Zadnje se igralo:
999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors (PC) - Prvi dio kultnog Zero Escape serijala. Originalno izdan za Nintendo DS, prvotno je dobio port za mobitele te kasnije svojevrsni remaster na PS4, PS Viti, PC-ju i XONE-u. Prvotno sam htio krenuti s njim u 2025.-oj, ali sam primjetio da je 999 10.12.2024.-e (kolega @TITANXIS , zapišite za idući put) navršio 15 godina pa sam predložio Game Clubu kolege @alexy da godinu završimo u slavljeničkom tonu, što je ekipa prihvatila.
Radnja igre prati Junpeija, 21-godišnjeg studenta koji biva otet nakon povratka kući s posla od strane zamaskirane figure. Nakon nekog vremena, on se probudi na napuštenom tonućem kruzeru s osmero nepoznatih osoba te im se obrati njihov otimač, znan samo kao Zero, koji im objasni da su izabrani za igru u kojoj moraju proći kroz devet vrata i naći izlaz s plovila u roku od devet sati ili će se utopiti.
U suštini, 999 je visual novel s elementima escape rooma. Igra je podijeljena na romanske i avanturističke dijelove. U prvima se odvija radnja u vidu raznih događaja i razgovora dok ste u potonjima zaključani u prostorije u kojima morate riješiti zagonetke kako bi ste napredovali dalje. One nisu pretjerano teške ali ako ih ne uspijete riješiti, drugi likovi će vam postepeno davati sve detaljnije i detaljnije savjete dok ne savladate mozgalicu. U klasičnoj VN maniri, imate par točaka u kojima morate donijeti odluku te će vas vaši izbori odvesti na rutu koja će rezultirati jednim od nekoliko završetaka. Kada završite igru, bit će te pitani da li želite krenuti ispočetka s vašim saznanjima te opet igrate do točke račvanja. Kolege iz Game Cluba su mi rekli da je takva bila originalna DS verzija dok remaster uvodi flowchart putem kojeg možete vidjeti slijed radnje i otključane završetke te izabrati točku od koje želite početi. Ja sam svaki put igrao skroz od početka jer sam ovo zadnje skužio kako funkcionira tek na zadnjoj ruti. Srećom, možete ubrzati tekst pa nisam morao puno gledati već viđene dijelove.
S grafičke strane, igra miješa spriteove ili crteže (ovisno o verziji) s 3D prerenderanim pozadinama i low poly objektima. Vizualni dizajn likova je dobar te su malobrojne animacije tijekom razgovora kvalitetne. Za soundtrack je bio zadužen Shinji Hosoe, najpoznatiji po Ridge Racer serijalu, te je dobar miks napetih i mirnih (s dozom nesigurnosti) skladbi elektroničke glazbe. Novitet u remasteru je i glasovna gluma, dostupna na japanskom ili engleskom jeziku. Dečkima u Game Clubu je bila draža japanska postava, ali moram priznati da mi engleska sinkronizacija nije bila loša.
Iako me nije oduševilo na prvu, 999 mi se na kraju svidio. Ostatak serijala će se definitivno odigrat, samo je pitanje prije ili poslije.
Grimace's Birthday (GBC; emulator) - 2D platformer izdan od McDonald’sa 2023.-e za promociju rođendana njihove maskote Grimacea i prigodnog frapea. Izvorno dostupna samo na McDonald’sovoj stranici, ljudi su je uspjeli skinuti i uploadati na razne hosting servise. Pošto je napravljena u GB Studiju, programu s kojim možete raditi Game Boy kompatibilne igre, nema jednostavno .exe datoteku već ju morate pokrenuti putem emulatora.
Premisa igre je jednostavna: Grimaceu je rođendan (😮), ali nema njegovih prijatelja. Kako pripremljeni tulum ne bi propao, on se uputi u grad da ih nađe. Grimace’s Birthday se sastoji od četiri nivoa koji su podijeljeni u dvije zone te vam je na svakom cilj doći od točke A do točke B uz opcionalno skupljanje frapea. Razlikuju se po tome što u prvoj zoni koristite skateboard uz mogućnost izvođenja trikova radi dodatnih bodova dok je druga klasični platformer. Osim glavne kampanje, imate i hi-score mod te slobodno skejtanje.
Sa stilističke strane, igra dobro evocira estetiku zagubljenog GBC naslova. Spriteovi su ok, ali rekao bih da je više detalja posvećeno okolišu. Soundtrack miješa chiptune s modernom elektroničkom glazbom, ponajviše vidljivo korištenjem basova. Jedino što odudara je korištenje tweetova i modernog internetskog slenga u animiranim scenama.
Fora način za ubit 15 minuta, ali ne znam dal bi koncept bio dovoljan za duže.
Old Man’s Journey (PC) - Puzzle igra u kojoj vodite starca na putovanje kroz raznoliki francuski krajolik. Glavna mehanika igra je manipulacija okolišem na način da se glavni lik može kretati kroz njega. Npr. imate nivo gdje se morate spustiti niz brežuljke. Da to napravite, mičete ih tako da imaju dodirne točke, čime se putevi spajaju i omogućuju starcu prolazak dalje. Nakon prijeđenog nivoa, nagrađeni ste se animacijom ili sjećanjem putem kojih je ispričana igrina priča. Sa svojim stiliziranim likovima i korištenjem šarene palete boja me podsjeća na moderne slikovnice dok soundtrack miješa klasični folk, folktronicu i ambient glazbu koja dobro prati što se događa.
Zanimljivo na papiru ali sam ju već zaboravio idući dan. Što je dobar način za završiti igraću 2024.-u. 😃
Još su se isprobali i sljedeći demoi:
- Shogun Showdown - Samurajska igra na poteze s roguelite i deckbuilding elementima
- Morn - Boomer shooter u kojem kao svećenik koljete zle kultiste i čudovišta
- Symphonia - 2D platformer smješten u svijet čiji je temelj glazba
- Altered Alma - SF 2D metroidvanija s dating sim elementima
- Garbanzo Quest - 2D platformer s elementima bullet hella
- Claire a la Mode - 2D arkadni platformer sa slastičarskom tematikom
- Blade Chimera - Cyberpunk metroidvanija u kojoj se borite protiv demona u futurističkoj Osaki