Zadnje se igralo:
American Arcadia (PC) - Arcadia, grad budućnosti izgrađen krajem 1960-ih kao temelj novog američkog društva, čiji stanovnici uživaju u najmodernijoj arhitekturi i blagodatima najnovije tehnologije (ili barem onoga što su tvorci smatrali vrhuncem tada). Trevor Hills je 28-godišnji uredski radnik zaposlen u financijskom sektoru INAC-a, najveće IT tvrtke u gradu, te živi život u ritmu kuća-posao-kuća. Rutina mu biva prekinuta kad mu kolega (i jedini ljudski prijatelj) neočekivano izostane s posla te dobije poziv od nepoznate osobe da mu je život u opasnosti. Vidjevši da se ne radi o pustim pričama, Trevor postaje bjegunac i pritom saznaje veliku tajnu o svom rodnom gradu: Arcadia je u stvari najveći reality show na svijetu te da su najmanje popularni stanovnici "umirovljeni", tj. ubijeni. Angela Solano, tehničarka na emisiji i pripadnica aktivističke skupine, je odlučna da Trevor ne postane iduća žrtva.
American Arcadia je avantura koja kombinira dva žanra kako bi prikazala perspektive svoja dva protagonista. Kao Trevor će te bježati kroz Arcadiu u obliku 2.5D filmskog platformera dok su Angelini segmenti iz prvog lica te fokusirani na istraživanje okoliša i rješavanje zagonetki. Ima dijelova gdje su oba lika u doticaju, najviše u vidu Angelinog hakiranja elemenata Arcadie poput rasvjete, liftova i sl. Najzanimljivija instanca mi je bila kada istovremeno s oba lika morate izbjeći detekciju; s Trevorom prošuljati pokraj zaštitara dok Angelu ispituje njihov šef.
Grafički prikaz ne izuva iz nogu, ali mi se sviđa uporaba retrofuturizma 70-ih i art decoa u Arcadiji dok je vanjski svijet obilježen modernom arhitetkurom. Likovi su stilizirani; porporcije su realne ali glavna obilježja su im točkaste oči i nedostatak nosa. Glazbe se iskreno ne sjećam izuzev jedne r'n'b pjesme koja je ujedno i lajtmotiv za cijelu igru.
Iako je koncept miješanje žanrova dobra ideja, realizacija je mogla bit bolja izvedena. Trevorovi segmenti ne iskaču previše od ostalih filmskih platformera dok se Angeline dionice svode na walking sim s jednostavnim zagonetkama. Također mi je zasmetalo što igrine animacije i scene u kojima nemate kontrolu ne možete preskočiti, što zapravo do izražaja najviše dolazi kod ponovnog prelaska. Najveći motiv za prelazak mi je na kraju ispala priča; neće napraviti revoluciju u svijetu video igara ali je dobro napravljena.
Sve u svemu, solidan naslov za odigrat prek vikenda.
Thank Goodness You're Here (PC) - Igru sam prvi put vidio na ovogodišnjem Summer Game Festu, gdje mi je zapela za oko ali nisam bio previše zagrižen. Njezine recenzije su velikim dijelom bile pozitivne, našeg @prayer a je oduševila pa sam odlučio ju isprobat.
Thank Goodness You're Here je 2D platformer koji se odvija u Barnsworthu, tipičnom rudarskom gradiću na sjeveru Engleske. Vi preuzimate ulogu trgovačkog putnika poslanog u mjesto radi sklapanja važnog ugovora. Pošto nemate dogovoren sastanak s gradonačelnikom, prisiljeni ste kratiti vrijeme obilaskom naselja i druženjem s lokalnim stanovništvom koje od vas traži pomoć s progresivno sve čudnijim zahtjevima.
Gledano s mehaničke strane, TGYH je jednostavan naslov. Idete kroz 2D okoliš, bilo klasično platformerski ili iz izometrijske perspektive, preskačete prepreke i pljuskate stvari kao glavni način interakcije. Barnsworth je podijeljen na nekoliko dijelova koje će te obići više puta ali su dostupni isključivo linearnim putem. U slučaju povratka na neku lokaciju, nemate sustav fast-travela nego morate cipelcugom nazad.
Igrin glavni adut, koji je fokus marketinga i recenzija, je njezin humor. Temelj istog su apsurdne situacije u koje vas dovodi stanovništvo grada, tj. karikature engleskog društva, poput slaganja riba s cigaretama u ribarnici, smirivanje vlasnika voćarne jer ima komplekse zbog velike glave ili naplaćivanje parkinga patkama. Tome pridonosi umjetnički stil inspiriran britanskim slikovnicama i stripovima te kvalitetna glasovna gluma. Uz to, igra koristi arhivske audio i video snimke radi dočaravanja autentične britanske malogradske atmosfere.
Ok naslov ali me malo razočarao, s obzirom na recepciju. Samo platformiranje je tu reda radi, a većina šala su izazvale nikakvu ili mlaku reakciju. Pošto mi apsurdizam i britanski humor nisu strani, šteta.
Coyote: An Old West Vignette (PC) - Point & click avantura u kojem kao bivši maršal lovite opasnog bjegunca. Postulati žanra su tu, ali su me iznenadile dvije stvari:
- uporaba glavnih i sporednih zadataka
- više mogućnosti za rješavanje problema
Pošto se radi o kratkom naslovu, one vam daju motiv za ponovne prelaske. Također me iznenadila i produkcija. Grafički se miješaju 2D rukom crtane likove i 3D okoliš a sam art design podsjeća na vestern verziju Full Throttlea. S audio strane imamo par free-use skladbi koje doprinose atmosferi te, malo neočekivano, solidnu glasovnu glumu.
Ugodno iznenađenje. Nekak mi igra ostavlja dojam demoa ili koncepta te se ne bi bunio proširenoj verziji. Coyote možete besplatno isprobati na Steamu ili itch.io.