Prije četiri tjedna se igralo:
Lacuna (PC) – SF avantura s elementima političkog trilera i filma noir. Radnja je smještena u sunčev sustav u kojem se za političku i gospodarsku nadmoć bore dvije planetarne sile koje imaju kolonije po planetima. Vi preuzimate ulogu Neil Conrada, agenta vrhovne državne agencije Federacije koji dobiva zadatak osiguranja sastanka vlade i zastupnika kolonije koja želi neovisnost od matice. Kako biva u ovakvim pričama, zastupnik biva ubijen prije sastanka s predsjednikom te je na vama da otkrijete ubojicu te sve zavjere vezane uz zločin.
Lacuna je podijeljena na uvod, koji služi kao tutorial i tri poglavlja, svako u trajanju cca 2 sata. Tijekom njih će te dobiti zadatke koje rješavate razgovorom s raznim likovima i istraživanjem dvo dimenzionalnih lokacija nakon čega ispunjavate formular s odgovorima. Vidi se i inspiracija Telltalovim naslovima, ponajviše u sustavu razgovora gdje rečeno ne možete povući te isključivom uporabom autosavea za spremanje napretka kroz igru. Lacuna se hvali s osam različitih završetaka ali oni više ovise o odlukama kod tri situacije nego o vašem sveukupnom ophođenju kroz igru.
Grafički igra koristi pixel art gdje je okoliš detaljniji od likova dok se soundtrack sastoji od jazz skladbi.
Ok igra, ništa posebno. Od noira bi rekao da jedino imate monologe glavnog lika dok aspekt političkog trilera je razrađeniji ali samo pisanje nije baš pamtljivo.
Prije tri tjedna se igralo:
Phoenix Wright: Ace Attorney (PC) – Za Phoenix Wrighta sam čuo putem raznih web stripova i memeova ali do sada nisam igrao nijednu igru iz serijala, prvenstveno jer nisam imao Nintendo DS. Prije dvije godine sam kupio na Steamu Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy koja se sastoji od prve tri igre ali je skupljala digitalnu prašinu dok ju nisam izvadio iz naftalina za Game Club kolege @alexy .
Za one koji ne znaju Ace Attorney serijal, radi se o seriji igara nadahnutim sudskim dramama s naglaskom na dvobojima suprotstavljenih odvjetnika. U prvoj igri preuzimate ulogu Phoenix Wrighta, novopečenog odvjetnika branitelja koji uz pomoć mentorice Mie Fey pokušava ploviti vodama pravosuđa. Igra je izvorno izdana za Game Boy Advance te se sastojala od četiri epizode, pa je kasnije portana na Nintendo DS s dodatnom epizodom te je ta verzija uključena u ovoj kolekciji.
Gameplay se sastoji od dva dijela. Prvo će te biti upoznati s parnicama, koje se sastoje od slušanja izjava osoblja i svjedoka, pritiskanja potonjih da bi ste našli neku diskrepanciju i prezentiranja dokaza koji mogu dokazati vaše stajalište. Od drugog slučaja nadalje, imate i istraživački dio gdje istražujete lokacije, ispitujete razne likove i skupljate dokaze kako bi ste se pripremili za ročište i što bolje obranili vašeg klijenta. Iako navedeno zvuči suhoparno, ekipa iz Capcoma ih je uspjela učiniti zanimljivima predstavljajući ih u visual novel obliku gdje balansira između dramatizacije i apsurda. PW:AA možete zamisliti kao sezonu serije koja možda nema najbolja radnju ali zbog upečatljivih likova i neobičnih zapleta želite vidjeti što će se iduće dogoditi.
Na grafičkom frontu imamo zanimljiv slučaj. Igra koristi 2D okoliše i likove s povremenom animacijom koji su u remasteru prikazani u visokoj rezoluciji dok GBA i DS verzije koriste pikselizrani look koji mislim da bolje paše. Svakako valja spomenuti iznenađujuće dobar soundtrack koji dobro dočarava različite scene poput uvoda u suđenje, napetosti tijekom slušanja svjedoka ili slavodobitnog dokazivanja istine.
Dobra igra te mi je jasno zašto je postala hit na Internetu. Jedina zamjerka koju imam je nestabilnost PC verzije kolekcije; sklona je greškama koje će ugasiti igru ili srušiti komp a ponekad će raditi bez problema. Sreća u nesreći je da možete sevajt napredak u skoro bilo kojem trenutku.
Neversong (PC) – 2D akcijski platformer u kojoj vodite dječaka Peeta kroz imaginarnu verziju njegovog rodnog mjesta nastalog kao posljedica pada u komu. Zadnje što se sjeća je napad nepoznate osobe na njega i njegovu prijateljicu te vam je cilj njezin pronalazak.
Gameplay ne odskače previše od ostalih predstavnika žanra; idite kroz povezani svijet obavljajući razne zadatke, borite se neprijateljima, dobivate opremu kojom napredujete dalje i dopirete do skrivenih dijelova nivoa za collectiblee te tako do kraja igre. Sustav borbe je jednostavan, a platformiranje malo aljkavo što dolazi do izražaja kod zahtjevnijih dionica.
Neversong mi je ostavio sličan dojam kao Pinstripe, prethodni naslov Atmos Gamesa; zanimljiva premisa i solidni vizuali ali osrednja igrivost. Za idući naslov imaju planiran FPS pa me zanima kako će ispast.
Pretprošli tjedan se igralo:
Phoenix Wright: Ace Attorney – Justice for All (PC) – Drugi nastavak Ace Attorney serijala. Jako je sličan originalu ali ima jednu i pol novu mehaniku (mogućnost otkrivanja laži i prezentiranje profila osoba kao dokaz). Slučajevi su kompliciraniji, što i uključuje tutorial koji je prezentiran na zanimljiv način. Grafički je sve isto, soundtrack dosta pjesama posuđuje ali ima i svoje skladbe koje mi ipak nisu na razini onih iz PW:AA.
Pola prve trilogije odigrano te će se odigrati i trojka, ali prvo…
Prošli tjedan se igralo:
Röki (PC) – Avantura inspirirana skandinavskim folklorom. U Rökiju preuzimate ulogu tinejdžerice Tove koja s bratom Larsom i tatom Henrikom živi u nordijskoj kući na osami. Jedne noći se pojavi divovsko biće koje im razori kuću i otme Larsa te se Tove dade u potjeru koja završi prolaskom kroz portal te buđenjem u svijetu u kojem žive stvorenja iz nordijskih legendi i bajki. Pronašavši se na nepoznatom mjestu, Tove hrabro kreće u potragu za bratom i načinom za povratak kući.
Zbog screenshotova sam mislio da se radi o filmskom platformeru poput Planet of Lana ali se ispostavilo da se radi o point & click avanturi bez point & clickanja (Grim Fandango, Escape from Monkey Island). Krećete se kroz 3D krajolik, razgovarate s brojnim likovima te rješavate zagonetke. Poput „pravih“ point & clickova, također skupljate predmete koje spremate u inventar i koristi na druge predmete ili okoliš. Zagonetke nisu jako komplicirane ali morat će te malo mućnut glavom u nekim slučajevima. Da bi vam bilo malo lakše, pritiskom na L3 se označuju elementi u okolini na koje možete djelovati ili detaljnije provjeriti.
Grafička strana je dobro odrađena. Igra uspješno dočarava bajkoviti izgled dizajnom likova i okoliša te uporabom šarenog raspona boja i prigušivanja ili jačanjem tonova istih. Animacije su dobro odrađene, začuđuje za manji studio, ali ima slučajeva nezgrapnosti, ponajviše kod tranzicija u vidu penjanja. Soundtrack je solidan miks skladbi na klaviru, ambijentalne glazbe i skandinavskog folklora koji paše i doprinosi atmosferi ali nije mi ostao u sjećanju kao @Kikiller -u. Röki također ima glasovnu glumu, ali je ona ograničena na izgovaranje imena, uzdahe ili druge zvukove tijekom promjena textboxeva.
Sve u svemu, solidna igra.