Prošli tjedan se igralo:
The Missing: J.J. Macfield and the Island of Memories (PC) - Još jedna SWERYeva igra, ovaj put se radi o puzzle platformeru. Igra prati naslovnu junakinju i njezin izlet s najboljom prijateljicom Emily na otok Memoria blizu Mainea (titularni otok). Tijekom noći Emily nestane iz kampa te se počinju događati čudne stvari na otoku pa Vam tako cilj postane pronaći Emily te otkriti što se događa na otoku. Gameplay se bazira na samoranjavanju. Naime, na početku igre J.J. pogodi munja te otkriva da je razvila neku vrstu besmrtnosti; može preživjeti ozljede opasne za život te razvije naprednu sposobnost samoliječenja koja joj može vratiti sve izgubljene organe čak i ako od nje ostane samo glava. Igra Vas tako tjera na različite razine automutilacije kako biste napredovali dalje; npr. u jednoj situaciji morate ostati bez ruke kako biste ju bacili na prekidač koji Vam je van dometa dok u drugoj se morate dekapitirati i kao glava otkotrljati ispod malog prolaza. Ozljeđivanje je pokazano više stilistički; kada doživite ozljedu, J.J.-ino tijelo postane osjenčano a krv postane bijela. Kada se idete liječiti, tijelo se vraća na normalan izgled te vidite kako zacjeljuje. Status tijela također možete pratiti putem ikonice koja me stilistički podsjeća na Vault Boya iz Fallout serijala. S audio strane, glasovna glumica će Vam kolk'o-tolk'o uspješno prikazati kako zvuči kada osoba ostane bez ruke ili se zapali. Priča je prikazana putem in-game scena i SMS poruka s različitim likovima; bila mi je zanimljiva ali bi mi ostavila veći utisak da nisam slučajno čitao rasprave o njoj u nasumičnim temama na raznim web stranicama (looking at you, Reddit) i još dodatno naletio na spoiler dok sam tražio achievement guide na Steamu. Soundtrack nije loš, ali se sjećam samo uvodne i završne pjesme jer je ista te jingla koji odsvira kada nađete određeni collectible (soundtrack se sporadično koristi). S tehničke strane je isto u redu; nisam naletio na nikakve bugove te mi se igra nije nijednom srušila. Jedina zamjerka mi je nemogućnost preskakanja animacija i razgovora na mobitelu što posebno iritira kad morate ponovno započet dio koji počinje s njima. Dobra igra, preporuka ako tražite platformer s manjim naglaskom na trčanje i skakanje.
Metro: Last Light Redux (PC) - Drugi dio Metro serijala. S gameplay strane Last Light se ne razlikuje puno od Metro 2033 Redux ali to nije čudno pošto 2033 Redux ima puno značajki iz LL-a poput boljih kontrola, borbe, stealtha i AI-a neprijatelja (barem tako Wikipedia kaže). No, više sam uživao u Last Light-u; priča mi je bila zanimljivija nego u originalu (iako su mi neke stvari bile predvidive), tok nivoa i njihov dizajn mi je bolji te su stealth sekvence razrađenije od onih u 2033. Unatoč unaprijeđenima, dvije stvari su mi zasmetale:
- Na otprilike 80% igre nađete se u grotlu okruženi neprijateljima te još dolaze njihova pojačanja. Problem je što je borba tako napravljena da će te teško skužiti neprijatelje te da će oni prije spaziti Vas. Na pola borbe dobijete checkpoint ali treba doći do njega.
- Zadnji nivo je ful jednostavan u odnosu na završnicu 2033.
Sve u svemu, solidna igra. Exodus će se igrati u neko nedogledno vrijeme.
P.S. Igra ima DLC u vidu osam nepovezanih nivoa od kojih Vas šest stavlja u kožu različitih likova, ali nisu mi se dali igrati.