Zadnje se igralo:
Dosta toga od kraja kolovoza do danas. Budem podijelio post da ne bude prevelik.
ZeroRanger (PC) - SF shmup od finskog dvojca System Erasure inspiriran Undertaleom, klasicima žanra i animeom 90-ih. Igru sam nabavio u sklopu jednog bundlea za podršku Ukrajini prije dvije godine na itch.io a povod igranju je bio njezin izbor za kolovoški Game Club kolege @alexy . Planet Daikon je pod opsadom vanzemaljskog neprijatelja znanog samo kao GREEN ORANGE. Većina planetarne obrane je izbačena iz pogona te jedinu slamku spasa čine dva pričuvna pilota. No da li će to biti dovoljno za spas njihovog svijeta?
Gameplay bi rekao da je standardan za žanr. Na početku igre birate jednog od dva pilota (ili možete co-op) te prolazite kroz nivoe u maniri pomičnog ekrana s vama na dnu te na kraju svakoga se borite s bossom. Za početak imate samo mitraljez te na kraju prva tri nivoa dobijete izbor između dvije opcije za sporedno i specijalno oružje te robotsku transformaciju. Nakon smrti, bodovi stečeni u prethodnoj partiji se pretoče u krug koji nakon određene svote vam daje mogućnost nastavka (continuea) do maksimalno osam pokušaja. Srećom, kod nove partije ne morate početi skroz od početka već možete birati nivoe. Utjecaj Undertalea je vidljiv u određenim referencama, alternativnim rješenjima u određenim situacijama te meta narativnim elementima u vidu promjene teksta, menija ili uvodnih animacija. Osim moda Green Orange (glavna kampanja) postoji i White Vanilla koji je lakši od prethodnog te se igra kao score attack gdje vam je cilj na svakom nivou dobiti što bolju ocjenu.
U umjetničkoj strani se definitivno vidi utjecaj animea. Grafički stil se bazira na pixel artu te dizajn okoliša i neprijatelja vuče inspiraciju te se referira na mecha žanr i druge shmupove. Sviđa mi se što paleta boja sastoji od dviju boja, narančaste i zelene, te lako možete rasaznati što treba izbjeći ,a što uništiti. Soundtrack je izvrstan te se sastoji od MIDI skladbi koje dijele inspiraciju s vizualnim dijelom igre.
Moram priznati da igru nisam u potpunosti završio te sam odustao kod bossa za pravi kraj. Unatoč tome, preporučujem igru jer je sama jezgra gameplaya super, grafika i glazba su na visokoj razini te ima zanimljiv način pričanja svoje priče.
What Remains of Edith Finch (PC) - Kada sam bio na godišnjem, na pamet mi je pala ideja da probam svaki vikend završiti jednu kratku igru, do 6h max. Prvi naslov koji sam tako prošao je What Remains of Edith Finch, walking sim u kojem preuzimate ulogu titularne djevojke koja se nakon dugo godina vraća u obiteljski dom u saveznoj državi Washington kako bi istražila povijest svoje obitelji i saznala zašto je ona jedina živuća pripadnica.
Poput većine predstavnika žanra, temelj je polako istraživanje okoliša i interakcija s predmetima uz komentiranje protagonistice. Kako bi razbila tu rutinu, igra koristi vinjete u kojima vidite sudbine ostalih članova obitelji. Aktivirate ih uporabom predmeta vezanog uz tu osobu te se razlikuju po tonu, vizualnom stilu i radnjama koje obavljate. Npr. u jednom trenu fotografirate prirodu tijekom kampiranja dok će te u drugom segmentu biti bačeni u hororac B-kategorije. Osim raznolikosti u igri, one, uz izgled soba, daju uvid u karakter likova.
WRoEF grafički ne iskače previše, ali mi se sviđa uporaba različitih stilova poput magičnog realizma, cel-shadinga i dr. Glazba mi nije ostala previše u sjećanju izuzev mornarske pjesme i klasičnih skladbi.
Zanimljivo iskustvo, no nije me oduševilo na istoj razini kao većinu ljudi na Internetu.
Rental (PC) - Sljedeći vikend sam čak riješio dvije igre od kojih je prva Rental, horor avantura. Umi, djevojčica zečica, za ljetni odmor odlazi sa svojom obitelji na more. Stigavši do odredišta, mama ju zamoli da uđe u iznajmljenu kućicu pokupiti ključ od iznajmljivača kako bi se mogli raspakirati. No, kada Umi uđe unutra, ulazna vrata se zaključaju za njom te shvati da se nijedna vrata i prozor ne mogu otvoriti. Ubrzo pronađe izbezumljenog iznajmljivača koji joj kaže da ih je zarobila zla sila te da mora obaviti obred pročišćenja kako bi probali pobjeći.
Igra je stilistički i mehanički posveta PS1 survival hororcima. Sukus gameplaya je istraživanje kuće u dinamičnim fiksnim kadrovima a la Silent Hill i skupljanje predmeta potrebnih za ritual dok se oko vas događaju jezive paranormalne pojave. Također imate i segment iz prvog lica koji dobro dođe da začini malo stvari. 3D modeli i okoliši su napravljeni u stilu kasnijih PS1 naslova te mi se sviđa kontrast likova iz slikovnica i realističnog okoliša.
Sve u svemu, kratko i slatko iskustvo. Rental je besplatan te ga možete naći na Steamu i itch.io.
The Gunk (PC) - Vikend sam zaključio sa SF avanturom iz trećeg lica od tvoraca Steamworld serijala u kojoj pratite dvoje lovaca na resurse i njihovog robota u istraživanju zabačenog planeta s jakim energetskim signalom. Ubrzo nakon slijetanja shvate da ovo zapušteno mjesto skriva zanimljivu floru, faunu i bogate izvore energije kojima prijeti titularna Gunk, tj. crna bezlična masa koja crpi hranjive tvari iz živih bića i okoliša.
Gameplay se sastoji od istraživanja nivoa, skeniranja okoliša radi skupljanja informacija te usisavanja Gunka pomoću mehaničke ruke. Tijekom igre skupljate i resurse za nadogradnju opreme koje se mogu podijeliti na proširenja mobilnosti i nove borbene mogućnosti.
Vizualno mi igra izgleda kao 3D sken glinenih figurica i diorama te koristi kontrast boja za prikazivanje okoliša s i bez prisutnosti Gunka. Glazbena podloga mi nije ostala previše u sjećanju dok mi glasovna gluma niti smrdi niti miriše.
Zaboravljiva igra. Imam dojam da se prvotno radilo o tech demou generiranja amorfne mase koji su odlučili proširiti. S obzirom na opus devova, šteta.
The Room (PC) - Čast zaključavanja godišnjeg je pala na ovu puzzle igru izvorno izdanu za iPad u kojoj ste pozvani na imanje povučenog učenjaka koji je smatrao da će te vi razumiti njegovo misteriozno otkriće. Igra je koncipirana tako da se nalazite u sobi u kojoj se nalazi predmet poput sefa, ormarića ili stola, koji možete detaljno pregledati iz prvog lica. Na sebi će imati par zagonetki u različitim pretincima i odjeljima čije rješavanje otključava put dalje. Ako ikoja bude nejasna , imate posebnu leću putem koje vidite skrivene poruke i upute.
Glavni fokus vizuala su detaljno modelirani i animirani predmeti inspirirani izumima iz 19.-og i početka 20.-tog stoljeća i ezoterijom. Soundtrack uglavnom čine ambijentalne skladbe s naglaskom na misterioznost.
Ok igra. Podsjetila me dosta na escape roomove, samo što ne bježite već idete dublje u sobe. Ostatak serijala će se odigrati naknadno.