Brace yourself, stize jos jedan post biblijskih proporcija. :)
The Legend of Heroes: Trails in The Sky - Second Chapter
Kako zapoceti ovaj post? Ne znam niti sam pa cu jednostavno napisati: To je to! Ovo je zapravo savrseni RPG. Sve ono cemu jedan obozavatelj RPG-a tezi je sakupljeno ovdje. Prica, karakterizacija, sadrzaj, lore i, ono najbitnije, emocije.
Pa da zapocnem.
Igra se nastavlja direktno na FC, ali bas onak, direktno. Leveli se prenose, prica se direktno nastavlja tamo gdje je prvi dio zavrsio. Buduci da je igra zamisljena kao trilogija, to je bilo i za ocekivati.
Bas kao i u FC, i ovdje je grafika poprilicno zastarjela, isprana i moglo bi se cak reci pomalo i ruzna. Klasicni 2D sprajtici u 3D okruzenju. Nista pretjerano revolucionarno ali daju dozu sarma. A ruku na srce, tko jos igra JRPG zbog grafike...
Sto se auditivnog dijela tice puno je elemenata i skladbi preuzeto iz FC. Uz nekoliko novih koje su mi sjajno sjele i bas nabijaju akcijske scene (primjerice Fight With Assailant za koju bih htio da svira puno cesce). Boss tema je i dalje ista i nosi neki jazzy prizvuk, mogao bih reci da mi je cak malo i dosadna.No generalno gledano soundtrack je odlican, poprilicno varira, od emocionalnih skladbi na klaviru pa sve do epskih orkestralnih cuda. Glasovne glume nema osim u prizivanju specijalnih napada.
Gameplay je ostao isti, uz nekoliko preinaka i modifikacija sto se orbalnih spravica tice, nista pretjerano kompleksno. Borba se odvija na odvojenom terenu a likovi se krecu klasicnim gridom po bojnom polju. Ovaj put su bossovi malo kompliciraniji i zahtjevaju malo vise paznje. Takoder, dizajn bossova je znatno bolji od onog iz FC. K tome, igra ima 4 razine tezine (Easy, Normal, Hard i Nightmare) pa svatko moze naci izazov kakav mu odgovara.
A sada najvazniji dio svakog RPG-a, a to je prica. Ovako dobru vidio godinama. Dok se prvi dio bavio politickim stanjem unutar samog kraljevstva ovdje je problem puno vecih, svjetskih razmjera. Naime, nakon sto je zaustavljena pobuna na kraju FC tajno drustvo pod nazivom Ouroboros zapocinje svoju potragu za mocnim artefaktom znanim kao "Aureole" i u sklopu svog projekta zapocinju razne eksperimente po cijelom kraljevstvu. E sada, prica ima toliko malenih subplotova, preokreta, otkrivenih tajni, emocionalnih i ljubavnih scena te prilicno inteligentan humor.
Da odmah kazem, prica je jako mracna i kompleksna a teme kojima se bavi variraju od etickih nacela covjecanstva, odnos strojeva i covjeka, utjecaj moci na pojedinca, svrha ljudskog roda, ovisnost covjecanstva o tehnologiji i opijenost istom te prelazak na visu razinu svijesti. Puno toga ali tako inteligentno implementirano u pricu.
Karakterizacija likova je perfektna. Square Enix bi trebao angazirati ekipu iz Famicoma da im napisu likove. Jako, jako, jako zivopisni. Kreirani u toliko slojeva da ce vas svako malo iznenaditi. Estelle i Joshua su mozda i najbolje okarakterizirani glavni junaci unazad nekoliko godina. A Leowe je definitivno najbolji negativac kojeg sam vidio u posljednjih nekoliko godina. Jako dobro napisan i tajanstven do samoga kraja igre.
K tome, svakom NPC-u je posveceno jako puno paznje pa ono, inace dosadno, tumaranje po gradu i citanje glupih dijaloga ovdje nije prisutno. Igra ima mnogo, ali stvarno mnogo, side questova koji su jako raznovrsni; od standardnih nadi cudoviste - ubij cudoviste pa sve do pravih detektivskih potraga (za posljednja 2 sam morao traziti guide jer nisam imao pojma na sto se odnose). Nikada nije bilo dosadno i uvijek je igra pruzala nesto novo sto se moglo pronjuskati.
Kada bih bas morao reci sto je lose (a namucio bih se) rekao bih da je velik backtrack malo dosadan te borba bi mogla biti mrvicu brza (animacije napada) ali sve u svemu to su zanemarive trivijalnosti.
Ono sto je stvarno lose je cinjenica da nesto ovako dobro mora imati kraj. Toliko sam se uvukao u svijet da cu se sada tesko iscupati. Nadam se da ce TLoH serijal nastaviti rasti i opstati jer to zasigurno zasluzuje.
Ne znam kada cu opet naici na nesto ovako dobro, danas su ovakvi RPG-ovi prava rijetkost. Rijetkost koja se nikako ne smije propustiti, zato svaki obozavatelj RPG-a mora iskusiti sto ova igra nudi. A toga je, moja braco po joyticku, jako puno.
:)