• Gaming Vijesti
  • Microsoft navodno razmatra svoje igre na Switchu i PS5, prvi su HiFi Rush i Sea of Thieves

chono Da to mi je bilo čudno jer se sjećam kad sam zadnji put čitao statistiku da je Game Pass baš onako vrtoglavo rastao pa sam malo ostao zbunjen? Evo sad gledam od 2023 navodno ima 30M iako nije službeni podatak, a uz Starfield i sveukupnu fantastičnu ponudu iz mjeseca u mjesec čisto sumnjam da je 30M najmanje što su uspjeli prikupiti. Xbox igre na drugim konzolama nisu ništa više nego jedna jako jako dobra reklama za Game Pass pored dodatne zarade jel.

prayer mislim da je tocno 30m za 2023., jer je pobjeglo jednom MSovom covjeku na netu, kasnije je kao korigirano

Mislim da će biti EA Play strategija, Game Pass Core na PS i Nintendo (i možda Steam) s manjom selekcijom igara koje se rotiraju i dodaju par god nakon izlaska a na Xbox i PC će biti full iskustvo s igrama na izlasku

chono Al u tim leakovima nije izaslo da je MS ocekiva rast GP od (napamet govorim) 80% a ostvsrio je “samo” 20% neznam tocne brojke ali tako je nesto bilo. Sta nikako nije dobro jer ta ocekivanja baziraju se na koliko je para ulozeno…

escoban mislim da je pisala neka astronomska brojka od 73%, a ostvarili su 28%. Medutim, to je normalno u korporacijama, postave se visoke brojke, ne dostize ih se, ali se rade odmah korekcije i akcije. U suprotnom nemas glad korporacije.

U konacnici je ipak rast, a stagnacija je tek sada nastupila, oni nece vise rasti tolikom mjerom, zato i nema brojki za 2023.

Nikoga nije posebno briga ostvaruju li planirani rast, ali u biti ako je ispod očekivanja to za trenutne i buduće pretplatnike može biti samo dobro jer će morati ulagati još više da dodatno poboljšaju ponudu i motivaciju da im dođu novi pretplatnici. Što njima i nije problem s obzirom da su druga najvrjednija kompanija svijeta.

Sea of thieves na Switchu, jao sta bi to bilo.

Zero A niko nerazmislja koliko je to ulaganje profitabilno i dali se isplati, ovo sta se ulaze zadnjih godina je sve u zelji da se zaradi i pitanje je koliko ce MS supportat gameing diviziju ako im nije isplativa… Samo Bethesta i Activision su ih 80 miljardi kostali, jos kad uracunas troskove od razvoja buduci igri (koji su veci nego ikad) i “rentanje” 3rd Party naslova za Gamepass jako mi je upitno kako je gamepass odrziv.

Jedino di vidim da bi mogli biti uspjesni je kad bi cloud postao svakodnevnica, i kad bi imali Gamepass doslovno na svakom TVu

Da im se ne isplati nebi kupili, da im se ne isplati nebi nastavili, pa toliko na temi što bi bilo kad bi bilo

prayer Biznis nefunkcjonira na bazi odma, ovo sta se radi vidit ce se tek za 5-10 godina jeli flop ili top za MS…

escoban pa mogu ti reci da od 2021. i IT balona koji je puknuo, biznis je poceo funkcionirati na godisnjoj bazi… dugorocne strategije sve vise gube smisao, osim ako si igrac poput MSa, njima bi moglo proci, sto ih stavlja na listu iznimki

escoban Točno tako, MS je najbogatija kompanija na svijetu, znaju šta rade i imaju projekcije koje se ne baziraju na wishful thinking. Da je ikako drugačije nebi bili ovdje gdje jesu.

Najbogatija kompanija na svijetu koja “zna što radi” je morala iskeširati milijarde i milijarde dolara za akvizicije Bethesde i Activisiona jer nisu bili sposobni izbaciti poštenu ekskluzivu, a kamoli razviti neki brutalni IP. Sony i Nintendo su svemirski brod za diletante iz Microsofta.

greyback Ako im donese profit, onda znaju sto rade.

escoban Nije samo Gamepass već i hrpa jakih studija orijentiranih na mobilni i PC gaming. Tu se okreću masni novci i željeli su se pojačati i u tom segmentu. Svojevrsna diverzifikacija poslovanja. Teško je procjeniti koliku će stvarnu dobit imati s vremenom, ali s obzirom na broj studija i IP-a, teško da će to biti promašeno ulaganje. Već samo COD i Blizzardovi IP-ovi su za neke sinonim za igre.

prayer Ovo je jedna od najgluplji izjava, da znaju sta rade nebi pusili drugu generaciju za redom protiv glavnog konkurenta. Po tome niti jedna ogromna kompjija nebi imala lose i neuspjesne projekte…

@Zero Gamepass ako u sljedeci 10god nebude isplativ biti ce ugasen… Mobile divizija je drugi svjet i odvojen od ostatka, pare koje zaraduju od mobile ce ici nazad u taj sektor.

Sta se tice novi IPa kao sta sam reka jako mi je upitno kako ce se pokrivat ako budu veike igre pushali dayone, budzeti AAA igri se sad vrte od 150mil pa nadalje, zato mi je i cudno zasto ih nereleasaju multiplatform…

Sve u svemu smatram da je Xbox najbolje poslozen za buducnost gameinga sa cloudom i igraj sa svakog uredaja, samo je pitanje koliko je to daleko i koliko dugo je MS voljan trosit pare da odrzi sve…

escoban MS nema mobile sektor, ide u gaming odnosno Xbox diviziju, isti bucket.

Pa izdaju multiplatform, igre su dostupne van gamepassa. Ja cu primjerice Hellblade 2 i Stalker 2 uzeti na Steamu, GP me ne zanima.

escoban Ovo je jedna od najgluplji izjava, da znaju sta rade nebi pusili drugu generaciju za redom protiv glavnog konkurenta. Po tome niti jedna ogromna kompjija nebi imala lose i neuspjesne projekte…

Konkurent? Microsoft pliva u drugim vodama već godinama gdje konzole a vrlo vjerojatno i Game Pass prodaju po gubitku. Cijeli im se fokus prebacio na Cloud streaming gdje mu je jedina konkurencija Amazon i Google jer su svi drugi u potpunosti nesposobni prismrditi tako čemu. Probaj gledati malo izvana stajališta da su konzole budućnost jer nisu. Što se desilo sa glazbom i filmovima to ce biti i sa igrama a to svaka ptica na grani zna uključujući i glavni konkurenti.