StarFox_N
i ja igram "rise of the tomb raider" (vjerovao ili ne!) . . . i sviđa mi se jako!! wow! čovječe (ne obraćam se direktno tebi, Nenade (lol)), ako ne možeš chillat deset ili koliko već sati je potrebno da se pregazi main story ovog tomb raidera, onda ono . . . ne znam što da ti kažem.
ovo je dobra igra!! molim vas, nemojte komentirati kako je "priča loša". znam da je! i nije me briga! ne zanima me što imate za reći. ako želite više cijeniti isprebijanu i raskuhanu naraciju "rottr-a", samo recite i pobliže ću vas upoznati s terminom pulp fikcije (najbolja je!!). "rise of the tomb raider" ima toliko gustu teksturu playstation 2 igre da sam jednom prilikom prije gašenja igre tražio memory card po sobi da sejvam igru. zapravo sam iznenađen koliko mi se sviđa igra. mislim da u nijednom trenutku prilikom izrade igre ekipa iz cyrstal dynamics-a nije sebe shvatila preozbiljno. i to je ključ. "rise of the tomb raider" je videoigra!! wow!
obožavam sve te igrine ps2 "challenge"-e koji uključuju paljenje postera komunističke propagande po sovjetskim, snijegom ukrašenim bazama, dizanje u zrak fuel tenkova (i ostale daaavno zaboravljene gluposti daaavno zaboravljene ere) i još više obožavam igrine PLAYSTATION 5!! lokacije i grobnice. ova igra u 4k izgleda kao nešto što moraš vidjeti i reći: "ovo moraš vidjeti" nekome tko je još nije vidio.
"rise of the tomb raider" je, u podvučenoj crti . . . "evo igra koja će vas natjerati da razmišljate o igrama iz djetinjstva na predivan način upravljajući kultnim ženskim likom koji bi vas mogao podsjećati na djevojku koja bi vas mogla podsjećati na laru croft da imate ili znate djevojku koja bi vas mogla podsjećati na laru croft"
dodatak:
lara croft (da, upravo ta koju ste trenutno zamislili (ne toliko ova "realna", "lako zamisliva" i "moguća" lara croft iz "rottr-a" ili ostalih, "novih", tomb raidera)), je, voljeli je vi ili ne, jedna od najvažnijih gaming ikona ikad, i jedna od onih koju ćemo oduvijek i zauvijek pamtiti. i ne radi se samo o tome da je lara croft jedini ženski lik videoigara kojeg je glumila Dobitnica Oscara (u ovom slučaju još jedna prevelika ikona -- Angelina Jolie) u jedinom filmu baziranom na videoigri koji, znanstveno, filozofski i kritički -- nije truba (ok, ni ovaj iz 2018. nije loš (pogledao sam ga jučer), dapače, dobar je! wow!).
kad su core i eidos mozgali ideju za, tada, "Tomb Raiders", kasnije preimenovan u "Tomb Raider", još tamo 1994.-e, priča se da su producenti već tada i tamo znali da će njihov heroj u planiranom 3D platformerskom-puzzle-avanturističkom pohodu na "Prince of Persia" biti žena. legenda kaže da je jedan od njih rekao: "mora biti žena!"
uvjereni da je njihova igra jednako glatka u izvršenju kao i u početnom konceptu, ipak su osjećali iznimnu opreznost poduzimajući ono što bi inače predstavljalo rizik: stavljanje žene u glavnu ulogu videoigre. iako će neki tvrditi da je Samus Aran iz Metroida "prva dama videoigara", molim da se poštuje razlika: Samus je skrivena ispod tog ogromnog robotskog odijela; otkrivanje njezinog spola je tajna, trik, mala nagrada za napaljene super-igrače s fetišem na bikinije.
lara croft "tamo gore" (samo malo ispod vrata) i "teško prsato" izlaže, da ne kažem -- "govori" -- o svojoj seksualnosti od prve sekunde: od početka do kraja ona je žena obdarena ženstvenošću ( . . . i dva pištolja visokog kalibra! ( . . . kojih više nema :/)).
polu-metafore i pošalice na stranu, lara je evoluirala i odrasla zajedno s videoigrama sadašnje/prošle generacije; poput stvarnih ženskih ikona 90ih kao što je Pamela Anderson (niste očekivali ovo ime na današnji dan. wow!), lara croft je tijekom godina potiho primila smanjenje svojih dojki (barem mislim da je takvu odluku primila u tišini, ne znamo što se zapravo događalo, nikad o tome nismo pričali s larom croft). nekadašnji piramidalni egipatski spomenici tako su postali zaobljeni, glatki i na kraju realni. neću ići toliko daleko (ni toliko realno) da kažem da smo takve primjerke imali prilike dodirivati na vlastitim kaučima, ali bili smo blizu! (i kad kažemo blizu, mislimo, između nas je bila samo zdjelica fromage lays'a!! wow!) doživjeli smo promjene i kod larinih kostima. svakom novom igrom, lara je pokazivala sve manje kože. preživili smo i to. preživila je i lara.
zašto pišem ovo? (ne znam zapravo, ali . . .)
lara croft nije samo žena u videoigrama, niti je jedina žena u videoigrama -- Lara Croft je Videoigra u Videoigri; Lara Croft je Sama Industrija Videoigara. molim vas, nemojte to zaboraviti. važno je da ne zaboravite.
dodatak dodatka:
napisao sam sve ovo samo zato što sam u jednom trenutku "rise of the tomb raider"-a, sporim i promišljenim pokretom analoga okrenuo kameru prema njenom licu s njezinom bolnom drhtavom grimasom, i zagledao sam se u njega. ono što sam vidio, bilo je lice same industrije videoigara. ime je bilo isto, ali lice se skroz promijenilo. samo filozofskom slučajnošću to lice volim i dalje. ne mogu objasniti tu svoju ljubav. ne mogu objasniti filozofsku slučajnost. vjerojatno to nikada neću moći, ali nije ni važno.
"volim te," rekao sam ekranu. lara ništa nije odgovorila. njezin topli izdahnuti zrak za trenutak se pomiješao s onim hladnim sibirskim, a onda je nestao kao i ono vrijeme njenog prošlog lica i realno potpuno nerealnih dojki.
dodatak dodatku dodatka:
ako imate skinutu ps+ verziju "rottr-a", odigrajte ga (stvarno je kratak i spektakularno bombastičan ako vas nimalo ne zanimaju ne baš pretjerano spektakularne ni bombastične sporedne stvari), a nakon toga skinite ovaj zadnji "shadow of the tomb raider" koji je na ps+ od . . . danas?! . . . wow!!
barem će svi intelektualci među nama tako napraviti. vi birate.