Prošli tjedan se igralo:
Edna & Harvey: The Breakout - Anniversary Edition (PC) – Remake naslova Edna & Harvey: The Breakout, prve igre njemačkog studija Daedalic Entertainment, koji je trenutno notoran zbog The Lord of the Rings: Gollum. Original nisam igrao, iako ga posjedujem skoro 7 godina, a remake sam nabavio prošle zime na akciji (nije se darivao prijašnjim vlasnicima, ali su dobili popust) pa sam ga odlučio odigrat.
Edna & Harvey: The Breakout je humoristična 2D point 'n' click avantura u kojoj igrate kao Edna, djevojka s amnezijom, koja se budi u nepoznatoj joj ćeliji umobolnice. Pošto se ničega ne sjeća, smatra da je nepravedno zatvorena, s čime se slaže Harvey, njezin plišani zec, te odluči pobjeći iz ludnice.
Gameplay je klasična p & c petlja s malo devijacije (imate segmente gdje izmjenjujete kontrolu među oba lika), ali najviše mi smeta način na koja je odrađena interakcija u igri. Prelaskom kursora na neki predmet ili osobu vam se pokazuje dvije opcije, defaultna interakcija te detaljniji izbor. Igra vam ne daje opis defaultne interakcije te ona varira od opisa predmeta do razgovora dok detaljniji izbor otvara krug koji pokazuje sve dostupne opcije. Sustav inventara mi je također nezgrapan. Umjesto drag & drop ili click pa click načina, predmet koji želite iskoristiti morate prvo equipat iz inventara pa će vam biti dostupan u krugu detaljnog izbora; ako želite iskoristiti drugi predmet, morate prvo zatvoriti krug pa onda opet otići u inventar radi equipanja pa onda opet u krug. Također mi se nije svidjelo što se nije mogao preskakati dijalog te što nema tipke koja označuje interaktivne elemente u scenama dok ih nisam našao igrom slučaja (uopće nije navedeno u opcijama).
S vizualne strane, Anniversary Edition koristi detaljniju verziju umjetničkog stila originala; karikaturistički dizajn likova i šarenilo boja. Sviđa mi se što igra mogućnost prebacivanja izgleda s nove na staru verziju u stilu remakeova prva dva Monkey Islanda. S audio strane, igra stoji malo lošije; glazba se ne ističe a glasovna gluma, zbog načina pisanja i izvedbe glumaca, mi je lošije kvalitete.
Igru sam igrao oko sat i pol te mi zasad daje dojam osrednjeg naslova. Unatoč slabom startu, nastavit ću je igrat jer me zanima kuda ide radnja te da li joj je opravdan status kultne igre.