Prošli tjedan se igralo:
Yomawari: Night Alone (PC) – Izometrična horor avantura od Nippon Ichi Software, studija poznatog po RPG igrama, od kojih su najpoznatije Disgaea serijal. Na Y:NA je pala čast da mi otvori ovogodišnji 👻 🦇 🎃 Spooky month! 🎃 🦇 👻 , iako više nije listopad. Planirao sam počet prije dva tjedna, ali se otegnulo zbog drugih igara.
Igra je smještena u neimenovani japanski gradić te se vrti oko djevojčice kojoj pas pobjegne nakon nesreće tijekom večernje šetnje. Vrativši se doma bez psa, njezina starija sestra kreće u potragu za njim ali kako sati odmiču, postaje sve mračnije, a sestre još nema nazad. Vidjevši da nema druge opcije, djevojčica kreće u potragu za sestrom i psom ali ubrzo spoznaje da noću mračnim ulicama njenog gradića lutaju duhovi od kojih većina ne voli prisustvo ljudi.
Gameplay se sastoji od istraživanja, tj. lutanja gradom, izbjegavanja neprijatelja te odrađivanja različitih zadataka. Glavno oruđe u ophođenju s igrinim svijetom je baterijska svjetiljka koja vam otkriva predmete, stvari koje nude interakciju (vrata, oglasne ploče, grmlje, itd.) te veliki broj duhova, inače nevidljivi golim okom. Duhovi su vam glavna prepreka u igri jer im ne možete trajno nauditi a ubiju vas jednim dodirom. Kada naletite na duha, opcije su vam: bijeg, skrivanje ili odvraćanje pažnje bacajući neki predmet. Valja spomenuti da imate i ograničenu staminu za trčanje koja se smanjuje i brže troši ako ste blizu opasnosti.
Igra je podijeljena na osam poglavlja (ako se računa i uvodni dio), svaki sa svojim ciljem. Problem je kod nekih poglavlja što njihov cilj zna biti nejasan, tj. ne znate gdje trebate točno ići. U tim slučajevima, igra od vas očekuje da landrate gradom dok ne naletite na skriptirani dio koji vam u stvari pokazuje da ste na dobrom putu. Napredak kroz igru možete spremiti samo u svojoj kući dok u gradu možete koristiti jizo kipiće (kipići budističkog monaha koji se štuje kao zaštitnik djece) kao checkpointove i fast-travel sustav; kad pristupite jednoj statui, možete se teleportirati do bilo koje druge koju ste našli.
S vizualne strane, igra koristi 2D pozadine za okoliš, chibi/dječji dizajn za glavne likove te miks tradicionalnog i apstraktnog za neprijatelje; npr. neki su preuzeti iz japanskog folklora, neki su čudnog oblika te imaju nalijepljene oči i/ili usta a neki su jednostavno jezivi dječji crteži. Za zvukovnu podlogu nemam puno za reći jer u igri imate samo zvučne efekte koji su ok dok će te glazbu prvi put čuti tek na odjavnoj špici.
Sve u svemu, ok igra. Premisa mi je bila zanimljiva, a kombinacija mračnih 2D pozadina te zvukova bez glazbe dobro dočarava jezivost lutanja praznim ulicama noću. Nastavak će se igrati u idućem izdanju Spooky montha!.
Near Death (PC) – Avantura iz prvog lica u kojoj preuzimate ulogu pilotkinje čiji se avion srušio blizu napuštene antarktičke baze te vam je glavni cilj preživljavanje.
Suštinu igre čine istraživanje baze, izvršavanje raznih ciljeva te izbjegavane smrti od hipotermije. U igri će te naći nekoliko alatki za pomoći, ali najvažnije su vam baterijska svjetiljka te prijenosni grijač koji efikasno možete iskoristiti samo u prostorijama koje su izolirane od vanjskih utjecaja. Za navigaciju bazom imate kartu, ali postoji caka; mapa ne pokazuje vašu trenutnu lokaciju nego smjer prema kojem ste okrenuti.
Igra ne izgleda pretjerano lijepo, ali dovoljno da dočara atmosferu. 3D modeli su ok, ali je više pažnje posvećeno vizualnim efektima i osvjetljenju. S druge strane, zvukovna podloga u vidu raznih efekata (hukanje vjetra, šum generatora, koraci po snijegu i betonu) i ambijentalne glazbe je dobro odrađena.
Zanimljiva mi je bila igra. Poput Night Alone, premisa mi je bila interesantna a egzekucija atmosfere odlična. Nema većeg osjećaja očaja i izolacije kada se dezorijentirate u mraku na putu prema odvojenoj zgradi dok vas šamara vjetar od 100+ km/h, putokazi na koje ste naišli pokazuju kontradiktorne smjerove a vid i sposobnost kretanja se postepeno gube zbog hladnoće. Zamjerke kod igre su mi povremena frustracija prilikom korištenja karte, kratkoća (2-3h) te što nemate puno razloga za ponovno prelaženje.
Sanitarium (PC) – Kultna horor point 'n' click avantura. Sanitarium sam prvi put vidio kao klinac u Hackerovom Help-lineu gdje je uz pitanje bio screenshot divovskog čovjeka kako probija iz zemlje. Igru sam probao igrati na predzadnjem kompu, ali mi se rušila prilikom intro videa i nikako nisam mogao riješiti problem. Par godina kasnije, odlučio sam ponovno okušati sreću i taman je došla ScummVM verzija koja mi radi bez problema.
Radnja igre se vrti oko čovjeka koji se nakon prometne nesreće probudi u umobolnici s amnezijom te pokušava otkriti tko je i kako je završio tu. Tijekom potrage, dospije u nekoliko čudnovatih lokacija s bizarnim stanovnicima te se postavlja pitanje da li je glavni lik lud pa mjesta predstavljaju njegovu slomljenu psihu ili stvarno ima sposobnost putovanja u druge svjetove.
Dopala mi se igra. Gameplay je blaga varijacija klasične p&c petlje, a štih joj daje podijeljenost na poglavlja; svako poglavlje je druga lokacija a nekoliko poglavlja čine segmente koji su u principu igre unutar igre. Santarium također nema kotač naredbi nego vam je glavna naredba pregled koja se nakon pregleda stvari pretvara u naredbu pokupiti/uključiti predmet ili razgovor (u slučaju osoba). Također, valja spomenuti da za kretanje morate držati tipku te će vam igra pokazati ako je predmet iskoristiv na određenom mjestu. Uz to, zagonetke su dobro dizajnirane te mi je drago da se igra ne oslanja previše na moon logic.
Kako se sastoji od raznih segmenata, art design crpi inspiraciju iz više izvora dok su poveznice pre-rendered pozadine i 3D modeli pretvoreni u spriteove. Soundtrack je ok, zvukovni efekti dobri a najviše me iznenadilo što cijela igra ima glasovnu glumu, uključujući glavni meni (što me malo prepalo prvi put).
Zamjerke su mi:
- Kretanje je nezgrapno, što je posebice vidljivo u dijelovima gdje morate oprezno manervirati.
- Teško je odrediti što je interaktivno jer se objekti ne ističu u pozadini a kursor ne ispisuje ime objekta kojeg ste označili.
Sve u svemu, preporuka.
P.S. Shout-out Chad Freemanu, glavnom programeru igre koji je u odjavnoj špici pod zahvale naveo, uz familiju, sljedeće: desni gumb miša, „anime chicks“ i Voodoo Extreme.