Cionistički pokret i težnja za vlastitom državom nastali su u 19. stoljeću kao posljedica antisemitizma s kojim su se Židovi suočavali (i suočavaju se) stoljećima. Nijedan narod u povijesti nije toliko ocrnjivan niti je o jednom narodu prošireno toliko ksenofobne propagande kao prema njima. Dovoljno je pogledati onaj falsificirani pamflet Protokoli sionskih mudraca kojeg se i dan danas koristi kao argument za širenje mržnje. Kad je ta ksenofobija otišla tako daleko da je došlo do holokausta, postalo je jasno zašto postoji cionistički pokret i da je jedini način da Židovi opstanu kao narod taj da im se omogući vlastita država.
Žao mi je Palestinaca koji su ostali bez domova, koji su protjerani, a pogotovo onih koji danas žive u Pojasu Gaze u nehumanim uvjetima, ali ne vidim što bi točno Izrael mogao napraviti, a da ne ugrozi sigurnost države i naroda. Podjednaku odgovornost snose države u okruženju koje su im kulturološki bliskije, a ne pokazuju političku volju da ih prihvate i asimiliraju.
Shvaćam Palestince koji na tim prostorima obitavaju posljednjih ne znam koliko stoljeća, ali to je i pradomovina Židova. Koliko god to možda zvučalo suludo, predrasude i netrpeljivost prema Židovima su toliko ukorijenjene u društvo da postoji velika vjerojatnost da bi bez vlastite države ponovo nagrabusili u slučaju svjetskog sukoba. Nije teško zamisliti scenarij u kojem izbije Treći svjetski rat i krenu špekulacije i propaganda po kojoj u pozadini stoje Židovi koji vuku sve konce.
Opet ponavljam, shvaćam Palestince i imam empatiju prema njima, ali ako postoji narod na ovom svijetu kojemu je zaista potrebna država to su Židovi. Oni bi, zbog prethodno navedenih razloga, bili puno ugroženiji kao nomadski narod nego Palestinci, a suživot između njih nažalost nije nikako moguć. Također, teško mi je ne dati blagu subjektivnu prednost njima s obzirom na to što su, unatoč svim ratovima i sukobima, u manje od sto godina napravili od države, s obzirom na to kako se nose s višestruko brojnijim neprijateljima koji ih žele izbrisati s lica zemlje i na to koliko kao narod doprinose razvoju znanosti.