Prošli tjedan se igralo:
Alan Wake's American Nightmare (PC) - American Nightmare sam mislio igrat odmah nakon što sam prošao originalnog Alan Wakea ali nisam bio raspoložen nakon završetka igre te sam uzeo malu pauzu od serijala. Skoro devet godina poslije, odlučio sam prekinuti pauzu kako bi završio serijal (zasad) te se pripremio za Control (zbog poveznica između igara). Iako nastavlja priču Alan Wakea, AM nije punokrvni nastavak nego više spin-off. Radnja se nastavlja na zadnji DLC originala te prati Alanovu borbu protiv svog zlog dvojnika u malom arizonskom gradiću. Ono što prvo upada u oči je razlika u tonu i stilu igre. Alan Wake je bio akcijski triler inspiriran djelima Stephena Kinga u kojem je fokus bio na priču i atmosferu dok je American Nightmare arkadna pucačina inspirirana filmovima Quentina Tarantina s naglaskom na akciju. Gameplay loop se sastoji od borbe s neprijateljima, rješavanja različitih zadataka na nivoima (što rezultira novim borbama) te prelaskom na idući nivo. Borba je potpuno ista kao u originalu, ali American Nightmare ima prošireni arsenal, tj. nemate više različitih tipova svjetiljki ali imate puno više oružja. Neka oružja su vam odmah dostupna, dok druga možete otključati skupljanjem stranica rukopisa po nivoima. Priča vam je prikazana preko rukopisa, animacija, razgovora s drugim likovima te kratkih filmića s pravim glumcima. Ilkka Villi je dobro odglumio glavnog negativca; nastup je možda malo teatralan ali odgovora tonu igre. Art style je ok, zvuk je dobro odrađen a jako mi se sviđa što su napravili novu pjesmu s fiktivnim bendom iz igre. Alan Wake me nije očarao, ali mislim da je ok naslov. American Nightmare mi je ostavio sličan dojam te mislim da su ga radije trebali napraviti kao DLC za original umjesto samostalne igre.
Franken (PC) - Ovu igru nisam imao u planu igrati, ali sam naletio na članak o njoj na Destructoidu koji me zainteresirao za nju. Uz to, igra je kratka i besplatna pa mi nije bio problem odvojiti malo vremena za nju. Franken je posveta/parodija JRPG-ova u kojem preuzimate ulogu heroja koji mora pobijediti sile zla koje prijete njegovom svijetu. Gameplay je destiliran na najosnovnije; borba se sastoji od pritiskanja gumba za napad, od statova imate samo zdravlje, level-up-ate nakon skoro svake borbe, zdravlje vam se obnavlja nakon svake borbe, ne koristite nikakve iteme, ne dobivate nikakvu valutu pa ne možete ni kupovati stvari a nova oružja možete dobiti jedino ako ih nađete u svijetu. Fokus igre je više stavljen na humor koji se svodi na apsurdne stvari i/ili ismijavanje RPG konvencija. Npr. jedan od neprijatelja na koje možete naletjeti je zeleni škorpion a kasnije se borite protiv ljubičaste varijante koju igra navodi kao pauk iako ima isti sprite kao škorpion. Igra nije neko duboko iskustvo ali je zgodan način za ubit sat vremena (ako nemate ništa pametnije za radit). Ako ste zainteresirani, igru možete preuzeti ovdje.
Machinarium (PC) - Igra s kojom je češki studio Amanita Design stekao popularnost među širom gaming publikom. Dotadašnji radovi su im bile point 'n' click igre namijenjene web browserima dok im je Machinarium izdan na različitim platformama (PC na različitim online dućanima, iOs i različite konzole). Igra je point 'n' click avantura smještena u titularni grad u kojem žive roboti, a vi preuzimate ulogu robota Josefa koji igrom slučaja biva izbačen iz grada te vam je cilj vratiti se u grad i spasiti Josefovu djevojku. Gameplay se sastoji prolaska iz scene u scenu pritom rješavajući zagonetke kako bi ste napredovali. U jednom dijelu se igra otvara te počinje ličiti na klasični point 'n' click. Ako zapnete, možete tražiti savjet ili cjelokupno rješenje za scenu unutar igre (ako potražite rješenje, morate prvo proći malu minu igru). Igra nema dijaloga, a detalj koji mi je najviše zasmetao je da možete djelovati samo u svom djelokrugu; ako želite iskoristiti ključ na vrata koja su na drugom kraju sobe, ne možete samo izvaditi ključ pa kliknuti na vrata nego morate odšetati do njih pa onda upotrijebiti ključ. Machinarium se vizualno ističe zbog rukom crtanih scena i animiranih likova dok je soundtrack šarolik ali samo jedna pjesma mi je ostala u sjećanju nakon završetka igre. Igra je počela dobro ali mi je početni entuzijazam ubrzo splasnuo te sam ju samo htio završit što prije. Ne radi se o lošoj igri nego mi jednostavno nije kliknulo.
The Aquatic Adventure of the Last Human (PC) - 2D metroidvania u kojoj podmornicom istražujete potopljenu Zemlju nakon izumiranja ljudske vrste. Igrao sam samo sat vremena tako da nemam puno toga za reći pa ću detaljnije napisat kad završim igru.