• Gaming Vijesti
  • Screenshot iz otkazanog The Last of Us Onlinea otkriva Battle Pass i mikrotransakcije

Fico Wow kind of da, mjesecne pretplate i nikakve gluposti koje sve danasnje igre guraju. Ne znam da se to zvalo GaaS prije, ja sam taj pojam cuo relativno puno kasnije i ne mogu strpati WOW vanillu u GaaS pojam same te rijeci.

To je meni opet skroz druga prica od svega danas sto imamo, po cemu volim opljuvat, pogotovo free to PAY igre.

edit:

Sad citam tvoj post i ne kuzim sta hoces reci 😃

Bottom point - gade mi se moderne kombinacije kad igra mora biti battlepass i mikrotransanction oriented - nista od tog ne ispadne dobro. To je sva poanta, a vi ste otisli malo duboko s tom misli

foggy u gaming sam krenuo '88 kad sam kupio C64.

To tada i masivne MP igre koje su iskljucivo nemaju nikakve veze medjusobno. Cak ni igre od prije 15 godina nemaju veze s live sevice igrama.

Danasnje MP igre i pogotovo MP only igre moraju imati mikrotransakcije inace ih nitko nece developati.

Tko nece- ne mora platiti, ali i dalje moze igrati. Kud ces bolje.

foggy

Ako želiš igru koja će stalno dobivati novi sadržaj moraš to nekako naplatit da bi financirao razvoj. Nekad si dobio mp mod i morao živit s njim kakav je došao na disku.

foggy Hocu reci da ne znam cemu zgrazanje nad mikrotransakcijama i bitkovnom propusnicom™️ u igri koja je zamisljena kao GaaS. Tako se financira odrzavanje i daljnji razvoj igre kako bi ostvarila svoj dugogodisnji zivotni ciklus.

sanzo Naravno, i bilo je super.

Fico Zgražati se treba, jer zgražati se može.

foggy Zgražati se treba, jer zgražati se može.

Ali čemu? Vidiš da je mp only igra koja će živit od mikrotransakcija i preskočiš ju. Znaš da nije za tebe i nađeš nešto šta ti odgovara. Ionako ne može prevelik broj takvih opstat istovremeno pa sp igara bez tih gluposti nikad neće nestat.

sanzo Pa čak je šteta što ND nije plasirao jednu MP igru jer stvarno rade brutalne igre. Ali eto i oni su se zgrozili pojma koji je i mene zgrozio pa su odustali.

Ustvari krenuo sam raditi za ND pa hajpam ljude protiv.

foggy Fico ti je lijepo objasnio. Ne znam šta ti nije jasno.

Ja ću ti navesti primjer uspješne GaaS igre i pokazati ti da nisi u pravu.

Rainbow Six: Siege

Svake godine izađu 4 sezone.

S svakom novom sezonom dobiješ novog operatora ( igrivog lika s drugačijim sposobnostima), novu mapu ili rework stare, neki novi arcade mode, stalna poboljšanja itd.

Naravno, svaka nova sezona donese i novi battlepass.

Ne moraš ga kupiti i sav novi sadržaj ti je dostupan jer je besplatan.

Battlepass donosi samo kozmetiku, odnosno skinove za operatore i oružja.

Znači stvari koje nikako ne utječu na gameplay iskustvo.

Siege ulazi u 8. godinu.

Ti si mogao kupiti igru day one i nikada više ne potrošiti niti lipe na nju i normalno bi dobio sav sadržaj koji je izašao u tih 8 godina.

Od onih ljudi koji kupuju battlepass i troše na mikrotransakcije oni financiraju dodatni razvoj svih tih godina.

Pošteno.

foggy Sad citam tvoj post i ne kuzim sta hoces reci 😃

Da te i slične igre nisu za nas.

StarFox_N Stovise, najavili su da je plan jos 10 godina odrzavati Siege, sto dovoljno govori o utjecaju istoga. Bas sam nedavno se ponovno vratio i vidim da imam vec 500h u tom cudu. Igra s dosta mana, ali i puno vise i puno vecih vrlina.

@foggy druze gaas igre jednostavno nisu za Nas i ne vrijedi ti se sekirati. Naucio Sam pustiti ljude da igraju/rade sta hoce, a igara je stvarno toliko da jedna vise ili manje koju cu/necu igrati, ne predstavlja nista u zivotu.

Mene vise pati sto mi svi drazi serijali postaju open world i gube identität poput Dark Souls serijala (pardon Elden Ring) te Zelde, ali to je vec tema za neku drugu raspravu.

StarFox_N gaas je postao sinonim za pohlepu jer često developeri igre podređuju mikrotransakcijama, pa onda to isto rade i u nominativno SP naslovima. Ti si naveo primjer R6 koji je odličan, super primjer su i ostale Ubi igre, pogotovo Division, ali nije ljudima bez razloga dosta svega.

maverick Ma krenulo je kao zajebancija i onda citam komentare gdje se vec pod normalno i opravdano spominje taj uhljebski recept umjesto da se tjera vraga kao vodu na festama. Nista protiv nikoga, ali definitivno ne za sve te moderne online money cash pizdarije koje ne sluze nicemu. Losa praksa je losa praksa, nema tu cile mile. Igrao sam MHW, igra koja je dobivala content stalno, DLc, pa Rise koji to isto radi stalno, i nema tih sranja. Cudno, pa kak Capcom onda nije propao kad nemaju battlepass.

Fenix gaas je postao sinonim za pohlepu jer često developeri igre podređuju mikrotransakcijama, pa onda to isto rade i u nominativno SP naslovima. Ti si naveo primjer R6 koji je odličan, super primjer su i ostale Ubi igre, pogotovo Division, ali nije ljudima bez razloga dosta svega.

Evo, ovakav response sam ocekivao. Over and out. Svaka cast Feniksce

Mikrotransakcije su opravdane ako je igra free to play.

U nijednom drugom slučaju nije.

Ja takve igre neću dirnut štapom.

foggy

Mh je takoder krcat sa mikrotransakcijama od worlda na dalje. Istina, sve su kozmetika, ali sve smo to prije dobivali besplatno.

Mislim da su i dalje puno vise zaradili od mikrotransakcija nego prodanih igara.

Ne smeta dok ne diraju gameplay, ali i dalje nije primjer di dev iz svojeg dzepa updatea igru.

sanzo Da ne govorimo o tome koliko je Monster Hunter IP nevjerojatno popularan u Japanu. Pachinko masine, arcade, hrpetina sitnih nastavaka, pare koje se mlate na tom serijalu su sulude.

sanzo Onda nije krcat, a ti si danas krcat krivom stranom rasprave 😃

Niti jedna kozmetika nikad mi nije iskocila da je kupim, nijedna nije narusila igri u smislu kvalitete, kozmetike besplatne je bez pretjerivanja na vagone, i ovako igra ima 20 godina razvoja svih stilova koje nudi, a DLC Worlda kosta manje nego nova igra a kao nova igra je. Bez da sam platio lipe vise odigrao sam preko 1000h genijalne igre. Sad gdje su oni zaradili na toj igri me apsolutno ne zanima jer igra nije reklamirana kao tema rasprave.

Capcom je zato napravio mobilno smece MH igru gdje ce se nabrati jer ocito im nije dosta ako je tako kako kazes. Tj sigurno im nije dosta, korporacija su. Ako to nasteti serijalu, e onda se vracamo na fenixov citat. Iskustva kazu da svi nanjuse pare i sjebu sve sta su radili godinama. Zato to meni smrdi.

foggy

Istina, mozda sam pokupio koronu kad sam se poceo borit za mikrotransakcije. 😃