Alrighty so upravo sam završio Serious Sam: Siberian Mayhem (a prije njega sam dovršio Serious Sam 4) pa evo dva mini review-a
Serious Sam 4 - Naš dragi, domaći Croteam, 2020.

Od malena sam bio fan Serious Sama, od kad sam imao komp, TFE HD je jedno od prvih igara koje sam non-stop igrao, do dan danas bih se usudio reći da neki od efekata u HD verzijama TFE i TSE su beauuuuuutiful, a soundtrack da ni ne spominjem. Meni je on tamo gore uz Mick Gordonov Doom (+ Eternal), tip FPS glazbe kojeg možeš slušat na mobu kad god ti treba neke motivacije tako da barbi Mravuncu, kapa dolje za njegov rad na serijalu!
Od kad je SS3 izašao i krenuo s novim art styleom i promjenom u tonu igre, bio sam mrvicu weirded out jer je tonal whiplash sa prijašnjih SS igara i trojke bio insane. (Also, marketing slogan je bio: "No cover, all man." al je igra imala podosta hitscan nepijatelja? Ooookay?) No, osobno, igra je bila enjoyable, mada nešto manje nego prijašnje igre imho (podzemne tomb sekcije, neki od prvih par levela su bili doista klaustrofobični…)
Pre-prequel?
Serious Sam 4 je smješten kronološki prije trojke, a radnja/leveli vode kroz Rim, Francusku i snježnu Tungusku. Kad je u pitanju raznolikost levela, SS4 je step-up za razliku od trojke. Ovdje, Sam nije ni zakoračio u Egipat ali kroz igru razni audio logovi i papirići vole non-stop aludirati na događaje koji će se dogoditi.
Interview with a vampire cardboard cutout
U usporedbi s prijašnjim igrama, stavljen je veći naglasak na likove i cutscene. Pojavljuju se likovi koji su su bili i u trojci (koji doslovno krepaju u prvih 10 minuta igre). Svaki lik ima svoju monotonu osobnost koje se svaki drže ko pijan plota i par one-linera koji će konstantno ponavljati usred borbe.
Ne volim biti negativan ali stvarno ne vidim šta je Croteam htio postići s povećanim fokusom na likove u Serious Sam igri, nema ikakvog benefita za njihovo uključivanje i ulaganje resursa u njih, pošto je serijal više povezan s boomer shooterima of yesteryear nego s karakteriziranim likovima i nekom pričom koja je dublja od premise: Kill aliens. Sve šta je Croteam učinio s time je pucao sebi u nogu.
Kad smo već kod likova, animacije u cutscenama su im samo…. Eugh. Samo lagano mašu rukicama, kreću se vrlo čudno a koža im ima čudni, plastični izgled. Izrazi lica i njihove oči (ako ih ne skrivaju sunčane naočale) izgledaju kao da su paralizirani od straha.
Kao pozitivu mogu navesti da su dosta dobri meat shieldovi u djelovima igre kad imate AI companiona sa sobom u levelu.
The hills are alive with the sounds of AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Phew okay, a sad na nešto bolje, gunplay i gameplay. Na svu sreću, tu se Croteam držao poznatog. Odmah ću reć, ako volite Serious Sam gameplay, četvorka daje više istog, osim par novih oružja i šta su ovoga puta uzeli par ideja od DOOMa (2016.)
Klasični pump-action shotgun sad ima grenade launcher za crowd control ili dealanje više damagea pojedinom neprijatelju. Rocket launcher sad može pripremit do 5 raketa i istovremeno ih ispalit uz lock-on, grenade launcher ima cluster bombe koje su bomba wink wink za crowd control, lasergun sad ima deathray koji guta njegov ammo al dere kroz sve.
Pimp my Sam & your upgrade is in another castle!
Jedan od noviteta u serijalu su skill points, koje igra daje kroz levele a više kroz side questove koji se pojavljuju u svakom levelu. Neki su u stvari vrlo dobrodošli, poput random šanse da neprijatelji dropaju male količine metaka, armora ili zdravlja i dual wielding(!!!!) dok neki skillovi su malo manje vrijedniji, barem u usporedbi s ovima. (npr. moći iščupati prometni znak i mlatit neprijatelje s njima ili mogućnost melee killova na većim neprijateljima, samo šta za razliku od Dooma, ovdje te ganja još 500 neprijatelja u isto vrijeme i stati na sekundu je još gora ideja. Side Questovi su u suštini samo neki mali objective koji s kojim ćete se zabavljati dodatnih 20 minuta a zauzvrat dobiti skill point ili weapon mod ili jedan od raznih gadgeta koje možete iskoristit kad zagusti (a u Serious Sam igrama uvijek zagusti što ste bliže kraju).
Go, go (Serious) gadget!
Da malo začine gameplay i nude olakšicu igračima, Croteam je dodao razne ofzenzivne, utility i healing gadgete u igru. Ima ih jedno 9, a samo neki od njih su inekcija koja daje 50HP nazad (najviše sam ovo koristio, ne mogu opisat koliko sam sretan šta ovo postoji u igri), extra life, mini NUKE (u suštini Serious bomb iz prijašnjih igara), hologramski decoy (Imali smo holoduke kod đuke, a sad imamo holosam?) itd…
Kao consumables, super su za iskoristit kad situacija nije u Vašu korist i izvrstan su novitet u Serijalu.
The good, the bad and the ugly and dead alien
S novom Serious Sam igrom imamo i novi enemy design. Većina starih neprijatelja se vraća, te su neki imali glow-up💅 ✨ a neki kao da su se umivali u rezaču papira.

Kad Vas ganja horda od 500 čudovišta imat ćete samo djelić sekunde za odlučivanje koga ćete nahraniti barutom i zato visual clarity je izuzetno bitna stvar u ovakvim igrama. Serious Sam skoro pa i nikad nije imao problema s time, jasni oblici i jake boje su prisutni kod skoro svih neprijatelja i izuzetno ih je lako raspoznati. Problem dolazi kod low-level "fodder" neprijatelja, u TFE beheaded neprijatelji su se razlikovali po svojim majicama (ljubičasta- slabi projektil, crvena - firecracker, 5 projektila po podu, zelena - bombardier, baca granate i eksplodira kad umre) S novim smjerom u art styleu, postalo je teže razlikovati takve (i druge) neprijatelje. Ovoga puta imamo i nove neprijatelje, a i reworkani su par prijašnjih. Novi neprijatelji su uglavnom varijacija na neke od već poznatih neprijatelja, recimo "processed" koji su bili često prikazani u marketing materijalima su samo slabija verzija već poznatih (i omraženih) kleerova.

We are LEGION… And we are man- Well no it's just a few of us. & Level """design"""
Sjećam se u raznim intervjuima da se spominjao takozvani Legion system, s kojim je Croteam mogao istovremeno pokazati tisuće neprijatelja s kojima se možemo klat. Molio bih Vas da izbacite sliku toga iz glave jer se to ne pojavljuje igdje, čak ni u zadnjem levelu, gdje bi se očekivala neka klimaktična grand bitka.
Dok sam igrao, pratio me čudan i "uncanny" osjećaj kako uopće ni ne prolazim kroz igru i kako je svaka bitka bila ista. Na kraju sam shvatio da veliku većinu igre samo prolazim kroz ogromna i prazna polja. Moglo bi se argumentirati da je cijeli Serious Sam serijal prepun tih praznih polja, no u četvorci problem je još veći (pretpostavljam zbog većih i dužih levela).
Personal likes & dislikes
+ Good ol' shooty shooty
+ Dual wielding, super ideja!
+ Weapon mods, sviđa mi se taj trend u novijim shooterima
+ Gadgets, variety is the spice of life, kažu.
+ MECH & vehicle sections!!
+ Zadnji boss je fun
+ Side quests / objectives - dobar koncept, ne baš najbolja izvedba
+ Neprijatelji sad imaju "weak points" s kojim brže padaju kad ih se tamo puca
- Fokus na likove koji ne vodi nigdje
- Preformance je stvarno bio trn u oku dok sam igrao
- Nikakav level design, nisam uživao u prolasku levela
- Osvjetljenje nije za pohvalu, na žalost
- Nedostatak identiteta, se itko sjeća malih refrenci u imenima neprijatelja ili 10 lipa kao score pickup u SS2? Takvih stvari skoro pa i nema više
- Secret areas u igri su postali vrlo monotoni, nisu više šašavi ili da se referiraju na nešto (osim možda par njih)
- Weapon spread kod nekih oružja (kad već moramo reloadat , zašto barem ne možemo ignorirati realizam i vratiti se na dobar stari laser-accurate hipfire? Dual wielding je još gori, ako ono šta pucaš nije pred nosom, nema šanse da ćeš to pogodit)
- Soundtrack je bland i ne mogu se sjetiti itijedne pjesme iz igre, za razliku od TFE, TSE, 2 i 3
Sve u svemu, kao fan Serious Sama, četvorka me nažalost čak i razočarala s njezinim problemima i odlukama Croteama. Ne znam gdje planiraju dalje sa serijalom (ako uopće planiraju ić dalje) ali stil i odluke koje nose još od Serious Sama 3 mi ubijaju potencijalni hype.
Ali ako Vas grebe za nekim Serious Sam style shooterom, prešli ste klasike zilijun puta, a dvoumite se između četvorke i njenog standalone expansiona, kažem Vam, uzmite expansion? Why? Weeeeeeeell…
Serious Sam: Siberian Mayhem, Timelock studio i Croteam, 2022.

Puno kraći od igre od koje preuzima sav gameplay i ostalo, ali bogami i puno bolji. Sa samo par novih neprijatelja i jednim novim oružjem (i par reskinova), Timelock studio u samo 5 levela uspijeva stvoriti Serious Sam iskustvo koje je ne samo dobro, nego i zabavno!
In medias res
Kronološki, igra je smještena između zadnjih dva-tri levela četvorke, kao neki "lost chapter" i kreće se s ponovnim sakupljanjem oružja i eskalacije u borbi. Pošto je expansion i Timelock studio se sastoji od raznih modera Serious Sam igra, očekuje se već neko znanje od igrača i početak je malo teži u usporedbi s prijašnjim igrama.
In alien-invaded Russia, level designs you!
Level design u Siberian Mayhemu već ima nalik na nešto, kroz levele se osjeti kako se lagano ide kroz tundru i od bogu-iza-nogu rafinerija ide se kroz napuštena sela, pa sve do gradića na kraju igre. Iako ima ogromnih praznih polja, nisu više toliko česta, a ni velika. Leveli sad imaju više zanimljivosti u sebi. Zadnjih par levela sa zgradama i arhitekturom me podsjećaju na Half Life 2 i Stalker serijal (Joj kako mi se sad igra HL2 opet). Čak se u par navrata pojavljuju jump pads! Ti trenuci su mi bili ful zabavni. Side Questovi su sada zapravo i questovi! (npr. istraživanje bunkera dok ne naletiš na teleport na samom dnu, pa onda imaš boss fight s dva ogromna čudovišta)
Serious Secret!
Jedna od manjih stvari koje mi je smetala u četvorci bilo je nedostatak cool secreta u igri. Čim sam otkrio jedan secret u prvom levelu, bio sam odmah uvjeren da neću biti razočaran s ovom igrom kao što sam bio s četvorkom. Ovo jednostavno moram podijelit s Vama (U jednom od prvih par levela, ima jedan secret na početku u kojem se nalazi C4, ako ga pokupiš i odneseš na jedan skriveni zid na samom kraju levela, otkrit ćeš tunel koji vodi u retro Serious Sam TFE sobu s neprijateljima, sound effectovima i glazbom!)
Max Sam, dearest of all my friends
I u expansionu se pojavljuju likovi, samo šta se upoznajemo s njima licem u lice tek nakon par levela. Dijalog nije toliko loš ali najdraži mi je Ledov, a glas mu daje fenomenalni Gianni Matragrano koji je u Ultrakillu i hrpi drugih igara.
Same - Same, but different
Dok Siberian Mayhem popravlja puno stvari koje nisu baš štimale s četvorkom, na žalost u nekim aspektima pati i od istih problema. Preformance je i dalje razočaravajuć. Weapon spread je i dalje podosta prisutan no s drugačijim pristupom enemy placementu, nije toliki problem. Soundtrack u igri je možda mrvicu iznad četvorke ali i dalje nema taj "oomf" kao prijašnje igre.
Personal likes & dislikes
+ Puno bolji level design
+ Secrets u igri su puuuuno više različiti nego četvorka (secret boss fights, reference na druge igre, slavska mitologija…)
+ Novi weapon je bolesno dobar
+ Novi neprijatelj ima introduction kao mini-boss pa onda postaje regular enemy, volim kad igre to rade
+ Nema više Kleer hordi koje Croteam famozno voli stavljati u skoro svaki level
+ Igra te nagrađuje s character skinovima za neke stvari, čak postoje i unlockables i cijeli NG+ sistem koji podsjeća na Dark Souls! Insane!
- Preformance i dalje nije dobar
- Nezapamtljiv soundtrack
Summa summarum, Siberian Mayhem je stvarno upgrade u usporedbi s četvorkom, apsolutno bi ju preporučio nad četvorkom bilokad!
Good old fashioned Serious Sam gameplay, just more of it, and in many cases, better.
Hvala na čitanju ljudi!
Zašto sam ovo pisao do 4 ujutro. FML.