Fenix
Šta se tiče ove scene iz Tlou, Starman mi je ušao u glavu dok sam još prvi put igrao, a i žena mi isto rekla pa sam morao napraviti edit .
Je, Capcut djeluje kao magija , prima sve formate videa, HDR automatski prepoznaje, a scrubbing je maksimalno brz što u drugim editorima zahtijeva proxyje. Export u 4k HDR isto brz.
Ja koristim Lightworks zbog (meni) najboljeg sučelja na tržištu, (nije beginner friendly baš) i mase user effectsa, svi mogući FX plugini su podržani i ima povelik Audio/video library iz 3rd party servisa unutar editora. Ono šta mi se najviše sviđa je što apsolutno svaku kombinaciju efekata možes snimiti do u detalj i sa keyframingom za ponovnu upotrebu (node sistem). I dakako masu export opcija uključujući filmske formate.
Evo upravo je film od Scorcesea napravljen u Lightworksu dobio 8 Oscara. U njemu su napravljeni mnogi hollywoodski block busteri, poput Pulp Fiction, Wolf of Wall street itd.
Ima i doista ekstenzivne audio edit i FX opcije za video editor.
Kod ostalih editora što sam probao ima dosta problema sa prepoznavanjem videa u h265 HEVC i AV1 formatu što su trenutno de facto najbolji formati za capture i stream gaming materijala u visokim rezolucijama zbog vrlo kvalitetne i učinkovite kompresije