Prošli tjedan se igralo:
Pony Island (PC) - Puzzle igra zamaskirana u arkadnu. U igri preuzimate ulogu zarobljene duše u limbu koja je prisiljena igrati igru o ponijima čitavu vječnost. Gameplay se sastoji od igranja ranije navedene igre te hakiranja i prčkanja po računalu na kojoj se igra nalazi kako biste našli izlaz. Igra sadrži veliku metanarativnu komponentu koja je iskazana u hakiranju (skrivene poruke u izbornicima, uništavanje prozora i prostora za pisanje radi rješavanja zagonetki, poruke od Steam prijatelja koje oni nisu napisali, itd.). Koncept mi se sviđa, igra je solidna ali mislim da su je ljudi malo prenapuhali.
Carto (PC) - Puzzle igra bazirana na kartografiji. Gameplay se vrti oko istraživanja različitih područja te manipulacije istih na magičnoj karti kako bi ste riješili zagonetke te napredovali dalje kroz igru. Igru prati opuštajuća atmosfera kojoj najviše doprinose soundtrack i art style koji podsjeća na slikovnice. Preporuka ako tražite nešto za trenirat mozak, ali laganini.
Axiom Verge (PC) - SF metroidvania. Kao i kod Iconoclasta, sve u igri (programiranje, zvuk, grafika, itd…) je djelo jednog čovjeka. Radnja prati znanstvenika koji se nakon nesreće u svom laboratoriju budi na napuštenom visoko razvijenom svijetu te pokušava vratiti natrag na Zemlju. Prvo što iskače u igri je art design, koji je inspiriran Metroidom i djelima H.R. Gigera. Sve djeluje strano, neprijatelji su (uglavnom) raznoliki, a dizajn nekih likova ostavlja paf. Soundtrack je također zanimljiv te zvuči kao mješavina chiptunea, new age-a i elektronike. Gameplay je solidan, kontrole pašu, dostupna oružja i alati su raznoliki a najdraže oruđe mi je „glitch gun“, alat koji pretvara neprijatelje u „glitcheve“, tj. vizualne greške te ih tako oslabljuje ili pretvara u potpuno drugu stvar.
Par zamjerki:
- Kod nekih dijelova igre nije jasan način napretka pa morate tražiti skrivene puteve.
- Pošto nema uobičajenih nadogradnji kretanja, kompliciraniji platformski segmenti znaju biti frustrirajući.
Rezime: Axiom Verge je zanimljiva igra te ju preporučujem, osobito ljubiteljima žanra.