN profil na PC-u za trofeje i dostignuća kao i praćenje koliko si igrao i kad igre. Statistika kao na PS5.

Količina igara na PCu je enormna, nema šanse odigrati sve što je kvalitetno a kamoli i ono što je prosječno. Više se nitko ni ne veseli niš posebno ovakvim najava….jednostavno prebukirani smo 😃

pravednik Malo je bedasto da PC igrači moraju čekati godinu dvije iza konzole.

Bedasto je, ali te ekskluzive prodaju konzole, periferiju i pretplate te onih 30% što Sony uzme od third party developera. Vjerujem da su si napravili računicu što se toga tiče. No ako se više budu na nešto kao Game Pass fokusirali vjerujem da će im se više isplatiti. No da, PC tržište uz AI i nikad lakše portanje baš cvate, uz AI će sve biti još i lakše sad kada nije gatekeepan od ngreedije.

• [deleted]

pravednik Sve će izlaziti na PC i PS5 istovremeno bez čekanja.

Sumnjam da cemo ovaj film gledat. Mozda eventualno GaaS budu na pc day one, ali singleplayer hitovi sigurno ne.

Već sad imaš Horizon 2 relativno brzo, računica je jasnija. Idu na široku ponudu i PS brend se širi tako da neće više ovisiti o samoj konzoli.

Istovremeni razvoj za konzole i PC bi pomogao u optimizaciji, ljude imaju.

Jedini koji drži svoje igre kao suho zlato je Nintendo no zato su tu emulatori.

pravednik Relativno brzo ali ipak 2god razlike, godina dana razmaka je najbrze sta moremo ocekivat PS igre na PC…

Osim za Liveservice igre njih ocekivam dayone i na PCu

prayer ako ne planiras ulagat u PC svakako je bolje ulozit 500€ u konzolu nego u PC jer ga u tom ranku konzola pojede 🙂

Genesis

Ma radio sam računicu i za jedno i za drugo, kroz par godina te na isto dođe stime da PC ne služi samo za gaming. Konzole su kao oni HP printeri od 500kn gdje dobro prođeš na početku onda te peru kroz tinte 😁

somethingwrong Otvorenije trziste trgovina videoigara omogucava da se trosak kroz godine puno vise priblizi onome koji skupis dok igras na konzoli i placas pretplatu za igranje online.

Najveca je razlika u pocetnom ulaganju koje se kroz godine balansira. Ako puno igras, obje varijante s vremenom postanu skupe.

Ja uvijek sve uzimam na akcijama i iznimno se nešto uzme day one (tipa Elden Ring, GTA V i tako to). Što se samog hardvera tiče, treba znati kad je vrijeme za uložiti u novi hardver. Za PC se tržište definitivno poremetilo s tendencijom skupog high end "RT enabled" gaminga kao nekakvog svetog grala kojeg svi žele (ali alternativa u obliku klasične rasterizacije je srećom i dalje sasvim dobra i razumljiva opcija), dok je kod konzola trenutno postao slučaj da malo ili ništa ne gube na vrijednosti, što je apsurdno.

Možda i najveći plus nove generacije konzola je iznimna kompatibilnost s prethodnom generacijom konzola. Meni osobno veliki plus kod PS5 je igranje PS4 igara i imam ih još dosta za odigrati. Što je najvažnije, te igre su jeftine i sve vremenom postaju sve dostupnije, što je svakako velik plus digitalne trgovine.

Fico

I žalosno je što mnogi na to ne gledaju tako. Tipa kroz 5 godina ti daješ cca 500 eura ako ćeš uzimati Extra pretplatu i svaki put kada izađe nova igra daješ 70-80 eura bez iznimke ako želiš igrati igru odmah po izlasku. Gledam 2023 i sve igre koje sam uzeo za Steam i uvjeren sam da sam ušparao najmanje 200 eura naspram da ih idem kupiti na plejci.

plejka nema kaj tu raditi uloženo/dobiveno, samo xbox i pretplate. jedino ako kupuješ diskove, pa se požuriš sa prelaskom i prodaš dok ima cijenu.

Pročitao članak upravo, ovaj Yoshida se čini kao super simpatičan lik, baš daje neki dobar humble vibe.