Prošli tjedan se igralo:
Sheep, Dog 'n' Wolf [a.k.a. Looney Tunes: Sheep Raider] (PS 1; emulator) – 3D platformer s puzzle i stealth elementima. Kao klinac sam pratio razvoj igre u PSX-u i drugim časopisima, prvenstveno jer je za nju bila zadužena ekipa (barem izdavač) koja je napravila Bugs Bunny: Lost in Time (koja mi je bila super), ali mi je interes za SD&W pao kad sam saznao da neće biti čisti 3D platformer. Sad kad sam stariji i malo zreliji, odlučio sam joj dati šansu.
Igra je bazirana na crtićima o vuku Ralphu i ovčaru Samu (link na jednu epizodu), a premisa igre je da obojica bivaju pozvani na game show koji dijeli ime s igrom u kojem Ralph, tj. igrač, mora oteti sve ovce iz Samovog stada. Ovce su raštrkane na 16 nivoa (2 su tajna), a cilj svakog nivoa je čopiti jednu ovcu iz stada te s njom doći do kraja nivoa koji je označen krugom.
Gameplay se sastoji od lutanja nivoima u klasičnoj platformerskoj maniri, rješavanja zagonetki kako biste došli do ovaca ili jednostavno napredovali kroz nivo (puzzle elementi) te izbjegavanja Sama, najčešće šuljanjem i kamuflažom (stealth elementi). Kako bi vam posao bio lakši, dobivat ćete upute i savjete od patka Dode (Daffy Duck) koji ovdje ima ulogu voditelja game showa te koristiti brojne alate iz kataloga tvrtke Acme poput rakete za prelazak nepremostivih dijelova nivoa, različitih kostima, magneta, itd. Uz to, svaki nivo ima skrivenu stanicu za prijavu i odjavu s posla koja vam daje bodove koji služe za otključavanje ekstra stvari poput concept arta i drugih „making-of“ materijala ali i upute kako doći do tajnih nivoa.
S vizualne strane, SD&W ne izgleda loše za igru staru 21 godinu. Art style ne odudara previše od estetike Looney Tunes crtića a modeli likova, iako malo kockasti, su dobro animirani. Naravno, više pažnje je posvećeno glavnim likovima. Sa zvukovne strane, igra koristi klasične zvučne efekte iz crtića ali najviše pažnje mi je privukao soundtrack. On se prvenstveno sastoji od acid jazz i downtempo skladbi te ne bi očekivao od Looney Tunes igre takav soundtrack, osobito ako je bazirana na starijim crtićima.
Sve u svemu, svidjela mi se igra. Kako sam prolazio kroz nju, shvatio sam da Sheep, Dog & Wolf nije dizajnirana kao platformer s ubačenim Looney Tunes likovima nego više kao interaktivne epizode crtića te mislim da su devovi u tome uspjeli. Jedini nedostaci bi mi bile tehničke sitnice poput clippanja ili zblesiranja AI-a te povremena nejasnoća zagonetki.