Zadnje se igralo:
Tiny Toon Adventures: Babs' Big Break (Game Boy; emulator) - 2D platformer baziran na crtiću Tiny Toon Adventures (poznatiji na našim prostorima pod nazivima Zekoslavne priče i Zekoslavci). Dok sam si skupljao GB igre za igrat u siječnju, na BBB sam naletio u jednom članku o najboljim igrama za Game Boy. Tad sam ju preskočio ali me je zaintrigirala jer mi je priloženi screenshot izgledao jako poznato te nisam bio siguran da li sam ju igrao kao klinac. Odlučio sam riješiti misterij te sam utvrdio da ju jesam igrao prije, jer su mi neki dijelovi bili poznati ali nisam 100% siguran dal sam ju prešao.
Kao što piše u naslovu, Babs' Big Break se vrti oko Babs Bunny, glavne junakinje crtića (zaboravio sam hrvatska imena pa pišem originalna). Babs želi postati glumica te odluči svratiti do popularnog lokalnog kazališta gdje smatra da ju čeka velika prilika za pokretanje karijere. Troje njezinih prijatelja (Buster Bunny, Plucky Duck i Hamton J. Pig) se boje da joj se nešto ne dogodi na putu te odluče ju, radi njezine sigurnosti, potajice pratiti do odredišta.
BBB je pretežito jednostavna igra. Imate 4 nivoa koji se sastoje od segmentiranih dionica te su slično strukturirani. Idete linearno od točke A do točke B uz pokoje skretanje u bonus sobe, imate nepremostivi dio koji postane prolazan kada pronađete jednog od četiri posebna lika (unikatni po nivou) te ga dovedete do njega i na kraju imate boss borbu. Tijekom igre možete mijenjati likove čija je jedina razlika njihov poseban napad. Buster baca mrkvu u luku, Plucky ananas koji se odbija od tla, a Hamton koristi lubenice poput kugli za kuglanje.
U nivoima možete pokupiti srčeka za obnoviti zdravlje, voće i povrće (municiju), veliko srce koje daje health bonus do kraja nivoa i dragulje kojima plaćate mini igre te otključavaju alternativni završetak (ako ih imate dovoljno). Od mini igara imate utrke gdje za trk morate, u klasičnoj Konami maniri, brzo stiskati gumbe i varijantu whack-a-molea, igre gdje morate čekićem udarati po beštijama koje izlaze iz rupa. Nagrade za igre su vam municija, obnovlja zdravlja i dodatni životi.
Vizualni dizajn likova je dobro prenesen iz crtića, kako u spriteovima tako i u profilnim slikama. Pozadinama i ostalim elementima u je dano malo manje pozornosti, ali ima zgodnih detalja poput zlog osmijeha u otvorenom plamenu na nekim nivoima. Temelj glazbene kulise je uvodna špica crtića, ali ima i solidnih originalnih skladbi.
Ok platformer, ništa ekstra. Poput Kirby’s Dream Land, solidan izbor za početnike u žanru dok bi drugima možda bio prelak.
Ctrl Alt Ego (PC) - SF immersive sim. Za CAE sam saznao putem par članaka o skrivenim PC draguljima iz 2022. godine te mi ju preporučio i @krpa . Recenzije i dojmovi igrača su bili pozitivni, izgledalo mi je zanimljivo pa sam odlučio isprobati.
Ctrl Alt Ego je smješten u daleku budućnost gdje su ljudi razvili tehnologiju digitalizacije svijesti što praktički omogućuje besmrtnost. Vi preuzimate ulogu beztjelesnog ega koji se probudi na nepoznatoj mu svemirskoj stanici. Uskoro vas kontaktira Dr. Everyman, izumitelj tehnologije prijenosa, te objasni kako vas je on prizvao na stanicu jer treba pomoć s određenim stvarima.
CAE mi je najlakše opisati kao miks System Shocka i Messiah. Glavna mehanika igre je zaposjedanje i upravljanje raznim uređajima, strojevima i robotima koji se nalaze na stanici. Resurs koji vam to omogućuje je ego, a dobijete ga skupljanjem u okolišu, izvršavanjem zadataka i kod preuzimanja određenih uređaja. Većinu igre će te ipak provesti u unikatnoj BUG jedinici, lebdećem robotu koji izgledom malo vuče na bubu. Ona ima mogućnost instalacije i nadogradnje programa koji joj daju razne sposobnosti poput leta, teleportacije, miniranja ili sačmarice. Na taj način si možete složiti konfiguraciju koja odgovara vašem stilu igranja.
Nivoi su dizajnirani tako da svakih par soba imate problem koji morate riješiti, poput stražara ili zaključanih vrata. Izuzev linearnijeg uvoda, svaki problem ima više rješenja. Npr. morate proći kroz sobu koju čuva stacionarni robot. Možete napraviti sljedeće:
- Uništiti ga eksplozijom, sačmaricom ili drugim metodama.
- Kamuflirati se i prošetati pored
- Staviti kutije ispred njega da mu zablokirate senzore
- Zaposjednuti ga
- Zaposjedat druge uređaje u blizini i okolnim putem doći do cilja
Kako napredujete kroz igru, situacije postaju kompleksnije te se pojavljuju i alternativni ciljevi.
S umjetničke strane, Ctrl Alt Ego vuče inspiraciju iz niskobudžetnih britanskih serija iz 80-ih i 90-ih poput Doctor Whoa i Crvenog Patuljka. Kod robota prevladava grubi geometrijski dizajn, računala su kockaste mrcine sa integriranim disketnim pogonom a displeji i tableti liče na CRT monitore. Soundtrack se pretežno sastoji od electro pop skladbi, zvučni efekti su miks ljudske imitacije i snimanja buke iz kućanstva dok glasovna gluma balansira između humora i pretjerane dramatičnosti.
S obzirom na mišljenje ljudi na netu da se radi o najboljem immersive simu unazad par godina (ako ne i ikad?), Ctrl Alt Ego me razočarao. Nije nikako loša igra te ima neke solidne koncepte i elemente, ali ničim me nije izula iz cipela. Sve mi je više-manje bilo ok, no čekao sam to nešto što je očaralo ljude. Nakon sedam sati igranja sam došao do dijela koji me dizajnom podsjećao na System Shock i mislio sam da je to to, ali mi se nije više dalo igrat. Šteta, s obzirom da mi je sve o igri bilo privlačno. Ako vam igra zvuči zanimljivo, zanemarite moje trabunjanje te slobodno isprobajte demo na Steamu.
P.S. Igra je kao moj prijedlog bila izglasana na prošlomjesečnom Game Clubu kolege @alexy . Nakon što je stavio obavijest na Twitter, usred snimanja smo saznali da ju je dev retweetao. Mogu samo zamisliti njegov izraz lica dok je pokušavao odgonetnuti što pričamo.
Crow Country (PC) - Survival horor od SFB Games (Super Flash Bros za ekipu s Newgroundsa), studija najpoznatijeg po Detective Grimoire serijalu. U listopadu sam igrao demo igre nedugo nakon Steam Next Festa, a kad je izašla prije dva tjedna, odlučio sam se počastiti.
Atlanta, Georgia, 1990. Prošlo je dvije godine od kad se iz neznanih razloga zatvorio Crow Country, donekle popularan lokalni lunapark. Edward Crow, vlasnik i osnivač parka se povukao iz javnosti te je nedugo prije početka igre prijavljen njegov nestanak. Tu na scenu stupa Mara Forest, novopečena FBI agentica, poslana da istraži slučaj. Iako predana poslu, ona ima osobne razloge koji ju motiviraju da pronađe nestalog biznismena i otkrije tajnu iza zatvaranja parka.
Kada prvi put krenete igrat, dvije stvari će vam zapeti za oko. Prva je grafički stil. Očita je inspiracija naslovima sa starijih konzola, emulacija rezolucije CRT ekrana te bi rekao da je Alexiusova izjava da izgleda kao originalni Final Fantasy VII dobar opis, Druga stvar koju će te primijetiti je izometrijska perspektiva i mogućnost slobodnog rotiranja kamere. Prostorije u igri su napravljene u stilu detaljnih diorama pa je promjena kuta gledanja nužna kako ne bi ste propustili nešto bitno ili korisno.
Što se tiče gameplaya, Crow Country bi opisao kao chill posvetu prvim trima Resident Evil naslovima. Level dizajn (jedna lokacija s povezanim segmentima koja se sastoji od podzemnog i nadzemnog dijela) i stil priče vuku inspiraciju iz jedinice dok borba i sustav nadogradnje oružja podsjećaju na druga dva naslova.
Temeljna jezgra igre je istraživanje dok ne naletite na zaključani dio, pronalazak i rješavanje zagonetke čije rješavanje rezultira predmetom za daljni napredak, borba s raznim neprijateljima, izbjegavanje zamki i tako do kraja. Standardno za žanr. Glavni alat koji će vam pomoći u svemu tome je Marin pištolj. Osim ophođenja sa spodobama, njime okidate zamke (koje mogu naštetiti i čudovišta), razbijate spremnike s predmetima te pucate na elemente u okolini kako bi riješili neke zagonetke. Imate i drugih oružja u igri, ali pištolj ima prednost da, ako ostanete bez metaka, možete obnoviti zalihu municije kod Marinog auta. Samo ciljanje je slično PS 1 Resijima; stisnete R1 da dignete oružje te s lijevom gljivicom nišanite, samo što možete slobodnije ciljat. U postavkama imate izbor između klasičnih ili modernih kontrola za pucanje (prednji gumbići ili L-R tipke) i, naravno, ne možete se tada micati.
S druge strane, zagonetke nisu previše komplicirane te će te naći bilješke sa savjetima ili direktnim rješenjem. One koje su vezane uz tajne su malo teže ali nikako nepremostive. Ako pak zapnete u igri, imate aparate gatare koji vam kažu kuda morate ići i što napraviti, ali ih možete iskoristiti maksimalno 10 puta kroz igru.
Iznenađujuće lagana igra. Osim ranije navedenih stvari, imate petnaest tajni koje možete naći na svoju ruku ili pomoću mape koja detaljno pokazuje njihove lokacije. Uz to, možete u opcijama uključiti dodatne živote i ako vam to nije dosta, na početku igre birate između survival horor ili istraživačkog načina igre, koji miče sva čudovišta. Rekao bih da je Crow Country dobar uvod u žanr za nove igrače, dok bi veteranima mogao zasmetat manjak sadržaja. Igra ima sustav ocjena gdje dobijete bonus stvari ovisno o rezultatu te mi je bilo potrebno oko 9 sati i dva prolaska da vidim sav sadržaj u njoj. Unatoč tome, radi se o simpatičnom naslovu za koji mi nije žao što sam ga odigrao. Nedavno je izašao Hard Mode pa bi preporučio da krenete s njim ako želite izazov.