Prošli tjedan se igralo:
Fae Tactics (PC) - Kako je @foggy -a čopio Nobody Saves the World, tak je mene čopio Fae Tactics. Kad sam počeo igrati, mislio sam odigrati pola sata prije spavanja pa se to odužilo na dva sata. Radi se o taktičkom RPG-u a la Final Fantasy Tactics ili naslova iz NIS-ovog opusa (Disgaea serijal, Phantom Brave, itd.). Igra vuče toliko inspiracije od navedenih naslova te ostalih predstavnika žanra s PS 1 i 2 da mi po izgledu izbornika, UI-a i gameplaya izgleda kao zagubljeni PS 2 naslov. Fae Tactics je smješten u svijet koji je dugo bio odvojen od magičnog svijeta posebnim vratima, no nepoznati počinitelj miče zaštitu s vrata te dolazi do apokaliptičnog spajanja svjetova koje rezultira velikim brojem poginulih te masovnim promjenama u okolišu. Novonastali svijet je miks fantasya, srednjeg vijeka i modernog doba; vojnici se mušketama i topovima bore protiv vila, zmajeva i drugih bića iz bajki dok na ulicama malih gradića možete vidjeti olupine automobila. Radnja se odvija godinama nakon spajanja te prati Peony, mladu vješticu, i njezinu potragu za svojom majkom. Kako upoznajete nove likove i rješavate questove, pojavljuju se nove niti priče koje daju širu sliku svijeta te daju naznake da bi majčin nestanak mogao biti povezan s događajima u svijetu (kako to uglavnom biva u RPG-ovima).
Borba može biti malo komplicirana ako niste nikad igrali strateški RPG ali igra vas ne bombardira informacijama odjednom već postepeno uvodi nove elemente. Većinu bitaka počinjete s Peony i još dva lika iz vaše družine plus do tri bića koje Peony može prizvati. Bojišta su podijeljena na kvadrate, razlikuju po tipu terena i visini a smještaj likova je predodređen. Jedinice na bojištu se razlikuju po nekoliko kriterija, ali najbitnija su tri:
- Mogu biti vođe ili podređeni. Ako jedna strana ostane bez svih vođa, izgubila je.
- Imaju jedan od 8 elemenata, od kojih je većina snažna protiv jednog a slaba protiv drugog ili drugih.
- Mogu napasti izbliza ili na daljinu.
Uz navedene kriterije, u borbama možete ostvariti bonuse poput napada s visine ili s leđa te raditi komboe pa dobrim planiranjem možete riješiti teže protivnike u jednom potezu. Također, Peony može jednom po rundi bacati čarolije koje možete ponovno koristiti nakon određenog broja rundi no gubite tu mogućnost ako ona biva nokautirana tijekom borbe.
Između borbi možete kampirati, tj. igrati memory, kako bi ste dobile bonuse za iduću borbu te craftati opremu s materijalima koje nađete na bojištima ili dobijete kao nagradu za questove koja također daje razne pogodnosti. U igri ne dobivate nikakve novce pa, osim materijala, na bojištima možete naći nove čarolije, kreature te svitke koje služe kao dodaci likovima (svitak se može jačati kada pokupite njegov duplić). Likovi također mogu dobiti dodatna oružja, ali sam skužio da su ona nagrada za questove.
S vizualne strane, igra je dost šarena te koristi pixel art za in-game stvari te crteže za dodatne scene i portrete tijekom razgovora. Malo mi dijaloški okviri upadaju u oči zbog neodgovarajućeg fonta i tipfelera (što je čudno pošto su devovi iz New Yorka). Soundtrack mi nije nešto ekstra ali služi svrsi. Sviđa mi se igra, ali me malo smeta što zapnem, karikiram, na svakoj drugoj borbi jer mi trenutna postava likova i oprema nije dovoljno jaka. U igri možete grindat ali je problem što neprijatelji skaliraju s vašim levelima te dođete skoro na isto. Utukao sam otprilike 20h u igru, a mislim da sam prošao tek oko 30%. Početni entuzijazam je malo splasnuo ali mi je i dalje zanimljiva te me zanima kako će završit.